GÜNCEL 10.07.2023 14:20:26 182 0

ODUNPAZARI’NDA KIRIM MÜZİK ŞİİR DİNLETİSİ VE HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ YAPILDI

ODUNPAZARI’NDA KIRIM MÜZİK ŞİİR DİNLETİSİ VE HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ YAPILDI

ODUNPAZARI’NDA KIRIM MÜZİK ŞİİR DİNLETİSİ VE HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ YAPILDI

Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği ve Kırım Ailesi ile birlikte Kırım Müzik Şiir Dinletisi ve Halk Oyunları Gösterisi düzenledi. Odunpazarı Belediyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi’nin yanında bulunan Arasta Çarşısında gerçekleşen dinleti ve halk dansları gösterisi ile Odunpazarı’nda adeta Kırım rüzgarı esti. 

Kırım Müzik Şiir Dinletisi ve Halk Oyunları Gösterisine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra Hasan Kırımer, Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Kırım Ailesi İnisiyatif Başkanı Anife Kurtseyit, İstanbul Kırım Derneği Başkanı Celal İçten, Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

“ODUNPAZARI BELEDİYESİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRİYOR!”

Kırım Müzik Şiir Dinletisi ve Halk Oyunları Gösterisi öncesinde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi ile ilgili bilgi verdi. Müzenin oluşmasında emeği bulunan Hasan Kırımer’e teşekkür eden Başkan Kurt, “Onun sayesinde müze yepyeni bir hale geldi” dedi. Odunpazarı’na gelenler kendilerini Kırım’a gelmiş gibi hissediyor ise müzenin amacına ulaştığını kaydeden Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bütün Türkiye’yi bu müzeyi gezmeye bekliyorum. Çünkü Kırım tarihini bu müzede öğrenmemiz mümkün. Eksik kalan kısmını da müzenin alt tarafına yapmış olduğumuz kütüphanede yapılacak olan çalışmalarla tamamlamak mümkün. Dünyanın kadersiz bazı kara parçaları vardır. Kırım, bunlardan birisi. Avrupalı geçmiş, ezmiş. Geri dönerken gene ezmiş. Rus kovalamış, ezmiş. O, geri dönerken gene ezmiş. Şuanda 1783’deki durumdan çok farklı bir durumda değiliz. 2014’den beri de Rusya, yeniden ilhak etti ve Kırım şuanda Ruslar tarafından yönetilmekte. Kırım halkı bundan memnun değil. Kırım halkının büyük bölümü Kiev’e gitti. Yeni bir göçle karşı karşıya kalmış iken, bu sefer Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle çocuklarımız canlarını kurtarmak için burada. Eskişehir’de 1.5 yıldır kültürlerini yaşatmak için mücadele ediyorlar. Kırım halkı Özbekistan’da da bu mücadeleyi verdi. O nedenle yabancı olmadığımız bir mücadele yolu. Onlara başarılar diliyorum. Onların her zaman arkasındayız. Bu bölgede Kırım Tatar müziğinin yaşaması ve folklorunun oynanması Eskişehirliler için önemli bir görevdir. Odunpazarı Belediyesi buna aracı oluyor ise görevini yerine getiriyor demektir. Biz, iş yapmak; hizmet vermek için varız. Bütün çocuklarımızın, gençlerimizin Kırım tarihini öğrenmesi gerekiyor. Bunun da bizler tarafından öğretilmesi gerekiyor.” 

BAŞKAN KURT’A TEŞEKKÜR ETTİ

Konuşmasında Kırım Tatarları tarihi ile ilgili bilgi veren Hasan Kırımer, Kırım Tatarlarının her türlü sindirme hareketlerine rağmen ırklarının devamında bilinebilmesi için kültürlerini devam ettirdiklerini belirtti. Kitaplar, basın ve müzelerin bu konuda kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Kırımer, “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi adlı müzemiz de hem eskileri hem şimdiki zamanın modern objelerini bünyesinde barındırmaktadır. Başkan Kazım Kurt’un desteği ile müzemiz belediyeler arası yarışmalarda derece almıştır. Kendisine çok teşekkür ederiz” dedi. Kırım Ailesi ile ilgili de bilgi veren Kırımer, “Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan halkımızın kurduğu Kırım Ailesi isimli birliktelik, gerekli ortamı sağlayarak çocuklarımızın bilimsel ve kültürel eğitimlerine katkı sağlamıştır. Türkiye’de de yine çocukların okul, online eğitim, spor, müzik ve halk dansları gibi konularda devamlı faaliyet yürütmektedirler” diye konuştu. 

“ODUNPAZARI BAHÇESARAY’A BENZİYOR!”

