Tarih: 09.12.2010 12:00

Türkiye'nin en kurak havzası yeşilleniyor

Facebook Twitter Linked-in

Eskil Ağaçlandırma, Kalkındırma ve Tuz Gölü'nü Koruma Derneği Başkanı Ahmet Sanlav AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tuz Gölü Havzası'nın Anadolu coğrafyasında bozkırın ortasında yer aldığını ve ülkemizde en az yağış değerlerinin de bu havzada görüldüğünü söyledi.

Yağış oranına paralel olarak havzada ormanlık alanın da bulunmadığına işaret eden Sanlav, ''Türkiye'nin en kurak havzası Tuz Gölü'nde ağaç sayısı yok denecek kadar az. Havza içerisindeki köylerde birkaç çiftçi kurdukları meyve bahçeleriyle yeşil dokuyu oluşturuyor'' dedi.

Tuz Gölü Havzası'nın kurak olmasına karşılık ağacın büyüyebileceği alanların bulunduğunu ifade eden Sanlav, ''Halkımız da geçmişten gelen bir ağaç yetişmez anlayışı var. Bu yargıyı yıkmak ve bölgeyi yeşillendirmek için dernek olarak mücadele ediyoruz. Köylerimizde bazı çiftçilerin yapmış olduğu meyve bahçelerini örnek gösteriyoruz. Bahçelerde cevizden fındığa bir çok ağaç türü var. Ayrıca Tuz Gölü'nün güneyinde tatlı su kaynaklarının yanında dikmiş olduğumuz fidanları da görenler bize inanıyor ve destek oluyor'' diye konuştu.

-TOHUM EKİMİ VE FİDAN DİKİMİ BAŞLADI

Tuz Gölü'nün güneyinde tatlı su kaynaklarının bulunduğunu Sonbahar yağışlarının ardından bu bölgelerde çalışmaya başladıklarını vurgulayan Sanlav, ''Tuz Gölü Havzası'nı yeşillendirmek için tohum ekimi ve fidan dikimine başladık'' dedi.

Bugüne kadar halkın da desteğiyle 50 bin tohum ve 750 fidan dikimi yaptıklarını belirten Sanlav, şu bilgileri verdi:

''Eskil'den Tuz Gölü istikametine tatlı su kaynaklarına yakın bölgelerde 750 fidan diktik. Bu fidanlardan 400 tüplü badem fidanını Eskil Belediyesi'nden temin ettik. Kökez yaylasında çiftçilik yapan Mevlüt Köse'de bahçesinden 350 erik fidanı verdi. Daha yeşil bir memlekete sahip olmamızı isteyen Mevlüt Köse, 2011 yılının Nisan ayına kadar 20 bin fidan sözü verdi. Bu fidanları da o dönemde toprakla buluşturacağız. Fidan dikimi dışında tohum ekimi de yapmaktayız. Tatlı su kaynaklarının olduğu bölgede 50 vatandaşın katılımıyla 50 bin dikenli akasya tohumunu da toprakla buluşturduk. Akasya ağacı bu bölgeye uyum sağlayan bir bitki türü. Eskil'de de bu ağaçtan var.''

Sanlav, hedeflerinin Aksaray nüfusu kadar tohum ve fidanı Tuz Gölü Havzası'nda toprakla buluşturmak olduğunu, yetkililerden ve hayırseverlerden destek beklediklerini sözlerine ekledi. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —