Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İzmir Körfezi'ndeki çevre kirliliğine dikkat çekti.
"O Körfez Bir Zahmet Temizlenecek"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İzmir Körfezi'ndeki çevre kirliliğine dikkat çekti. Komisyon üyelerine denizden alınan kirli su örneğini gösteren Bakan Kurum, İzmir Körfezi'nin kirliliğine yönelik sert ifadelerde bulundu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
İZMİR KÖRFEZİ’NDE KİRLİLİK UYARISI: “DENİZ CANLILARI CAN ÇEKİŞİYOR”
Bakan Kurum, İzmir Körfezi’nden alınan kirli su örneği ile kirliliğin boyutunu gözler önüne serdi. Körfezde büyük bir çevre felaketi yaşandığını belirten Kurum, “Bu su, İzmir Körfezi’ndeki kirliliği görmekten kaçınan siyasilere bir hatırlatma olsun. İzmir Körfezi’ndeki atık su kaynaklı amonyak miktarı olması gerekenden 50 kat fazla, oksijen seviyesi ise sıfır. Bu deniz kirli bir fosseptik çukuruna dönüşmüş durumda ve her saat başı binlerce balık ölüyor” diyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni bu durum karşısında adım atmaya davet etti.
İZMİR KÖRFEZİ İÇİN ORTA VE UZUN VADELİ EYLEM PLANI
Bakanlık olarak İzmir Körfezi için orta ve uzun vadeli eylem planları hazırladıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız, ancak Büyükşehir Belediyesi de sorumluluklarını yerine getirmeli. Körfez’in geleceğini bu plansızlıkla yok etmeye devam edemeyiz” dedi. Bakan Kurum ayrıca, İzmir halkının hak ettiği temiz çevre için bu planların takipçisi olacaklarını belirtti.
SIFIR ATIK HAREKETİ VE GERİ DÖNÜŞÜMDE KAZANIMLAR
Komisyondaki konuşmasında, Sıfır Atık Hareketi kapsamında elde edilen kazanımlardan da bahseden Bakan Kurum, Emine Erdoğan öncülüğünde yürütülen bu projeyle, 193 bin binada sıfır atık sistemlerinin kurulduğunu ve 60 milyon ton atığın geri kazanıldığını vurguladı. Bu çalışmalarla ekonomiye 185 milyar lira katkı sağlanırken, 498 milyon ağacın kesilmesinin ve 5,9 milyon ton sera gazı salımının önlendiğini ifade etti.
DENİZLERİN GELECEĞİ İÇİN MAPA-ŞAMANDIRA PROJESİ
Denizlerin korunması amacıyla hayata geçirilecek olan Mapa-Şamandıra Projesi hakkında bilgi veren Bakan Kurum, “Bu proje, tekne ve yatların koylarda kontrollü bir şekilde konaklamalarını sağlayacak. Pilot uygulama olarak Fethiye-Göcek’te başlatılacak olan bu projeyle denize atık deşarjını önleyecek ve deniz canlılarını koruyacağız” dedi. Proje başarılı olduğu takdirde Türkiye genelindeki tüm kıyılarda uygulamanın yaygınlaştırılması planlanıyor.
2053 NET SIFIR EMİSYON YOL HARİTASI BAKÜ’DE AÇIKLANACAK
İklim değişikliği ile mücadeleye yönelik açıklamalarına devam eden Bakan Kurum, Türkiye'nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi'ni dünya kamuoyuna sunacaklarını belirtti. Türkiye’nin iklim politikaları doğrultusunda, 2024-2030 İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı’nın hızla hazırlandığını söyleyen Kurum, 3 gün sonra Bakü’de düzenlenecek olan COP29’da Türkiye’nin net sıfır emisyon yol haritasını duyuracaklarını ifade etti. Ayrıca, iklim kanununun bu yıl içinde TBMM’de kabul edilmesi için destek beklediklerini belirtti.
YEREL VE ULUSAL İKLİM EYLEM PLANI HAZIRLIKLARI
Bakan Kurum, Türkiye genelinde 81 ilde İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulları kurulacağını ve Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarının tamamlanacağını açıkladı. Yeşil ekonomiye geçişin desteklenmesi amacıyla karbon fiyatlandırma ve Emisyon Ticaret Sistemi'nin devreye alınacağını söyleyen Kurum, sanayi sektöründe atılımların yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Haber: Ahmet Karayün
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.