Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu sanayisinin ve pazarının gelişmesi açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.
Türkiye Demiryolu Araçları Pazarından 1 Milyar Dolar Pay Alıyor
Türkiye, dünya demiryolu araçları pazarından yılda 1 milyar dolar pay alıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu sanayisinin ve pazarının gelişmesi açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Bakanlık tarafından oluşturulan yeni tren setlerinin yerli ve milli olarak üretilmesi, ülkenin stratejik hedeflerinden biri olarak öne çıkıyor.
RAYLI SİSTEMLER ZİRVESİ’NDE ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi ile Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi'nin birlikte düzenlediği Raylı Sistemler Zirvesi’ne katıldı. Burada konuşan Uraloğlu, Türkiye'nin yerli üretim konusundaki kararlılığını vurguladı. TUSAŞ'a yönelik yapılan terör saldırısını kınayan Uraloğlu, "Bu bilinçle, Allah'ın izniyle bizim yolumuzu hiç kimse kesemez" dedi.
YERLİ SANAYİDE BÜYÜK BAŞARILAR
Uraloğlu, Türkiye’nin kendi otomobilini, haberleşme ve gözlem uydularını, savaş uçaklarını, helikopterlerini ve elektrikli trenlerini üreterek önemli bir süreç yaşadığını kaydetti. Son 22 yılda Türkiye’nin yerli sanayisini geliştirerek dünya çapında küresel bir üretici ve ihracat ülkesi haline geldiğini belirtti.
DEMİRYOLU UZUNLUĞUNDA YENİ REKOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde demiryollarının 2002 yılından itibaren devlet politikası olarak ele alındığını belirten Uraloğlu, “2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuzu 13 bin 919 kilometreye yükselttik” dedi. Türkiye’nin Avrupa’nın altıncı, dünyanın sekizinci yüksek hızlı tren işletmecisi konumuna geldiğini de sözlerine ekledi.
MİLLİ ELEKTRİKLİ HIZLI TREN SETİ PROJESİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı TÜRASAŞ'ın Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticisi haline dönüştüğünü ifade eden Uraloğlu, yeni nesil lokomotifler ve elektrikli tren setleri üretimi gibi projelerin ilerlediğini belirtti. İlk yerli ve milli elektrikli tren setlerinin hizmete girdiğini ve saatlik 160 kilometre hıza sahip trenlerin Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşımacılığı yaptığını ifade etti.
MİLLİ BANLİYÖ TREN SETİ PROJESİ İLERLİYOR
Bakan Uraloğlu, TCDD Taşımacılık için sipariş edilen 95 lokomotifin üretimi için seri üretim çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Üretim ve montaj aşamaları devam eden Milli Banliyö Tren Seti Projesi'nin ilk setinin bu yıl sonunda tamamlanacağını belirtti. Bu setin Gaziantep’teki Gaziray’da kullanılacağını duyurdu.
KALKINMA YOLU PROJESİ VE GELECEK VİZYONU
Kalkınma Yolu projesi hakkında bilgi veren Uraloğlu, Irak'ta inşa edilen FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kesintisiz ulaşım sağlanacağını açıkladı. Demiryolu sanayisinin gelişmesi için büyük fırsatlar olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Yeni tren setlerinin ülkemiz firmaları tarafından yerli ve milli olarak yapılması en önemli hedeflerimizden biridir” dedi. Haber: Nezir Karayün
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.