Tarih: 01.12.2022 21:30

"Sağlık çalışanlarımız tükenmişlik yaşıyor"

YENİ SENDİKA İstanbul İl Temsilcisi Suna VAROL CÖRÜT yaptığı açıklamada “Sağlık çalışanlarımız hastanelerde, sağlık tesislerinde artık tükenmişlik yaşıyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKLERİNE SAYGI İSTİYOR

Pandemi sürecinde yoğun çalışma şartları altında görev yapmak zorunda kalan sağlık çalışanları için mesleki sorunlar artarak devam ediyor.

Sağlık alanındaki yetersiz istihdam, ücret adaletsizliği, mobbing ve sağlıkta şiddet gibi problemlerin dışında sağlık mesleklerinin itibarsızlaştırılması şikayetleri de son dönemde sağlık çalışanları için yeni bir tartışma gündemi haline geldi.

YENİ SENDİKA İstanbul İl Temsilcisi Suna VAROL CÖRÜT yaptığı açıklamada “Sağlık çalışanlarımız hastanelerde, sağlık tesislerinde artık tükenmişlik yaşıyor.

Amirleri tarafından mobbinge, hastalar tarafından şiddete maruz kalıyor. Hayat kurtarma gibi kutsal bir görevi ifa eden sağlık çalışanlarının meslekleri ne yazık ki itibarsızlaştırılıyor.

Görüyoruz ki hekimlik meseleği, hemşirelik mesleği, hastanede çalışan herhangi bir emekçimizin mesleği televizyon dizilerinde, sinema senaryolarında, internet mecralarında deyim yerindeyse içerik üretmek isteyenlerin mezesi haline getiriliyor” dedi.

Mesleklerin itibarının konjonktöre göre değiştiğini, kamuoyu algısının ve gençlerin eğiliminin mesleki saygınlık açısından son derece önemli olduğunu ifade eden KAHRAMAN

“Örneğin ABD’de kamuoyunda itfaiyecilik ile ilgili yapılan özendirme politikaları sayesinde bugün ülkelerinde itfaiyecilik en saygın meslek haline getirilmiş.

Bizim ülkemizde de sağlık meslekleri için bir özendirme stratejisi üretilmelidir. Çünkü görüyoruz ki onca istihdam yetersizliğine rağmen gençler günümüzde hekim olmak istemiyor, tıp fakülteleri eskisi gibi tercih edilmiyor.

Hemşirelik, ebelik gibi meslekler kadınlar için istenmeyen meslekler haline geldi” şeklinde konuştu. Son 5 yılda 60 binin üzerinde sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını belirten YENİ SENDİKA İstanbul İl Temsilcisi Suna VAROL CÖRÜT,

“Sağlık meslekleri bundan 20-30 yıl önce bizim çocukluğumuzda en kutsal mesleklerden, en saygın mesleklerden kabul edilirdi.

Hekim hikmet sahibi, hemşire kız kardeşi olarak kabul görürdü. Oysa şimdilerde hemen her sağlık çalışanının darp edilme riski var. Bırakın yaralanmayı, sakat kalan hatta öldürülen arkadaşlarımız var.

Bazı sapkınların hemşirelere yönelik psikolojik ve cinsel tacizleri, bazı magandaların da sağlık çalışanlarına karşı kontrolsüz öfkesi, husumeti asla kabul edilemez.

Bu kötülükler, çirkinlikler mesleğimizin de itibarsızlaşmasına neden oluyor. Topyekün sağduyulu vatandaşlarımızla birlikte sağlık mesleklerinin saygınlığını yeniden inşa etmeliyiz” dedi.

Sağlık Mesleklerine Özel Meslek Kanunu Çıkartılması İsteniyor !

YENİ SENDİKA İstanbul İl Temsilcisi Suna  VAROL CÖRÜT , tüm bu yaşanan olumsuz süreçlere karşı “Sağlık Çalışanlarının Mesleki Saygınlığının Artırılması Buluşmaları” adlı yeni bir proje kapsamında ülke çapında seri toplantılar başlattıklarını belirtti.

CÖRÜT yaptığı açıklamada 
“Sendikada özlük ve mali haklara ilişkin sağlıkta yaşanan sorunların farkındayız ve takipçiyiz.

Ancak, yaptığımız değerlendirmelerde görüyoruz ki hekiminden hemşiresine, ebesinden memuruna kadar sağlık sektörümüzdeki çalışanlarımızın asıl temel sorunu kamuoyu nezdinde örselenen mesleki saygınlığımızla ilgilidir.

YENİ SENDİKA olarak bu sorunun çözümü için cesur bir şekilde mücadele edeceğiz. Başta tüm sağlık meslekleri için meslek kanunu kapsamında bir düzenleme olmak üzere, görev tanımlarımızın çok daha nitelikli ve ayrıntılı şekilde yapılmasını sağlamak öncelikli çalışma alanlarımız içerisinde olacaktır.

