Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından, kent içinde hem yaya hem de araç güvenliğinin sağlanması, kent içi trafiğin düzenlenmesi ve sağlıklı bir ulaşım sağlanması adına proje ve çalışmalar sürdürülüyor.
Gelişen kent, artan nüfus ve artan araç sayısı gibi veriler doğrultusunda, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Bu doğrultuda 2018 yılında başlatılan ve 15 yıllık bir süre öngörülerek hazırlanan Kent içi Trafik Düzenleme Projeleri, Otopark Düzenleme Projeleri ile Düşey İşaretleme Mevcut Durum Tespit, Analiz ve Projelerinin uygulamaları da devam ediyor.
Proje çalışmaları kapsamında, kent içi trafik yoğunluğunu taşıyan üç ana arter olan Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi ve Troya Caddesi ile 26 kavşak başta olmak üzere kent içi trafik sirkülasyonunun yoğun olduğu noktalarda gözlem ve sayımlar yapılarak, trafik yoğunluğunun zirve saatleri belirlenmiş, planlamalar da zirve saatteki yoğunluklar baz alınarak yapılmıştır. Yine proje kapsamında kent içi trafik levhalarının kontrolü, yenilenmesi ve düzenlenmesi sağlanmıştır. Kent içi trafiğin mevcut sirkülasyon durumuna göre trafik ışıklarının bulunduğu alanlarda faz planı düzenlemeleri yapılmıştır. Çalışmalar doğrultusunda bisiklet yollarının mevcut durum analizi de yapılmış ve mevcut yollara eklemeler yapılması için çalışmalar yürütülmüştür. Araç park yerlerinde de maksimum verim sağlanması amacıyla düzenlemeler yapılmıştır. Yürütülen çalışmalar ile birlikte yaklaşık 16 bin olan araç park yeri sayısı, 35 bine kademeli olarak yükseltilmektedir.
Proje kapsamında yapılan planlamalar içerisinde, kent içi trafiğin düzenlenmesi ve sirkülasyonunun kolaylaştırılması amacıyla Atatürk ve İnönü Caddelerinin tek yön olarak çalıştırılması, çeşitli noktalarda yaya güvenliği için üst geçit planlamaları, otopark ve araç park yeri düzenlemeleri de yer almaktadır.
Proje kapsamında yürütülen çalışmalar doğrultusunda ise, kentin belli başlı noktalarında trafiğin düzenlenmesi, araç ve yaya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin çeşitli fiziki düzenlemeler de gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda;
Barbaros Mahallesi Atatürk Caddesi Bölge Trafik Kavşağında, Çanakkale-Kepez istikametinde ilerleyen araçların kavşakta bekleyerek uzun kuyruklanma oluşturması ile ilgili, Bölge Trafik Kavşağı Çanakkale-Kepez istikametine bir şerit eklenmiş ve sinyalizasyon sisteminde düzenleme yapılmıştır.
Lozan Caddesi üzerinde sola dönüş için tasarlanan T kavşakta bulunan refüj açıklığının, kural ihlali (U dönüşü) yapılarak risk oluşturmaması adına bu alandaki kavşak yeniden düzenlenmiştir.
Barbaros Mahallesi Yeni Kordon Bölgesi, Atatürk Caddesi-100. Yıl Caddesi-Deniz arasında kalan bölgeye, kentlilerimizin özellikle yaz mevsiminde araçları ile gelmesi ve trafik sıkışıklıkları oluşturması, sokak üzerlerindeki parklanmadan dolayı geliş-gidiş olan yolların bir şerit olarak kullanılması, iki yönden gelen ve karşılaşan araçların trafik sıkışıklığı oluşturması kavşak içlerine park edilen araçların, sürücülerin manevra yapmasını engellemesi nedeniyle; bölgede tek yön uygulamasına geçilerek, park yeri düzenlemeleri ve kavşak içlerine araçların park edilmemesi için geometrik düzenlemeler yapılmıştır. Bahsi geçen bölgeye Trafik işaretlemeleri konulmuştur.
Barbaros Mahallesi Türk Gücü Caddesi üzerinde ve bağlantısında bulunan sokakların, geliş-gidiş iki yönlü olan araç trafiğinin yol üstü parklanmalarından dolayı tek şerit olarak kullanılması, bu durumun bölgeyi kullanan araç sürücülerinin zorlanmasına ve trafik sıkışıklığına sebep olması nedeniyle; bölgede tek yön uygulamasına geçilerek trafik işaretleri konulmuştur.
Barbaros Mahallesi 100. Yıl Caddesi ile Alpaslan Sokak kesişiminde bulunan refüj açıklığının burada 4 kollu bir kavşak oluşturması, U dönüşlerinin yapılması, Alpaslan Sokak'tan çıkıp sola doğru dönen araçların ve Kepez-Çanakkale istikametinden gelerek Alpaslan Sokak'a dönen araçların, 100. Yıl Caddesi üzerinde trafik yoğunluğu oluşturması, Atatürk Caddesi ile 100. Yıl Caddesi kesişiminde bulunan sinyalize kavşağın kapasitesini düşürmesi, Atatürk Caddesi üzerinde araç yoğunluğu oluşturması ve kuyruk boylarının uzaması nedeniyle; bölgede bulunan refüj açıklığı kapatılmıştır.
