Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, kadınların iş gücüne katılım oranlarının ve kadın istihdam oranlarının arttığını belirterek, "Kadınların iş ve ev hayatı arasında bir tercih yapmak durumunda kalmasının önüne geçmek için çalışıyoruz." dedi.
Bakan Göktaş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile katıldığı Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın açılışında, Gaziantep'te olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Kadın girişimciliğin ekonomik ve toplumsal ilerlemenin itici güçlerinden olduğunu ifade eden Göktaş, "Kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki rollerini güçlendirecek, onların yaratıcılığını geliştirecek ve kadın girişimcilere alan açacak faaliyetleri çok önemsiyoruz. Yenilikçi fikirlerin ve işbirliklerinin yeşerdiği bu türde platformların, girişimciliğin sürdürülebilir bir büyüme yakalaması için kritik önemde olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.
Bakanlık olarak, sosyal politikaları bireyin ve ailenin yapısını güçlendirmeye yönelik planladıklarını aktaran Göktaş, şöyle devam etti:
"Bu bakışla, aile içi ilişkilerini destekleyici, çocuk ve gençlerin psikolojik ve sosyal gelişimine katkı sağlayan programlarla toplumsal refahı artırmayı hedefleyen bir vizyonla hizmetlerimizi yürütüyoruz. 12. Kalkınma Planımızda yer alan 'nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum' hedefimiz doğrultusunda sosyal politikalar üretmeye devam ediyoruz. Kadınların toplumsal statüsünün güçlendirilmesi, bu hedefimizi gerçekleştirmede adeta kilit bir role sahip. Kadınların iş gücüne katılımının teşvik edilmesi için mesleki eğitim programları, girişimcilik destekleri gibi birçok başlıkta da bu vizyona hizmet edecek faaliyet ve desteklerle kadınlara fırsatlar sunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, AK Parti iktidarları süresince kadın istihdamı konusunda Türkiye önemli bir mesafe kat etti."
"Kadın istihdam oranını yüzde 33'e yükselttik"
Kadınların iş gücüne katılım oranlarının arttığını anlatan Göktaş, "2002 yılında yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılım oranı 2023 yılı ekim ayında yüzde 30,2'ye çıkmış durumda. Aynı dönem için kadın istihdam oranını da yüzde 25'ten yüzde 33'e yükselttik. Esnek çalışma saatleri, doğum ve süt izinleri, çocuk bakım hizmetlerine erişim gibi düzenlemelerle kadınların iş ve ev hayatı arasında bir tercih yapmak durumunda kalmasının önüne geçmek için çalışıyoruz." diye konuştu.
"1010 yeni kadın kooperatifi kurduk"
Bakan Göktaş, 2018'de "Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü"nün Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile 6 Eylül 2023'te yapılan protokolle beş yıl daha uzattıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Bu protokol kapsamında, yerel düzeyde Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları aracılığıyla 894 çalıştay ve bilgilendirme toplantısı düzenledik. Yaklaşık 45 bin kişiye ulaştık ve 1010 yeni kadın kooperatifi kurduk. Ürün geliştirme, gıda güvenirliği ve ürün hikayeleştirme gibi konularda toplamda 3 bin 844 kişiye eğitim verdik. Gerçekleştirdiğimiz tüm bu faaliyetlerden, bugüne kadar yaklaşık 8 binden fazla kişi faydalandı. Kadın kooperatiflerini satış ve pazarlama alanlarında güçlendirmek için kapsamlı bir yaklaşım benimsiyoruz. Bu amaçla, özel sektör, e-ticaret platformları ve yerel yönetim temsilcileri dahil olmak üzere 10 ilde Pazarlama Ağı Geliştirme Toplantıları düzenledik. Kooperatiflerin daha görünür ve tercih edilebilir olmasını sağlamak, yeni müşteri ve iş ortaklıkları yaratmak ve kamuoyu farkındalığını artırmak adına fuarları önemsiyoruz. Ülkemizde bilhassa kadın kooperatiflerinin kapasitelerinin arttırılması, kooperatifler aracılığıyla ticaretin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkürü borç bilirim."
Bakanlar Göktaş ile Bolat, başarı gösteren 10 kooperatif başkanına plaket verdi. Bakanlar ile beraberindeki Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile diğer katılımcılar, fuar açılışını gerçekleştirdikten sonra stantları ziyaret etti.
“Biz, gücümüzü aileden alırız”
Bakan Göktaş, buradaki programın ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, kamu ve özel sektör temsilcileri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle hayata geçirilen "Aile Akademisi"nin açılışına katıldı.
