Tarih: 12.12.2010 14:28
Fatura polise kesildi !
Emniyet Genel Müdürlüğü, geçen yaz Bursa'nın İnegöl ve Hatay'ın Dörtyol ilçelerinde meydana gelen toplumsal olayları inceledi. Yakın mesafeden havaya ateş açmak da kalabalıkları galeyana getiren başlıca unsurlardan
Emniyet Genel Müdürlüğü, İnegöl ve Dörtyol'da yaşanan olaylarla ilgili olarak bir rapor hazırladı. Polis Akademisi Güvenlik Yönetimi Araştırma Merkezi'nden Emniyet Müdürü Cihangir Baycan, Güvenlik Dairesi Başkanlığı'ndan Emniyet Amiri Kürşat Yıldız ve Ankara Güvenlik Şube Müdürlüğü'nden Emniyet Müdürü Hasan Doğancı, İnegöl ve Dörtyol olaylarını mercek altına aldı. Üç polis şefi, olayların ardından İnegöl ve Dörtyol'a giderek bu ilçelerde görevli 13 üst düzey polis yöneticisi, 19 polis memuru ve olaylara karışan 19 vatandaşla birebir görüşmeler yaptı.
İNEGÖLLÜLER BEKLEMİYORMUŞ
İnegöl'de mülakata katılanların yüzde 45'i, ilçede ranta dayalı bazı gruplaşmalar olduğunu söyledi. Ancak katılımcıların tamamı, İnegöl'de böyle bir olayı kesinlikle beklemediklerini ifade etti.
Dörtyol'daki mülakata katılanların yüzde 75'i ise 'ilçede gruplaşmalar var' dedi. Katılımcıların yüzde 57'si, böyle bir olay beklediğini belirtti. Polis şefleri, mülakatlarda elde ettikleri bulguları bir rapor haline getirdi. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'a sunulan raporda benzer olayların yaşanmaması için bazı önlemlerin alınması önerildi:
Silah ve gazın uygun zamanda kullanılmaması, etkiden çok tepkiye neden oldu. Çoğu görüşmeci, bu araçların kullanımının halkı daha çok galeyana getirdiğini ifade etti. Uzak mesafede etkili olan gaz, yakın mesafede grubu dağıtacak güç yoksa kullanılmamalı. Her iki ilçede mülakata katılanlar, yakın mesafeden havaya ateş açılmasının kalabalığı tahrik eden en büyük faktörlerden biri olduğunu ifade etti.
Gözaltına alma, topluluğu galeyana getirmeyecek şekilde gerekirse delilleri toplanarak geciktirilmeli. Doğru kişilerin delilleriyle gözaltına alınması, polise olan güveni artırır. Aksi takdirde adalet beklentileri yerine getirilemez ve gerginlik düşmez.
ÖZEL STATÜLÜ İLÇE
Özellikle İnegöl ve Dörtyol gibi büyük ilçelerde kaymakamlık sistemi yetersiz kalıyor. Bu gibi ilçeler 'özel statülü ilçe'ye dönüştürülerek kaymakam yardımcılığı ve basın protokol müdürleri ihdas edilmeli.
Aslında il ve ilçelerde, müdahale planları var. Ancak ani gelişen toplumsal olaylarda nelerin, nasıl yapılacağı kurumsal olarak düzenlenmemiş ve pratikte kesinlikle yeterli değil. Planlar, kesinlikle tatbikatlarla personele öğretilmeli.
GÖÇE ÖZEL NİTELİKLİ PERSONEL
Göç alan büyük il ve ilçelere uygun sayı ve nitelikte personel istihdamı sağlanmalı. Herhangi bir trafik, asayiş veya terör olayından sonra toplu hareketlenmelere karşı tedbirler arttırılmalı, küçük grup kontrollü bir şekilde dağıtılmalı ve çatışmaya dönüşmesi engellenmeli.
ENTEGRASYON VE İLETİŞİM ŞART
Vatandaş, bu olayların yaşanmaması için, göç eden vatandaşların ve mahallelerinin ilçeyle entegrasyonunun sağlanmasını istiyor. En büyük görev de yöneticilere düşüyor. Vatandaşla iletişim, provakasyonların önüne geçebilmenin en etkili yolu. Çünkü yalan yanlış haber, kalabalıkları galeyana getirebiliyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —