Kabaktepe; Bir Fotoğraf Bir Hakikati, Ne Kadar İfade Edebilir?
Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan’ın Semerkand şehrinde katıldığı Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’nin ardından Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu’nun üst düzey çalışmalarına katılmak için Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentine gitti. Şanghay İşbirliği Örgütü'nde Cumhurbaşkanı’nın diğer devlet başkanları ile beraber çekilmiş fotoğrafını sosyal medya hesabından şöyle değerlendirdi.
Değerli dostlar, geçtiğimiz günlerde Şanghay İşbirliği Örgütü'nde Sayın Cumhurbaşkanımızın diğer devlet başkanları ile beraber çekilmiş fotoğrafı, gençlerin tabiri ile sosyal medyada viral oldu. Bu hafta bahse konu olan fotoğrafın üzerine konuşmak istiyorum.
Bir fotoğraf ne anlatabilir? Ya da bir fotoğraf bir hakikati ne kadar ifade edebilir? Hele siyasi bir fotoğraf kendisine konu olanlar dışındaki biri tarafından doğru yorumlanabilir mi? Ya da en azından yapılan yorumlar ne kadar gerçekte olana yaklaşabilir?
Zor sorular! Ancak siyaset biraz da zoru başarma, zor olanı kolaylaştırma mücadelesi değil midir? Bu hafta zora talip olalım ve şimdiden siyaset tarihimizde yerini alan yukarıda paylaştığımız fotoğraf üzerine biraz kafa yoralım.
Değerli Dostlar, her lider milleti için değerlidir. Ve her lider toplumunu temsil eder. Toplumların temel karakterleri ve insanlığa dair temel yaklaşımları liderlerde billurlaşır ve liderle hayat bulur.
Fotoğrafta ilk göze çarpan anlam; Cumhurbaşkanımızın anlatısının ‘her ne ise’ diğer konuklar tarafından dikkatle ve ilgiyle dinlendiğidir. Yani bu fotoğrafta sözü beklenen, sözü merak edilen ve sözüne itibar edilen bir liderin diğer liderlerle sohbet edişine şahitlik ediyoruz.
Var olan sınırları tayin eder. Var olan ilgiyi ve var olan yönü belirler. Bir lider için siyasette var olmak, milletiyle mümkündür. Bu fotoğraf; sırtını milletine dayamış ve milletinden güç almış ancak milletine hiçbir zaman sırt dönmemiş bir lideri resmetmektedir.
Bu fotoğraf; var oluşunu tamamlamış “engin bir tecrübe” ve “dingin bir gücün” tabii zuhurudur. Çünkü var oluşunu tamamlayan ve varlık iddiasında bulunan her mevcut, diğerleri tarafından dikkate alınmak zorundadır.
Başka bir ifade ile bu fotoğraf; iddiaları, getirdiği çözüm önerileri ve şahsına duyulan güven ile dünyaya umut olmuş bir liderin, diğer liderlerle olan sohbetinin nasıl olacağını ifade etmektedir.
Bu fotoğraf; mazlumların sığınağı olmuş bir gölgenin izzetini, dosta güven, düşmana korku veren bir duruşun kuvvetini, her masada beklenen ve dinlenen olmanın özgüvenini göstermektedir.
Son olarak dünya bir bilinmezliğe giderken bu fotoğraf bağlamında ifade etmeye çalıştığım anlamlara milletçe olan ihtiyacımız her geçen günden fazladır. Güçlü liderlikler kaosların aşılmasının en önemli şartıdır. Ve gelecek yüzyıl güçlü liderliklerin yüzyılı olacaktır.
Haber: Muhammed Mustafa Karayün