Barbaros Mahallesi Plaj Caddesi-Deniz arasında kalan kısımda, yol üzeri parklanmalardan dolayı yolların geliş gidiş iki yönlü olarak kullanılamaması ve bu durumun trafik sıkışıklığına neden olması nedeniyle; bölgede tek yön uygulamasına geçilerek trafik işaretleri konuldu.
Barbaros Mahallesi Sedef Sokak üzerinde yapılan üst yapı yenileme çalışmaları kapsamında, sokak üzerinde hastane ile sağlık ocağı bulunduğundan ve sokak yaya sirkülasyonu açısından yoğun olduğundan, sokakta standarda uygun yaya kaldırımları oluşturularak, sokakta tek yön uygulaması yapıldı. Standartlara uygun trafik işaretleri, Sedef Sokak'a ve bağlantı yollarına konuldu.
Esenler Mahallesi Ahmet Piriştina Caddesi ile Barış Caddesi kesişiminde kavşağın daha güvenli hale getirilmesi için dönel kavşak uygulaması yapılarak, trafik işaretleri konuldu. Bu sayede sürücüler, dönel kavşak kurallarına uyarak, daha güvenli halde yolculuklarına devam etmektedir. Söz konusu kavşakta yapılan gözlemlerde, dönel kavşak düzenlemesi yapıldıktan sonra kavşaktaki kazaların büyük oranda azaldığı görülmektedir.
Esenler Mahallesi Ahmet Piriştina Caddesi ile Karacaören Caddesi kesişiminde, kavşağın daha güvenli hale getirilmesi için dönel kavşak uygulaması yapılarak, trafik işaretleri konuldu. Çalışma doğrultusunda araçların daha güvenli bir sürüş gerçekleştirdiği ve düzenleme sonrası kavşaktaki kazaların büyük oranda azaldığı gözlemlenmiştir.
Esenler Mahallesi Ahmet Piriştina Caddesi ile 69. Sokak kesişimine dönel kavşak yapıldı. Sürücülerin, dönel kavşak kurallarına uyarak kavşakta bekleme yapmadan ve kontrollü bir şekilde yolculuklarına devam etmeleri sağlandı.
İsmetpaşa Mahallesi Mustafa Yücel Özbilgin Caddesi, Sarıçay üzerine yapılan 4. Köprünün bağlantı aksında bulunmakta olup, Esenler Mahallesi Bölgesi-Barbaros Mahallesi Bölgesi-İsmetpaşa Mahallesi Bölgelerini birbirine bağlayan önemli caddelerden biridir. İsmetpaşa Mahallesi Tekzen Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, kentleşme arttıktan sonra ve Mustafa Yücel Özbilgin Caddesine bağlantılı okul olması sebebi ile yol ve kavşak düzenlemeleri yapılmıştır. Yol üzerinde 1 adet dönel kavşak düzenlemesi yapılarak, sürücülerin dönel kavşak kurallarına uyarak yolculuklarına devam etmesi sağlanmıştır. 2 adet 4 kollu hemzemin kavşak düzenlemesi yapılmış olup, kavşakların 1 tanesi sinyalize kavşak olarak düzenlenmiştir.
İsmetpaşa Mahallesi Tekzen Bölgesinde kentleşmenin artması nedeni ile Atikhisar Caddesi üzerindeki araç yoğunluğunda artış olmuştur. Tekzen Bölgesinden Atikhisar Caddesine çıkan ve Atikhisar Caddesi'nden Tekzen Bölgesine katılan araçların, kontrollü katılması/ayrılması ve Atikhisar Caddesi üzerindeki trafik akışını engellememesi için Atikhisar Caddesi Yan Yol Projesi yapılmıştır. Söz konusu bölgede uygulamalar devam etmektedir. Ayrıca Atikhisar Caddesi üzerine otobüs durakları cepleri yapılarak, yol üzerinden yayaların daha rahat ve güvenli olarak karşıdan karşıya geçebilmesi için sinyalizasyonlu yaya geçidi düzenlemesi yapılmıştır.
Bahse konu 4. Taşıt Köprüsü Trafik Sirkülasyonu Projesi kapsamında planlanmış ve İmar Planına işlenmiştir. Köprüye ait İmar Planı ve Vaziyet Planı ilgili bakanlığa gönderilmiş ve uygunluğunun onayı alınmıştır. Bakanlıkça onaylanan köprü planları Trafik Sirkülasyon Projesine uygun olarak DSİ tarafından inşasına başlanmıştır ve çalışmalar devam etmektedir.