Bunun yanında tüm sağlık meslekleri için kıdem ve eğitim gibi faktörler dikkate alınarak uzmanlaşma ve kariyer planmalamasının yapılması da son derece değerli olacaktır.

Hem bu sayede sağlık çalışanlarımız için mali ve özlük haklarında yeniden ve doğal bir iyileştirmenin kapısı da aralanmış olacaktır” şeklinde konuştu.

Yenilikçi sendikacılık anlayışıyla hareket ettiklerini belirten CÖRÜT, “YENİ SENDİKA olarak akademik ve bilimsel nitelikli saha çalışmalarını son derece önemsiyoruz.

Biz, vizyoner bir sendikayız. Neyi, neden talep ettiğimizi kanıtlarla ve çözüm önerileri ile ortaya koyuyoruz. Bizim için saha araştırmalarıyla sendikal değer üretmek ve üretimden gelen bu entelektüel sermaye gücümüzü ortaya koymak günümüz şartlarındaki en değerli güç olarak çalışanlarımızın önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.  

Mesleki Saygınlığın Artırılması için Teknik ve Akademik Çalışmalar Yapılıyor

İlki Eskişehir’de yapılan “Sağlık Çalışanlarının Mesleki Saygınlığının Artırılması Buluşmaları” başlıklı toplantı içeriği hakkında bilgi veren CÖRÜT

“Genel başkanımızın talimatı ile hızlı bir şekilde vizyon projelerimizi tek tek hayata geçirmeye devam ediyoruz.

Bunlardan ilki mobbingle mücadele destek hattı iken, şimdi bir diğeri ise yine çok önemli bir konu olan mesleki saygınlığımızın artırılması çalışmamız oldu.

Bu konuda son derece geniş kapsamlı teknik ve akademik çalışmalar yapacağız. Buluşma kapsamında öncelikle ‘Mesleki Benlik Saygısı’ ve ‘Türkiye’de Mesleki İtibar’ başlıklı kavramsal çerçevelerin çalışmasını yaptık.

Toplantılarımıza uzman hekimden hemşireye, biyologdan hizmetliye kadar 7/24 omuz omuza çalıştığımız hemen her mesleğin mensubu sağlık çalışanı arkadaşımız katılarak son derece değerli katkılar sundular.

Mesleklerine ilişkin sahada yaşadıklarını, kamuoyunun mesleki saygınlığa yönelik algısını, mesleki tecrübelerini, meslekte gelecek beklentilerini paylaştılar.

Bu çalışmalarımıza önümüzdeki günlerde de hız kesmeden devam edeceğiz. Birçok şehirde ve yine benzer formatta ‘Sağlık Çalışanlarının Mesleki Saygınlığının Artırılması Buluşmaları’ kapsamında sağlık çalışanlarımızla görüşmeler yapılacak” dedi.


Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Türkiye Yüzyılı’na damgasını vuracak projeler

Darıca’nın diş hastanesi projesi hazır!

Bursa'da dağ yöresi kırsal turizmle kalkınacak

İYİ Parti’den Dünya Emekçi Kadınlar Günü açıklaması

Dünya Kadınlar Günü'nde Emel Gözükara Durmaz'dan önemli mesaj

Mert Yöneyer: “Ayırmadan ayrışmadan Foça için çalışacağız”

MHP %33.20 Puan ile Önde

Düzce'de Faruk Özlü'den 100 proje tanıtımı 

RECEP EROL, VİZYON PROJELERİNİ TANITTI... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İmamoğlu'ndan 'Atatürk' çıkışı

Ali Babacan: “81 ilin tamamında adaylarımız var”

İYİ Parti’den Toplu İstifa… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

RİSKSİZ İSTANBUL İÇİN MURAT KURUM‘U SEÇİN…

Seçer, Amatör Spor Kulüpleri İle Bir Araya Geldi


Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Dolar yeniden 32 TL'nin üstünde

Başkan Büyükkılıç’a “AVM” ziyaretinde gençlerden yoğun ilgi

SGM sakuralar eşliğinde bir bahar rüyasına davet ediyor

Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 20. Hafta sonuçları

İpsala’da 1085 tarihi eser ele geçirildi

İstanbul Üsküdar'da Demokrat'tan AK Parti'ye 600 katılım

Erdoğan’dan Geçmiş olsun telefonu

Trump’ın olası zaferi, Filistin’i daha güç bir duruma sokabilir

Karbon ayak izini azaltmamanın yıllık maliyeti 3.3 milyar Euro

Metin'den Mezbaha Projesi inşaatında inceleme

Edirne Amatör Liglerde haftanın sonuçları

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.