Bakan Göktaş, Almanya’da Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılacak

Bakan Göktaş, Almanya’da Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılacak

GÜNCEL 2.04.2025 16:40:34 0
Bakan Göktaş, Almanya’da Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılacak
Haberi Sesli Oku

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Almanya’da Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılacak.

ANKARA (İGFA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar ve buna yönelik çözümleri araştırabilmek, engelli haklarına ilişkin sözleşmenin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenecek Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılacak.

 

Engelli bireylerin yaşadıkları sorunları değerlendirebilmek ve buna yönelik çözümleri araştırabilmek, engelli haklarına ilişkin sözleşmenin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla ilki 2018’de Londra'da, ikincisi 2020’de pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Küresel Engellilik Zirvesi’nin üçüncüsü bu yıl 2 Nisan’da (bugün) Almanya’nın başkenti Berlin'de düzenlenecek.

Bu yıl Almanya, Ürdün ve International Disability Alliance (Uluslararası Engelliler İttifakı) ortaklığıyla düzenlenecek zirveye BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed’in yanı sıra 43 ülkeden ve 20'yi aşkın uluslararası kuruluştan üst düzey temsilcilerin katılması bekleniyor.

Zirvenin açılış bölümünde yer alacak olan Göktaş, “Herkes için Geleceğe Hazır, Kapsayıcı Altyapı İnşa Etmek -Yeni Zorluklar ve Yerel Çözümler” etkinliğinde bir konuşma yapacak.

Göktaş, Türkiye’nin son 23 yılda sosyal hizmetler alanında yaptığı çalışmaları, tecrübelerini paylaşacak. Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımını desteklemek amacıyla erişilebilirlik, istihdam ve eğitim gibi alanlarda yürüttükleri çalışmaları anlatacak.

Göktaş, engellilerin temel haklarını korumak amacıyla imzaladıkları uluslararası sözleşmeler ve Anayasa başta olmak üzere iç mevzuatta atılan adımlar ve sosyal politikalarının ayrılmaz parçası haline getirdikleri 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi çerçevesindeki uygulamaları ele alacak.

“2030 ENGELSİZ VİZYON BELGESİ’Nİ HAZIRLADIK”

Bakan Göktaş programa ilişkin yaptığı değerlendirmede Türkiye'de herkes için erişilebilirliği sağlamak üzere sağlam bir yasal çerçeve oluşturduklarını hatırlatarak, “2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun, ülkemizde engelli bireylerin yaşamlarında önemli iyileştirmeler sağlamış, bu alanda bir dönüm noktası olmuştur. Bu adımı, Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’den önce atmış olduk.” ifadelerini kullandı.

“Engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak adına esas aldığımız temel ilkelerden biri erişilebilirliktir” ifadesini kullanan Göktaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye Yüzyılı Vizyonumuz çerçevesinde bakanlık olarak engellilik alanındaki çalışmalarımızı bu ilke doğrultusunda yürütüyoruz. Bu kapsamda bakanlığımız koordinasyonunda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’ni hazırladık. Ayrıca engellilere yönelik 2030 yılına kadar geliştirilecek politika ve sunulacak hizmetlere yön verecek çalışmalarımızın hayata geçirilmesi için 2023-2025 yıllarını kapsayan ‘Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nı hayata geçirdik. Türkiye olarak kimseyi geride bırakmamak anlayışımızla sosyal hizmetler alanındaki deneyimlerimizi bu programlar vesilesiyle paylaşmak, yürüttüğümüz çalışmaları, uluslararası iş birlikleriyle daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.”

Öte yandan Berlin Aile ve Sosyal Hizmetler Müşavirliği tarafından düzenlenecek etkinlik kapsamında Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla buluşacak olan Bakan Göktaş, buluşmada Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle ilan edilen 2025 Aile Yılı kapsamında ailenin güçlendirilmesi konusunda yürütülecek çalışmalar konusunda vatandaşlara bilgi verecek.

Haber Kaynak : filashaber.com

Özel’den Beylikdüzü Belediyesi’ne Destek Ziyareti

Şile’den Ümraniye’ye Dayanışma Ziyareti

Başalan, Yerel Yönetimler Buluşmasında Yeni Ufuklar…

Büyükelçi'den Konya'ya ziyaret

Soylu'dan Özel'e 'İngiliz Özgür' paylaşımı!

MHP Bandırma’da Ramazan Coşkusu: Birlik ve Beraberlik Sofrası"

Edirne Valisi Yunus Sezer'in Ramazan Bayramı Mesajı

Çalık’tan Duygusal Mektup…

Nuri Aslan İBB Başkan Vekili Seçildi

Çebi, Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Seçildi

Edirne Valisi Sezer'den 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Mesajı: "Vatan Size Minnettardır"

Can Aksoy, Anne, Aile ve Mabed Kırmızı Çizgimizdir

Çalık, İçin Adalet Çağrısı

Özdemir’den Sokak Çağrısına Sert Tepki, “Provokasyonlara Geçit Vermeyelim”

İpsala'da Drone Destekli Sivrisinek Mücadelesi Başlatıldı

Özel’den Beylikdüzü Belediyesi’ne Destek Ziyareti

Şile’den Ümraniye’ye Dayanışma Ziyareti


Bursa'da Turizm Hareketleniyor

Balkan Ülkeleri Sağlık-İş Forumu Başladı

Polis Kimliğiyle Dolandırıcılık

İLBANK Üzerinden Kaynak Ayrımı Tartışması

Göçmen Kaçakçılarına Büyük Darbe

Bakırköy'de Trafikte Şok Anlar

YENİ DÖNEM BAŞLADI

Kentsel Dönüşümün Aciliyeti Gözler Önünde

Deprem Korkuttu

İstanbul'da Deprem Sonrası Yalı Satışları Hızlandı

ABD’de 1915 İddialarına Karşı Türk Buluşması

Meteoroloji'den 21 ile kuvvetli yağış uyarısı

İki Günlük Temaslar Verimli Geçti

Mevlevihane Bir Asır Sonra Hayat Buluyor

Özdemir ve Yusuf, Akgün’e Halkın Canı Oyuncak Değil...

Müdür Özyolcu’dan Vizyoner Dokunuşlar

Faiz Artışıyla Enflasyona Sıkı Fren

Kurtulmuş Vatikan Yolcusu

BÜYÜKÇEKMECE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI TARAFINDAN SATIŞI YAPILACAK TAŞINIR (TAŞIT) MAL İLANI

Başkan Sahada, Belediye Teyakkuzda

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.