Tarih: 01.11.2024 14:38 54

Özel Eğitimde Kapsamlı Destek Hizmetleri

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için en az kısıtlayıcı eğitim ortamlarını sağlamak adına çeşitli projeler başlattı.

Özel Eğitimde Kapsamlı Destek Hizmetleri

Özel Eğitimde Kapsamlı Destek Hizmetleri

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için en az kısıtlayıcı eğitim ortamlarını sağlamak adına çeşitli projeler başlattı. Ülke genelinde 500 bine yakın özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrenciye yönelik destek projeleri hızla hayata geçirilirken, kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla eğitim gören öğrencilere dijital eğitim paketleri sunulmaya başlandı. Ayrıca, öğretmenler için yeni eğitim programları oluşturuldu ve bu sayede özel eğitim hizmetlerinin teknolojik altyapısı güçlendirildi.

500 BİN ÖĞRENCİYE DİJİTAL EĞİTİM PAKETLERİ SUNULUYOR

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre; özel eğitim ihtiyacı olan 404 bin 919 öğrenci kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla, 94 bin 137 öğrenci özel eğitim okullarında, 14 bin 449 öğrenci ise destek eğitim odalarında eğitim görüyor. Bu öğrenciler için Bakanlık, eğitsel süreçleri dijitalleşen yeni içeriklerle desteklemeye devam ediyor.

ULUSAL EYLEM PLANI İLE ÖĞRETMENLERE MESLEKİ DESTEK

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Ulusal Eylem Planı” doğrultusunda okullarda özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için yeni uygulamalar başlattı. Bu çerçevede öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini artırmak amacıyla dijital eğitim içerikleri geliştirildi. Animasyon, etkileşimli animasyon, videolu anlatımlar ve uygulamalı videolarla desteklenen içerikler, Öğretmen Bilişim Ağı’nda (ÖBA) öğretmenlerin erişimine sunuldu.

ÖZEL ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE ‘YOL HARİTASI’ KILAVUZU

Öğretmenlerin bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP) hazırlama süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla “Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı: Tüm Öğretmenler İçin Yol Haritası” adlı bir kılavuz hazırlandı. Bu kılavuzda, okul öncesinden lise düzeyine kadar olan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik uygulamalara yer verildi ve öğretmenlere örnek bir format sunuldu. Ayrıca, “Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Hazırlama Semineri” ve “Destek Eğitim Odası Hizmetinde Eğitim Uygulamaları Semineri” düzenlenerek, öğretmenlerin ÖBA üzerinden erişimine açıldı.

DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME REHBERİ

Özel eğitim alanındaki çalışmalarda öğretmenler, uzmanlar ve aileler için “Özel Eğitimde Davranış Değiştirme Uygulama Rehberi” yayımlandı. Dijital olarak paylaşılan bu rehber ile özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin eğitim sürecinde olumlu davranış kazanmaları hedefleniyor.

ÖZEL EĞİTİM ÇOCUK DERGİSİ YAYIMLANIYOR

Özel eğitimde toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla “Özel Eğitim Çocuk” dergisi yayımlanmaktadır. Yılda iki kez dijital olarak hazırlanan dergiye, sesli ve işaret dili destekli olarak “ozelegitimcocuk.meb.gov.tr” ve “eba.gov.tr” adreslerinden ulaşılabiliyor. 

Haber: Duygu Canko


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.