10.09.2024 11:33:00

247

Hacı Beytullah MUTLU

ALKOLÜN İÇ ORGANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Mide üzerindeki etki
Alkolün mide üzerindeki etkisi, midenin yeterli miktarda doğal sindirim sıvısı üretememesine ve ayrıca kusurlu bir şekilde sindirebileceği yiyecekleri emememesine neden olacak kadar son derece tehlikelidir. Mide bulantısı, boşluk hissi, bitkinlik ve şişkinlik ile belirgin bir durumla bir alkolik her zaman karşılaşacaktır. Bu, yiyeceklere karşı bir iğrenme ile sonuçlanır ve daha fazla içki içme isteği ile alay edilir. Böylece dispepsi adı verilen kalıcı bir bozukluk ortaya çıkar. Kesinleşmiş hazımsızlığın felaket biçimleri bu uygulamadan kaynaklanır.
Karaciğer nasıl etkilenir.
Alkolün sürekli kullanımının neden olduğu organik bozulmalar genellikle ölümcül niteliktedir. Alkolden en sık yapısal değişikliklere uğrayan organ karaciğerdir. Normalde karaciğer, hücresel kısımlarında aktif maddeleri tutma kapasitesine sahiptir. Çeşitli zehirli bileşiklerle zehirlenme durumlarında, karaciğeri yabancı maddelerin merkezi deposuymuş gibi analiz ederiz. Alkol açısından da durum hemen hemen aynıdır. Bir alkoliğin karaciğeri asla alkolün etkisinden kurtulamaz ve çoğu zaman alkolle doymuş olur. Karaciğerin ince zarlı veya kapsüllü yapısı etkilenir ve uygun diyaliz ve serbest salgılanma engellenir. Karaciğer, damarlarının genişlemesi, sıvı maddenin aşırı yüklenmesi ve dokunun kalınlaşması nedeniyle büyür. Bunu, zarın daralması ve tüm organın hücresel kısımlarında büzülmesi izler. Daha sonra alkoliğin alt kısımları, damarların geri dönen kana sunduğu tıkanıklık nedeniyle su toplar. Karaciğerin yapısı yağ hücreleriyle yüklenebilir ve teknik olarak 'yağlı karaciğer' olarak adlandırılan bir duruma maruz kalabilir.
Böbrekler Nasıl Bozulur.
Böbrekler de aşırı alkol tüketiminden dolayı zarar görür. Böbreklerin damarları elastikiyetini ve kasılma gücünü kaybeder. İçlerindeki küçük yapılar yağ modifikasyonuna uğrar. Kandaki albumin zarlarından kolayca geçer. Bu, vücudun sanki yavaş yavaş kansız kalıyormuş gibi gücünü kaybetmesine neden olur.
Akciğerlerin tıkanması.
Alkol, sıcak ve soğuk dalgalanmalarına en çok maruz kalan akciğerlerin damarlarını kolayca gevşetir. Atmosferik sıcaklıktaki hızlı bir değişimin etkilerine maruz kaldıklarında, kolayca tıkanırlar. Şiddetli kış mevsimlerinde, akciğerlerin aniden ölümcül tıkanmaları bir alkoliği kolayca etkiler.
Alkol kalbi zayıflatır. 
Alkol tüketimi kalbi büyük ölçüde etkiler. Kalbi kaplayan ve döşeyen zarlı yapıların kalitesi değişir ve kalınlaşır, kıkırdaklı veya kireçli hale gelir. Daha sonra kapakçıklar esnekliklerini kaybeder ve kapakçık bozukluğu olarak adlandırılan şey kalıcı hale gelir. Kalpten çıkan büyük kan damarının katlarının yapısı aynı yapı değişikliklerini paylaşır, böylece damar esnekliğini ve kalbin inmesiyle kanla dolmasının ardından, gerilmesinden kaynaklanan geri tepme ile kalbi besleme gücünü kaybeder.Yine, kalbin kas yapısı, dokusundaki dejeneratif değişiklikler nedeniyle bozulur. Kas lifinin elemanları yağ hücreleriyle değiştirilir veya değiştirilmezse, kasılma gücünün büyük ölçüde azaldığı modifiye edilmiş bir kas dokusuna aktarılır.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.