"2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nda yer alan yeni politikalar, Türkiye'deki mesleki eğitimi dönüştürmeyi amaçlıyor.
Mesleki Eğitim Müfredatı Sektör İhtiyaçlarına Göre Güncellenecek
"2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nda yer alan yeni politikalar, Türkiye'deki mesleki eğitimi dönüştürmeyi amaçlıyor. Millî Eğitim Bakanlığı, gelecek yıldan itibaren mesleki eğitim müfredatını sektörün ihtiyaçlarına göre düzenleyecek. Bu kapsamda, mesleki eğitimde kamu-özel sektör iş birliğinin artırılması ve meslek liseleri ile meslek yüksekokullarının yönetiminde özel sektörün daha etkin bir rol alması sağlanacak.
TEKNOLOJİK GEREKLİLİKLER VE YENİ EĞİTİM YÖNTEMLERİ
Müfredat ve eğitim yöntemleri, teknolojik gerekliliklere uygun şekilde güncellenerek özel sektörün destekleyeceği programlar oluşturulacak. Özel sektörün eğitim teknolojilerindeki yenilikleri ekosisteme dahil edilerek, sınıf içi kullanım için test ve pilot uygulamaları yapılacak.
TURİZM SEKTÖRÜNE YÖNELİK UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMLARI
Turizm sektörünün nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere uygulamalı eğitim programları geliştirilecek. Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İş Birliği Protokolü çerçevesinde, mesleki ve teknik Anadolu lisesinde eğitim gören öğrencilerin en az üç yabancı dil öğrenmeleri ve turizm işletmelerinde yoğunlaştırılmış beceri eğitimi almaları teşvik edilecek.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİN YER SEÇİMİNDE OSB'LER ÖNCELİKLİ
Program çerçevesinde, 2025 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak mesleki eğitim merkezleri ve meslek liselerinin yer seçiminde Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) öncelikli olarak değerlendirilecek. Ayrıca, mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdam olanaklarını artırmak için yeni modeller geliştirilecek.
ÖĞRETMEN YETİŞTİRME PROGRAMLARI VE STAJ UYGULAMALARI
Mesleki ve teknik öğretim alanındaki öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitelerle iş birliği yapılarak öğretmen yetiştirme programları açılacak. Staj ve işletmede mesleki eğitim uygulamalarının niteliğini artırmak için işletmelerdeki usta öğretici ve eğitici personelin meslek içi eğitim alması sağlanacak.
İŞ GÜCÜ PİYASASI VE MESLEKİ EĞİTİM ARASINDA UYUM
İş gücü piyasası ile mesleki ve teknik eğitim arasındaki uyumun geliştirilmesi için gençlerin iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun tercih yapmaları sağlanacak. Öncelikli sektörlerdeki mesleki ve teknik eğitime yönelimi artırmak için burs ve eğitim desteği gibi teşvik mekanizmaları uygulanacak.
Haber: Duygu Canko
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.