Mahinur Özdemir Göktaş, açılışta, Irak'ın kuzeyinde terör örgütünce yapılan saldırılarda şehit olan askerlere rahmet, yaralılara şifa diledi.
Ailenin önemine dikkati çeken Göktaş, "Aile, insanın hayatta sahip olabileceği en değerli hazinelerdendir. Aile, geçmiş ile gelecek, çocuk ile anne-baba, birey ile toplum arasında köprüdür. Biz, gücümüzü aileden alırız. Ailenin sahip olduğu güç ve çözüm kabiliyeti toplumsal huzurun da teminatıdır." diye konuştu.
Bakan Göktaş, ailenin temelleri güçlendiğinde toplumun temellerinin de güçlendiğini belirterek, "Güçlü aile, güçlü toplum demektir. Toplumsal yapının ve sosyal kalkınmanın sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için aile kurumunun güçlendirilmesi önem arz etmektedir." dedi.
İletişim teknolojilerindeki dönüşümün sosyal, kültürel ve iktisadi alanlar başta olmak üzere hayatın tüm alanlarını derinden etkilediğini anlatan Göktaş, bu değişim ve dönüşümden aile kurumunun da etkilendiğini bildirdi.
“Aile yapımızı ve toplumsal değerlerimizi sarsacak içeriklere karşı bilhassa medyamızı daha hassas davranmaya davet ediyorum”
Göktaş, bakanlık olarak bir taraftan aileleri bu gelişmelere karşı daha hazırlıklı kılmaya çalışırken diğer taraftan da bu değişimlerin doğuracağı risklere karşı aileleri daha dirençli ve bilinçli hale getirmeye çalıştıklarını belirterek, "Bir çağrıda bulunmak istiyorum. Kötü, çirkin ve yanlışın hızla yayıldığı bu çağda iyi doğru ve güzeli içinde barından aile yapımızı ve toplumsal değerlerimizi sarsacak içeriklere karşı bilhassa medyamızı daha hassas davranmaya davet ediyorum." dedi.
Aileye gerekli önemi vermeyen toplumların ekonomik açıdan ne kadar müreffeh olursa olsun geleceğine güvenle bakamayacağını ifade eden Göktaş, "Aile yapısı, değerleri ve işlevleri bakımından alternatifi olmayan bir kurumdur. İşte tam da bu noktada ailelere rehberlik edecek, onlara gerekli destekleri sağlayacak ve aile dinamiklerini daha da sağlamlaştıracak olan Aile Akademisi’nin varlığını oldukça kıymetli buluyorum." diye konuştu.
Her zaman aile önceliğiyle hareket etmeye devam edeceklerini vurgulayan Bakan Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakanlık olarak aileyi koruma ve aile değerlerimize sahip çıkma anlayışı ile 2023 yılında 'aile' odağında bir dizi etkinlik gerçekleştirdik. Çalışmalarımızda sivil toplum, üniversiteler ve diğer tüm sosyal taraflarla iş birliğinin öneminin farkındayız. Yürüttüğümüz tüm faaliyetlerimizi 'Türkiye Yüzyılında Ailemiz, İstikbalimiz' sloganıyla Sayın Cumhurbaşkanı'mızın himayelerinde sekizincisini gerçekleştirdiğimiz aile şuramızla adeta taçlandırdık. Şurada alınan kararlar doğrultusunda hazırladığımız 'Ailenin Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı'nı da yakın bir zamanda açıklayacağız."
Aile ve Gençlik Fonu Kuruldu
"Türkiye Yüzyılı"nın ailenin yüzyılı olacağını belirten Göktaş, aile yapısını ve gençleri çağın risklerinden korumak ve gelişimlerini desteklemek için Aile ve Gençlik Fonu'nu kurduklarını söyledi.
Bakan Göktaş, aile temelli sosyal politikaları sağlam temellere dayandırmak için Aile Enstitüsü kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Ailenin güçlendirilmesi, aile değerlerinin bir sonraki nesillere bir miras gibi devredilmesi için büyük bir gayretle çalışmaya devam ediyoruz. Şu müjdeyi de buradan vermek istiyorum. Aynı modeli inşallah İstanbul başta olmak üzere diğer illerimizde de yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaları başlatacağız. Örnek bir proje. Paydaşları bir araya getirmek, bunlarla beraber aile kavramını korumak ve güçlendirmeye yönelik yapılan çalışmalar hakikaten çok kıymetli. Bazı şeyleri sıfırdan üretmeye gerek yok. Burada başarılı bir model var. Biz bunu inşallah başka illerde de yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaya başlayacağız."