Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet vermeye başlayan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan merkez, Cumhuriyet’in 100. yılında gençlere ve çocuklara armağan edilmişti.
İklim ve çevre temasıyla çocuklara çevre konusunda bilinç kazandırılması hedeflenen merkez; 70’den fazla interaktif deney düzeneği, Türkiye’nin en büyük kapasiteli ve en büyük perde çapına sahip planetaryumuyla günlük 1000 kişi ziyaretçi kapasitesiyle açılmıştı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde açılan bilim merkezi, okulların ara tatile girmesiyle 1000’den fazla ziyaretçiyle doldu taştı. Gösteriler, gözlemevi seansları, iklim ve çevre sergileri ile Mersin ve çevre illerdeki çocuk ve gençlerin ziyaretine açılan bilim merkezi hizmete açılmasının ardından ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
“İklim ve çevre temasıyla kurgulanmış interaktif bir bilim merkezi”
Okulların ara tatile girmesiyle bilim merkezinin randevusuz hizmet vermesini fırsat bilen velilerin ve çocukların merkezi dolup taşırdığını söyleyen İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Dr. Kemal Zorlu, “İçeriden artık çocuk sesleri cıvıltılar geliyor, bu bize mutluluk veriyor” sözlerine yer verdi. Bilim merkezinin temasının iklim ve çevre olduğuna dikkat çeken Zorlu, “Bu bağlamda buradaki interaktif deney düzeneklerimiz genellikle iklim değişikliği, çevre kirliliği, atık ayrıştırma, yenilenebilir enerji kaynakları, bizim yürüttüğümüz iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar, sürdürülebilir enerji, iklim eylem planı gibi farklı temalarda kurgulanmış olan interaktif bir bilim merkezi” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin en büyük planetaryumuna da ev sahipliği yaptıklarını belirten Zorlu, merkezde gözlem evi de bulunduğunu ve sabit teleskop, güneş teleskopu ve 2 adet de mobil teleskopları olduğunu aktardı. Zorlu, hala gelememiş olanlar için ara tatil bitene kadar merkezin randevusuz gezileceğini vurgulayarak ara tatil sonrası da okul ziyaretlerini sürdüreceklerini söyledi.
İnteraktif deney düzenekleriyle çocuklara çevre bilinci aşılamaya çalıştıklarını kaydeden Zorlu, “Amacımız; iklim değişikliği ile ilgili çocuklarda bir çevre bilinci oluşturmak. Bu yüzden yüksek sayıda deney düzeneğimiz var. Burada şu anda aktif olarak 70 civarında deney düzeneğini hizmete sunduk. Toplamda 120’ye ulaşacak. Bizim hedefimiz çocuklar buradan çıktıklarında en azından birkaç konuda daha bilinçli bir düzeye ulaşmış olmaları” diyerek, bu ziyaretlerin başlamasının buna büyük etken olacağını kaydetti.
“Türkiye’deki bütün çocukları bilim merkezimize davet ediyoruz”
Özellikle küresel ısınmaya karşı ciddi önlemler alınması gerektiğini dile getiren Zorlu, “Bu ısınmayı durdurabilmemiz için bizim toplumsal yaşamımızda ciddi değişimler yaratmamız gerekiyor. Bu değişimi yaratabilmek toplum içerisindeki yetişkinlerde çok daha zor oluyor. Fakat çocuklara bazı gerçeklikleri gösterdiğinizde bu değişimi çok daha hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. İklim değişikliği konusundaki uyum ve azaltım çalışmalarında çocukların rolü çok büyük” sözlerine yer vererek Türkiye’deki bütün çocukları bilim merkezine davet etti.
Çocuklar deneylerle öğrendi
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin çok beğendiğini ve deneylerin ilgisini çok çektiğini belirten 10 yaşındaki Aslan Arslanargun, “Merkezde çok güzel deneyler var. Bütün herkes buraya gelmeli, çok fazla bilgiler öğrenebilirsiniz. Ücretsiz olarak gelebiliyorsunuz” diyerek bütün çocuklara çağrı yaptı.
Bilim merkezinin temasını sevdiğini belirten Ali Rıza Karakaya ise, “Deneylerin çocuk yaştaki insanların bile anlayabileceği şekilde olması gerçekten çok etkileyiciydi. Yani genelde çok anlayamam diye düşünüyordum ama gayet anlayabildim. Çıktıktan sonra çevre kirliliği konusunda dikkat edeceğim. Çevremdeki insanları uyaracağım” dedi. Sunulan hizmetin çok iyi bir eğitim alanı olduğunu da vurgulayan Karakaya, herkesi bilim merkezine davet etti.
10 yaşındaki Kerem Karaoğlu, “Araba gazlarının dünyaya çok büyük etkileri varmış. Onları öğrendik, ışıkları evde açık bırakmayalım, çok kirlilik yapıyor. Özellikle caretta carettalar, ışık dünyada çok olduğu için güneşe doğru gidemiyor, güneşin yönünü bulamayınca ölüyorlar veya araba altında kalıyorlar. Ben de gece ışıkları açık bırakıyordum ama artık bırakmayacağım” diye konuştu.
Veliler hem gezdi hem de çocuklarını gezdirdi
Kızıyla bilim merkezini gezmeye gelen Ayten Ünsal, “Mersin böyle bir şeye ihtiyacı vardı. Tıklım tıklım büyük bir ilgi var, biz de ilgiyle geziyoruz. Ben de inceledim. Yani özellikle yaparak, deneyerek yapma fırsatı olduğu için çocuğumla ben de çok memnun kaldık. Dokunarak yapıyoruz. İçerideki gösteri de çok güzeldi. Herkesi buraya bekliyorum” sözlerine yer verdi.
Mut’tan bilim merkezini görmek için gelen öğretmen Mustafa Öger, “Burada böyle bir yerine açıldığını duyduğumuzda bayağı heyecanlandık, uzak olmasına rağmen gelip görmek istedik ve çok beğendik. Mersin’de bir eksiklik gitti bence, çok da güzel oldu. Benim burada en çok ilgimi çeken, özellikle kendi alanımla ilgili olanlardı. Pisagor Teoremi ile dünyanın oluşumu ve bunların interaktif bir şekilde sunulması benim çok ilgimi çekti” şeklinde konuştu.
Çocuğunu merkezi gezdirmeye getiren 24 Kasım İlkokulu öğretmeni Fatma Çevik, “Oğlumu eğlendirmek amacıyla geldik bir yandan da öğretmen gözüyle de incelemek istedik, kendi öğrencilerimize de gelmek için. Eğer öğretmenlerse öğrencileriyle anne babalar da çocuklarıyla gelebilirler. Çok güzel ve zevkli bir yer” diyerek kendi okuluyla da gezi organize edeceklerini kaydetti.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.