Tarih: 29.11.2023 13:15

Coğrafi işaretli ‘Salıpazarı Kestane Balı’na özel tanıtım

Facebook Twitter Linked-in

Samsun’un kültürel özelliklerinin bir parçası olan yöresel lezzetlerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kentin yerel ürünlerini markalaştırmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın başvurusu sonucunda kısa bir süre önce Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan ‘Salıpazarı Kestane Balı’ için tanıtım programı düzenlendi. Salıpazarı Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa Vali Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Salıpazarı İlçe Kaymakamı Salih Başara, Salıpazarı İlçe Belediye Başkanı Halil Akgül, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üreticiler katıldı.


‘DÜNYAYA TANITACAĞIZ’
Vali Orhan Tavlı programda yaptığı konuşmada “Salıpazarı Kestane Balı’nı dünya çapında bir marka haline getirmek için belediyemiz ve tüm birimlerle birlikte valilik olarak tüm kaynaklarımızla emrinizdeyiz. 30 yıl önce buraya gelmiştim. Salıpazarı müthiş bir değişime uğramış. Salıpazarı’nı turizm ve tanıtma noktasına kestane balını da lokomotifi yaparak dünyanın bilinen ilçeleri arasına katmak için gayret göstereceğiz. Coğrafi işaret alınması önemli bir olay ama sadece bunla kalmayacak. Bunun markasını çıkartarak, yüksek fiyata dünyaya pazarlamayı hedeflemeliyiz” diye konuştu.

‘ELDE EDİLEN GELİR 3’E KATLAYABİLİR’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise konuşmasında Salıpazarı Kestane Balı’ndaki kestane oranının yüzde 72 seviyesinde olmasının çok önemli olduğunu belirterek “Türkiye’nin bal geçmişi çok eskilere dayanıyor. Zamanında da tedavi ve ilaçların yerine konmuş bir yiyecektir. Türkiye bal üretimi konusunda dünyada 2’inci sırada yer alıyor. Samsun’da yılda bin tona yakın bal üretiyoruz. Bunu rahatlıkla 3 katına çıkarmak mümkün. Samsun’da olduğu gibi Türkiye’de de üretimi 3 katına çıkartırsak dünyada birinci sıraya yerleşiriz. Bu konuda da coğrafi işaret ve bunun şartlarını yerine getiren üretim çok önemli. Bunu da sağlarsak mevcut bal üretimimiz kovan başına 10 kiloyken, kilosunu 250 TL’ye satıyorsak, coğrafi işaretimizin şartına göre üretip satarsak kilo bazında minimum 750 TL’ye satmamız mümkün. Böylece gelir de 3’e katlar. Tek şart var; kriterlere uygun ve yüzde 70’i aşan kestane oranıyla bal üretmek. Bal üretiminin yanı sıra yan ürünler de çok önemli. Arı sütü, polen ve propolis gibi yan ürünleri de üretmemiz lazım. Kentimizde arıcılığı daha da geliştirmek için şehirde tüm birimler ile birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.

Coğrafi işaret tescil süreciyle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’e teşekkür eden Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül “Balımız tescillendi, İnşallah dünya markası olacak” dedi.
Programda konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise kestane balı üretimi için çiftçilere verilen desteklerin önemini anlattı.
Salıpazarı Kestane Balı’nın özelliklerini anlatan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz, “Salıpazarı Kestane Balını diğer ballardan ayıran en önemli özellik diğer kestane ballarına nazaran içerisindeki kestane oranının yüzde 72 seviyesinde olmasıdır. Bu çok yüksek bir oran anlamına geliyor” dedi.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise yaptığı konuşmada Salıpazarı Kestane Balı’nın Samsun için çok önemli bir ürün olduğunu belirterek kentin tanıtımına katkı sağlayacağını ifade etti.

Program coğrafi işaret tescil belgesi alınmasında emeği geçenlere çeşitli hediyeler takdim edilmesinin ardından sona erdi.
 


Samsun,Samsun Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —