Bakan Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarlığında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık 4 saat süren Savunma Sanayii İcra toplantısının ardından açıklama yaptı.
Bakan Gönül, Türkiye'de genel maksat helikopter üretimi altyapısının kurulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kurumlarının uzun vadeli helikopter ihtiyacının yerli üretimle karşılanması amacıyla başlatılan proje kapsamında alınan tekliflerin değerlendirildiğini belirtti.
Gönül, değerlendirme çalışmaları sonucunda Tüsaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ana yükleniciliğinde Sikorksy ve Agusta westland firmaları tarafından verilen teklifler yeterli görülmediğinden, müzakereleri devam edilmesine karar verildiğini söyledi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığının 2020'li yıllardan sonraki jet eğitim uçağı ve muharip uçak ihtiyacının karşılanması amacıyla kavramsal tasarım yapılması için Tüsaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasının da kararlaştırıldığını ifade eden Bakan Gönül, 'Yani bu, ilk Türk savaş uçağının yapılması için verilmiş bir karardır' dedi.
Bakan Gönül, savaş uçağı yapımına yönelik soru üzerine de 'İlk defa Türkiye'de bir muharebe uçağının projelendirilmesi talimatı verildi' dedi.
Uçağın 'yeni nesil' olacağını kaydeden Gönül, 'F4 uçaklarının, zaman içerisinde tabii bir görev süreleri var, bir hayatları var, onun bitişini karşılayacak şekilde F16 ve F35'lerle beraber görev yapabilecek bir harp uçağı' diye konuştu.
Gönül, F35 ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de F35 projesinin dışardan alınan bir proje olmadığını, 9 ülke tarafından ortak üretildiğini kaydederek, 'Bizim 6-7 milyar dolarlık bir üretim payımız var. F35 muhtemelen dışarıyla beraber ürettiğimiz son proje olacak' dedi.
Savaş uçağının üretimi noktasında Güney Kore ile işbirliğinin yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya karşılık da Gönül, dünyada savaş uçağı projelerinin şu anda 5-6 ülke tarafından gerçekleştirilebildiğine işaret ederek, Güney Kore'nin de Türkiye gibi bir savaş uçağı yapma niyeti bulunduğunu söyledi.