24.08.2017 19:40:22

Ruhi Orhan

Değerli tüketiciler, bu köşe yazımda iki konuyu ilginize ve bilginize sunacağım aklınızın bir köşesinde tutmanızda yarar vardır.

1.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvuruları kolaylaştıran yeni bir düzenlemeye imza attı. Resmî Gazete’de yayınlanan karara göre;  vatandaşlar, ilgili kurumlarla yaşadıkları uyuşmazlıklar için hakem heyetine şahsen, avukaamıt aracılığıyla elden veya e-Devlet kapısındaki Tüketici Bilgi Sistemi’nden de (TÜBİS) başvurabilecek. Bu kararın, vatandaşın hakkını daha kolay aramasını, zaman tasarrufu yapmasını ve dosyası ile ilgili tüm süreçleri de adım adım takip etmesini sağlayacaktır. Başvuruyu yaptınız. İlgili formunuzu işleme alınıp alınmadı mı görebileceksiniz. Bilirkişide mi değil mi veya karara bağlanmış mı bu süreçlerin hepsinin detaylıca takibi etmek artık mümkün. Elden yapılan başvuruların da Tüketici Bilgi Sistemi’ne (TUBİS)e anında işlenecektir. 3 ayda bir hazırlanması gereken istatistikî raporların toplanması, verilerin takip edilmesi, incelenmesi gerekli önlemlerin alınmasının hızlanacaktır. 

2.) Araç ve Kısa Süreli Konut Kiralamalarında, Kira Tutarına Bakılmaksızın Tahsilât ve Ödemelerin Banka Aracılığıyla Yapılması Zorunlu Hale Getirilmiştir.


9 Haziran 2017 tarihli ve 30091 sayılı Resmi Gazete’de 298 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ve 480 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. Söz konusu Tebliğler ile araç ve kısa süreli konut kiralamalarında tutarına bakılmaksızın tahsilât ve ödemelerin banka aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

Yapılan değişiklikle, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında tutara bakılmaksızın, kira geliri elde edenlerin kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/7/2017 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Ayrıca, araç kiralama faaliyeti ile uğraşanların vermiş oldukları motorlu kara taşıtı ve motorlu kara aracı kiralama hizmetlerine ilişkin tahsilât ve ödemelerin tutarına bakmaksızın (7.000 TL hadle sınırlı kalınmaksızın) aracı finansal kurumlar tarafından düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Bunların dışında, kısa süreli olmayan konut kiralarında 500.-TL'yi aşan kira tutarları ile işyeri kiralamalarında tutara bakılmaksızın kira tutarının tamamının banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu devam etmektedir. Bu vesile ile tüm tüketicilerin 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINIZI Kutluyoruz.

Kalın sağlıcakla

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.