Tarih: 01.01.0001 00:00 14970

Soğuk hava kalbi tetikliyor

Uzmanlar, hava sıcaklıklarındaki ani düşüşlerin kalp hastalıklarına yol açtığı konusunda uyarıda bulundu

Soğuk hava kalbi tetikliyor
Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Göral, uzun süre hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, son günlerde meydana gelen hava sıcaklıklarındaki ani düşüşlerin insanların biyolojik ritminde değişikliklere yol açtığını söyledi.

Havaların soğumasının, gece gündüz sıcaklık farklarının oluşmasının gribal, viral, bakteriyel enfeksiyonları artırdığına dikkati çeken Göral, bu mevsim değişikliklerinin kalp damar hastalıklarını da beraberinde getirdiğini belirtti.

Göral, ani sıcaklık düşüşüne hazırlıksız yakalanmanın ve tedbir almamanın ölümle sonuçlanabilecek ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verdiğini ifade ederek, 'Soğuk havalar, zatürre, bronşit ve boğaz enfeksiyonlarına neden olarak yaşlılarda ve kimsesizlerde ölümlere yol açabiliyor.

Çocuklar, yaşlılar ve hamilelerin bağışıklık sistemi düşük olduğundan bademcik ve boğaz iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları akciğer, böbrek enfeksiyonları gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabiliyor. Özellikle böbrek ve kalp iltihapları bu soğuk havalarda meydana geliyor' dedi.

KALP HASTALIKLARINA DİKKAT

Prof. Dr. Göral, vücudun hassas bir biyolojik yapıya sahip olduğunu, ani sıcaklık düşüşlerine hemen adapte olamadığını vurgulayarak, ısı değişimlerine hassasiyet gösteren vücudun çeşitli enfeksiyonlara maruz kaldığını söyledi.

Soğuk havalarda oda sıcaklığının belli bir düzeyde kalmasına ve soğuktan korunabilecek giysi giyilmesine dikkat edilmediği taktirde soğuk havanın koroner kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına ve artmasına yol açtığını ifade eden Göral, 'Soğuk havalarda kalp damarlarında meydana gelen büzüşme çoğu zaman yaşlılarda kalp ve damar hastalıklarına da yol açabiliyor.

SOĞUK HAVADA ÖLÜMLER ARTIYOR

Şeker hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastalar da, ritm bozukluğu ve kalp yetmezliği açısından, sıcaklığın ani düşüşünden olumsuz etkilenmektedir.  

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.