YAŞAM 12.12.2010 14:44:00 4907 0

Yağan kar çiftçiyi güldürdü

Gecikmeli de olsa gelen kar, ürünü koruma altına aldı. Kar tabakası, ürünlerin üzerini battaniye gibi örterek, onları hastalıklara karşı koruyacak

Yağan kar çiftçiyi güldürdü
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB İç Anadolu Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, dün geceden itibaren tüm yurtta etkili olan kar yağışının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü, nem oranlarının toprağın 20-30 santimetre altına kadar ulaşacağını bildirdi.

Hepokur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'hububat ambarı' olarak bilinen Konya, başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi’nin tahıl ürünlerinde çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.

ÇİMLENİNCE KARIN YAĞMASI GEREKİR

İç Anadolu Bölgesi’nde çiftçilerin topraklarını Eylül-Ekim ayından itibaren ekmeye başladığını ve dört gözle kar yağışı beklediklerini dile getiren Hepokur, şunları kaydetti: 'Ekim yapıldıktan sonra mahsul toprakta olgunlaşmaya başlar. Mahsul toprakta olgunlaşınca çimlenme aşamasına geçer. Çimlenince karın yağması gerekir ki yeni olgunlaşan mahsul kendini koruyabilsin. Aksi takdirde ürünler kaliteli olmaz olgunlaşmaz, kendini soğuğa karşı koruyamaz. Kar ürünün üzerini kapatarak yorgan görevi görür. Karın yağmaması ürünün tarlada yok olmasına yol açabilir. Karla birlikte ürünlerde oluşabilecek hastalıklar yok olur. Nem oranı artar. Gelişimini kar altında rahatça tamamlar. Yılın ilk karının yağmasıyla birlikte oluşabilecek sıkıntılardan kurtulduk. Ürünlerimizin üzeri karla kaplandı. Çiftçilerimiz bugünden itibaren rahat uyku uyuyabilecek.'

Çimlenme ve kardeşlenme ile birlikte toprağın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı olduğunu anlatan Hepokur, yurt genelinde yağışların bu yıl biraz geciktiğini söyledi.

SANAYİCİLER DE MUTLU

Karın yağmasının çiftçiyle birlikte hububat sanayisinin de yüzünün güldürdüğünü anlatan Hepokur, mahsulün kalitesinin kar yağışına bağlı olduğu vurguladı.

Kar yağmasının sadece çiftçiyi mutlu etmediğini, aynı zamanda hububat sanayisini de sevindirdiğini ifade eden Hepokur, şöyle devam etti:

'Gıda sanayisinde kullanılacak olan ürünlerin çok kaliteli,hastalık kapmamış ve gelişimini tam tamamlamış olması gerekiyor. Bunun içinde kar yağması gerekiyordu. Gecikmeli de olsa gelen kar ürünü koruma altına aldı. Özellikle toprağın 20-30 santimetre altına kadar inebilen ve topraktaki nem oranını artıran kar yağışları ürünlere battaniye göreviyle hastalıklara karşı koruyacak ve kalitesini artıracaktır. Sanayiye verilecek olan ürünler karın altında olgunlaşır. Ürünlerin gelişememesi, hastalık kapması durumunda sadece çiftçiler değil vatandaşlarda çok zor günler geçirir. Buğday ambarı olan Konya’da sanayiye verilen ürünler evlerimize makarna, şehriye, un gibi değişik yiyecekler olarak dönüyor. Yılın ilk karı çiftçilerimizi, vatandaşlarımızı ve mahsul sanayisini çok mutlu etti.'

Kar yağmasının sadece mahsul açısından düşünülmemesi gerektiğini de bildiren Hepokur, kar yağışıyla birlikte barajlardaki, yer altı sularındaki su oranlarınında artacağını sözlerine ekledi. 

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.