Tarihi binadaki yangının raporuna AKŞAM ulaştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü'nün hazırladığı rapora göre yangının kaynağı 'döşeme üstünde bulunan elektrik kablolarının ek noktalarının zarar görmesi, ıslanması nedeni ile meydana gelen kısa devreden veya ark yani iki iletkenin tam temas etmemesi nedeniyle birinden diğerine sürekli elektrik sıçraması'. Raporda orta kısımda başlayan yangının fark edilene kadar iki kule arasındaki boşluğa tamamen yayıldığı, yangın esnasında çatıdaki tesisatta elektriğin kesilmediği tespit ediliyor.
'ÇALIŞANLAR FARK EDERDİ'
Raporun sonuç kısmında yangının çıktığı nokta ile çıkış kapıları arasındaki uzaklığa dikkat çekiliyor ve 'O bölgede herhangi bir işlemden dolayı çıkacak yangının çalışanlar tarafından fark edilmemesi mümkün görülmemektedir' deniyor.
ÇATIDA 4 KAT YALITIM
İtfaiye mevcut durumu şöyle tespit ediyor: Çatı zemini, volta döşeme üzerine bazı noktalarda dört katı bulabilen yalıtım malzemesiyle kaplı. Üçüncü katın elektrik tesisatı çatı zeminindeki volta döşeme üzerinden yapılmış. Elektrik boruları ve kablo ek kutuları beton ve yalıtım malzemesi ile kaplı. Çatı arasında aydınlatma tesisatı yok. Bazı elektrik cihazlarının besleme kabloları çatı içerisinden çekilmiş. Çatı arasında birden fazla klima dış ünitesi var. Çatı taşıyıcıları çelik ve üstü ahşap kaplı. Çatı örtüsü olarak çoğunlukla arduaz taşı, bakır ve kurşun levha kullanılmış.'
SU ORADA NE ARIYOR?
İTÜ Öğretim Üyesi ve Yangın Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, raporu AKŞAM'a yorumladı: Rapor bize yangının, çatıdaki çalışma sırasında, uygulanan izolasyon işinden kaynaklanmadığı söylüyor. Elektrik kabloları ıslanarak zarar gördüyse su orada ne arıyor? O gün yağışlı değildi. Eğer ark ise gevşek bağlantı vardır. Bu durumun açıkça ifade edilmesi gerekiyor. Bu gibi çatı yangınlarında sonucu bir tek nedene bağlamak ancak müneccimliktir. Çok iyi araştırma yapılması gerek.
ALEVLİ RAKAMLAR
Haydarpaşa'daki yangın saat 15:23'te başladı
İtfaiye 6 dakika sonra müdahale etti
Yangını söndürmek için bin 200 ton su harcandı
Yangına müdahele eden 3 itfaiye görevlisi yaralandı
HASARIN DÖKÜMÜ
Bina çatısının 2 kule arasında kalan kısmı, kuzeybatı kulesinin yaklaşık 20 metre doğrusuna kadar olan çatı kısmı, güneybatı kulesinin doğu istikametinde yaklaşık 18 metrelik kısmı tamamen yandı. Çatının diğer kısımları hararetten ve ıslanarak tahrip oldu. Kulelerin çatı seviyesinin üstündeki kısmı kısmen deforme oldu. Bina içi, avlusu ve peronlar da ıslanmanın etkisiyle zarar gördü. Raporda tahmini zararın bilirkişi tarafından tespit edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.