Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, bu yıl “Vuslat Vakti” temasıyla başladı.
Etkinlikler kapsamında ilk olarak Şems-i Tebrizi Türbesi ziyaret edildi. Buradaki programa; Konya Valisi Vahdettin Özkan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, belediye başkanları, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
“VUSLAT VAKTİ” YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
Etkinlikte, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua edildikten sonra programa katılan protokol eşliğinde Konya Valiliği’nden başlayıp Mevlana Meydanı'na kadar “Vuslat Vakti” yürüyüşü gerçekleştirildi. Nevbe merasiminin ardından Hz. Mevlana’nın sandukası başında Mevlevi geleneği olan “Gülbang Duası” okundu.
“HAZRETİ MEVLANA İNSANLIĞA MİRAS KALAN DEĞERLERİYLE ANILIYOR”
Törenlerin akşam bölümünde ise Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'nde ilk sema programı gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Hazreti Mevlana'yı yeniden anlamak ve anlatmak için vuslatın 750. yıl dönümünde kıymetli bir fırsat elde edildiğini söyledi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş da Hazreti Mevlana’nın binlerce yıllık kadim medeniyetin en önemli şahsiyetlerinden birisi olduğunu vurgulayarak, “Hazreti Mevlana; düşüncesini İslam’la, ilimle, felsefeyle ve tasavvufla harmanlamış; inanç, iyilik ve hoşgörü kavramlarıyla bütünleştirmiş, böylelikle fikirlerini zamanın ve mekanın eskitemediği bir düşünce sistemi haline getirmiştir. Huzur ve maneviyat şehri Konya’mız da bu güzelliklerden nasibini alarak, Hazreti Mevlana’nın varlığıyla adeta bir güneş gibi parlamıştır. Özellikle; savaşlarla, acılarla, kan ve gözyaşıyla kasıp kavrulan günümüz dünyasında, onun insanlık için çizdiği istikameti çok daha iyi anlıyoruz. İnşallah bir gün tüm dünya Hazreti Mevlana’yı daha iyi anlayacak ve sevgi, iyilik, barış, hoşgörü ve adalet etrafında yeniden şekillenecektir” dedi.
“TÜM ZAMANLARA HİTAP EDEN EVRENSEL BİR MİRAS BIRAKMIŞTIR”
Konya Valisi Vahdettin Özkan da Hazreti Mevlana'nın oluşturduğu geleneğin Türk irfan hayatını besleyen önemli kaynaklardan biri olduğunu belirtti. Bu kaynağın, Anadolu'dan Rumeli'ye, manevi bir silsileyle ulaştığını ifade eden Vali Özkan, "Hazreti Pir, bütün insanlığı kucaklamış, bütün insanlık tarafından derin bir teveccühle karşılanmıştır. Eserleriyle çokluk içinde birliği, birlik içinde de çokluğu görmeyi, sanattan sanatkarı göstermeyi sağlamaktadır. Hazreti Pir’in yorumları tevhidi ve kainattaki nizamı zihinlere nakşetmektedir. Hazreti Mevlana, sanat zarafet ve edebiyatta derin tesirler bırakmıştır. İnsan, kainat, hayat vuslat tasavvurunu gönül penceresinden tasvir eden Mevlana Celaleddin Rumi, tüm zamanlara ve insanlara hitap eden evrensel bir miras bırakmıştır" diye konuştu.
SEMA PROGRAMI İCRA EDİLDİ
Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’ın Mesnevi dersi ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda sanatçı Ahmet Özhan tarafından tasavvuf müziği konseri verildi. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından “Mevlevi Ayini Şerifi” icra edildi. Sema sırasında, geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren gönüllü semazenlerden 14 yaşındaki Emir Kağan Bektaş'ın başına giydiği sikke, posta bırakıldı.
Öte yandan programda, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen Mevlana Şiirleri Beste Yarışması'nda dereceye girenlere de ödülleri takdim edildi.