Etkinlikte konuşma yapan bir diğer isim de Kırım Ailesi İnisiyatif Başkanı Anife Kurtseyit oldu. Yaklaşık 1.5 yıl önce Eskşişehir’e geldiklerini söyledi. Eskişehir’in Kırım Tatar başkenti olduğunu dile getiren Kurtseyit, Odunpazarı evlerinin Bahçesaray’a benzediğine dikkat çekti. Odunpazarı’na geldiklerinde kendilerini Bahçesaray’da gibi hissettiklerini vurgulayan Kurtseyit, “Her şey o kadar güzel vatanımıza benziyor. Tüm sokaklar Bahçesaray’a benziyor. Eskişehir’de ilk gördüğüm yer bu Kırım Tatar Müzesi oldu. O zaman o kadar duygulandım ki, çünkü bizim tarihimiz çok zor. Ama yine de Kırım Tatarı kültürü bu şehirde bu müzede yaşıyor” dedi. Çocukların Kırım Tattar kültürünü devam ettireceğine dikkat çeken Kurtseyit, Başkan Kurt’ta ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi’nin oluşmasında emeği bulunan herkese teşekkür etti. Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt ise yaptığı konuşmada, Başkan Kurt’a Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi’ne verdiği destek için teşekkür etti. 

“SANKİ KIRIM’A GELMİŞ GİBİ HİSSETTİM”

“Böyle bir kültür başkentinde bulunmak ve müzeyi ziyaret etmek çok şey ifade ediyor. Eskişehir Kırım Türklerinin ak toprağıdır. Babam, Türkiye demezdi, ak topraklar derdi. Biz ak topraklara geldik, canımızı kurtardık, derdi. Farklı Kırım ve sürgün hikayeleri içinde büyüdük” diyen İstanbul Kırım Derneği Başkanı Celal İçten, geride bıraktıklarını unutmadıklarını söyledi. Kırım, Rus işgalinden kurtulana ve Kırım Tatar halkı kendi istediği gibi yaşayana kadar İstanbul’da yaşayan Kırım Tatar Türkleri olarak mücadelelerini sürdüreceklerini kaydeden İçten, “10 yıldır Kırım’a gidemiyorum. Eskişehir’e geldim, sanki Kırım’a gelmiş gibi hissettim. Çok farkı duygular oluşturdu. Başta Başkan Kazım Kurt olmak üzere hepinize çok teşekkür ediyorum. Keşke İstanbul’da da böyle bir belediye başkanımız olsa” şeklinde konuştu.

DİNLETİ VE HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ ÇOK BEĞENİLDİ

Konuşmaların ardından Kırım Müzik Şiir Dinletisi ve Halk Oyunları Gösterisi’ne geçildi. Kırım Aile tarafından hazırlanan dinleti ve halk oyunları gösterisi, büyük beğeni kazandı. Çocukların gerçekleştirdiği dinleti ve halk oyunları gösterisi, izleyenler tarafından uzun süre alkışlandı. Dinleti ve halk oyunları gösterisinin ardından, etkinliğe katılanlara Çibörek ikram edildi. 


Eskişehir,Odunpazarı Belediyesi
belediye365.com

Eröz, Bayrağı, Doğru’ya Teslim Etti…

Kacır’dan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi

Özkan, Çatalca İçin Hayallerimiz Var…

MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Türkgenç’ten Aday Adayları İçin Kritik Değerlendirme

İmamoğlu, Kıydı Özel ve Çaykara Mesaj Verdi

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…


ÇAKIR'DAN MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA MESAJI

Çatalca’da Eğitime Yakından Takip

KENT LOKANTALARI'NDA GÜNÜN MENÜSÜ – 20 ARALIK

İBB İŞARET DİLİ UZMANLARI YETİŞTİRECEK

İSTANBUL’DA ERBAİN SOĞUKLARININ ETKİLİ OLMASI BEKLENİYOR

KENT LOKANTALARI'NDA GÜNÜN MENÜSÜ-21 ARALIK

BÜYÜKŞEHİR’DEN AĞAÇLARA KIŞ BAKIMI

Yılbaşı Festivali Cam Piramit'te başladı

Başkan Kaya, sendika temsilcileri ve işçilerle bir araya geldi

Cittaslow Türkiye Ulusal Ağ Toplantısı Ordu’da yapıldı

GİRİŞİMCİLERE MARKALAŞMA SERÜVENİ ANLATILDI

Büyükşehir’in 5 merkezine ‘Erişebilirlik Belgesi’

Çanakkale Belediyesi Çocuk Meclisi Başvuruları Başlıyor!

AKDENİZ BELEDİYELERİNDEN ALTINORDU ÇIKARMASI

LİMA’DA 9. VE 10. SINIF ÖĞRENCİLER İÇİN “DİL OKULU” BAŞLIYOR

BÜYÜKŞEHİR GENÇLİK MECLİSİ, KOMEDYEN YASİN ÇAM’I ÜNİVERSİTELİ GENÇLERLE BULUŞTURDU

Trafik Park’ta Sona Yaklaşıldı

Hangar yeni yıl coşkusuna hazır

Mevlana Keçiören’de anıldı

Nazilli çiçek gibi olacak

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.