Tarih: 01.01.0001 00:00 3522

Wikileaks'e Türk çözümü

Genç Türk mühendisler, internet üzerinden bilgi sızıntısını kaynağından engelleyen bir teknoloji geliştirdi

Wikileaks
ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren bir firmada görevli genç Türk mühendisler, internet üzerinden bilgi sızıntısını kaynağından engelleyen bir teknoloji geliştirdi.

'MyDLP' adlı yazılım, sızdırılan bilgileri yoğun bir erişim olduğunda kayıt altına alıyor ve yetkilileri anında uyararak bilgi aktarımını bloke ediyor.
Genç mühendisler, 'Wikileaks' belgelerinin ortaya çıkmasıyla tarihinin en büyük bilgi sızıntısıyla karşı karşıya olan ABD’den sistem için yoğun talep alıyor.

ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren MEDRA firmasında görev yapan güvenlik ve yazılım mühendisi Hüseyin Kerem Cevahir, AA muhabirinin projelerine ilişkin sorularını yanıtlarken, 'Wikileaks' belgelerinin dünyanın en büyük bilgi sızıntısı olduğunu belirterek, olayın veri aktarımını kaynağından engellemenin önemini ortaya çıkardığını söyledi.

'Wikileaks' olayından yıllar önce ODTÜ Teknokent, Sanayi Bakanlığı KOSGEB VE TÜBİTAK’ın desteğiyle internette bilgi sızıntısını engelleyecek 'MyDLP' adını verdikleri bir yazılım geliştirdiklerini anlatan Cevahir, yurt içinden ve dışından sisteme büyük ilgi olduğunu belirtti.

İŞTE ADRES

'MyDLP' projesinin tamamlandığını, ve yazılımın herkesin kullanabileceği şekilde 'www.mydlp.org' sitesinden dağıtılmaya başlandığını, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye bu siteden ulaşılabileceğini kaydeden Cevahir, uzmanlık gerektiren bu projenin hazırlık aşamasının uzun yıllar aldığını vurguladı.

Bilgi sızıntısının öneminin fark edildiğini, bunun engellenmesi için yollar arandığını dile getiren Cevahir, 'Özellikle kurumlarda, büyük organizasyonlarda bilgi aktarımını önleme konusunda farkındalık oluştu. Ürünümüz, kurumun bilgilerini tanıyor. Bu bilgi o kurum için gizli mi, değil mi buna karar verebiliyor. Ayrıca bilginin dışarıya sızmasını engelliyor' dedi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

'MyDLP'nin taşınabilir depolama aygıtlarına aktarmak, elektronik posta atmak ya da internet üzerinden başka bir yere göndermek gibi yollarla bilgi sızıntısının önüne geçtiğini belirten Cevahir, 'Askeri stratejik belgeler, bir şirketin ticari sırları, fikri mülkleri, büyük bankalardaki finansal kayıtlar, bir firmanın hesap hareketleri, kredi bilgileri, hasta ve adli kayıtlar ya da vatandaşların devlet kurumlarına emanet ettiği kişisel bilgiler. Bu noktada farkındalığın oluşması ve önlemlerin alınması gerekiyor' diye konuştu.

'MyDLP' ile Wikileaks örneğinde olduğu gibi gizli bilgilerin bilişim sistemleri yoluyla sızmasının önüne geçildiğini anlatan Cevahir, şöyle devam etti:
'Bradley Manning ne yapıyor, bir müzik CD’si getiriyor, Amerikanın en güvenli kurumlarından birinin içerisine sokuyor. Yerine gizli dosyaları kayıt edip, bu şekilde dışarı çıkarıyor. Bu kurumda MyDLP gibi bir ürün kullanılıyor olsaydı, kopyalamaya bırakın daha bu gizli belgelere erişilmeye çalışıldığında fark edilecekti. O veri gizli olduğu için  

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.