13.03.2017 11:41:51

Kadir ÖZEL

 
Arsa Almak Çok Karlı

Günümüzde hem yatırım hem de kullanım amacı nedeni ile arsa almak oldukça karlı bir yatırım olmaktadır. En hızlı şekilde değerini katı katına katlayan arsalar; kısa zamanda sahibi zengin edebilmektedir. Peki, arsa yatırımında en çok nelere dikkat etmek gerekiyor bu konuda uzmanların söylediklerine kulak vermeniz gerekiyor.
1- Arsa ve Arazi Almak İçin Acele Etmeyin, Doğru Kararı ve Anı Bekleyin
Yatırımcıların borsa sektöründe yaptıkları en büyük hatalar arasında yeterince analiz edilmeden, acele ile kararlar vermek ve bu doğrultuda yatırımlar yapmak olmaktadır. Bu da beraberinde yatırımcı için sonradan oldukça büyük bir pişmanlık sebebi olmaktadır. Arsa Arazi yatırımı yapmak isteyen kişilerin ilk yapması gereken sakin olmak, uzun soluklu ve detaylı bir şekilde analizler yaparak en uygun arsayı almak ve bu arsayı alırken acele etmemek olmalıdır.
2- Alacağınız Arsanın Tüm Açıklarını İnceleyin
Yatırım amacı ile arsa almak isteyenler için, alınacak tarlarının veya arsanın her hukuksal yaptırımı ve yatırımı, imara açık bir bölgede olup olmadığı, sahipleri arasında paylaşımlı olup olmadığı, tapuda ki parsel ve konumu detaylı bir şekilde incelenmelidir. Arsa alımından sonra ki süreçte sıkıntı yaratabilecek her pürüz dikkatle incelenmeli; bu pürüzler yok edildiği takdirde arsa satın alınmalıdır. Aksi taktirde bir çok sorunla karşılaşırsını bu sorunlar uzun süreli olursa bu yatırım doğru bir yatırım olmaktan çıkar sorunlarla uğraşırsınız.

3- Şehirlerin ve Bölgelerin Gelişmeye Açık Yerlerinden Arsa Alın
Arsa yatırımında önemli olan bir diğer faktör gelişmişliktir. Gerçek anlamda gelişmiş bir şehrin yakınlarından arsa almak hem maliyetli olmakta hem de geri satış işlemlerinde fazla kar marjı bırakmamaktadır. Bu anlamda yapılacak en güzel tecrübe, ‘geleceği görmek’ deyimini gerçek hayata dökmek olacaktır. Gelişmekte olan veya gelişmesi muhtemel kentler üzerinden, merkeze yakın konumlarda arsa almak oldukça avantajlı olacaktır.
Bu gibi bilgileri uzman kişiler tarafından önerilen yerleri veyahut büyük ölçekli yatırım yapan işadamlarını takip ederek onların yatırım yaptıkları yerlerden almak en doğru karar olacaktır.

4- Sahil Kesimlerine ve İç Kesimlere Yönelik Arsalar Alın
Sahil kesimlerinde ve iç kesimlere yönelik arsa almak uzun vadede yatırımcı için ciddi anlamda karlı olmaktadır. Şehrin merkezindeki bir gökdelenin yanında ki arsaya oranla sahil kesimlerinde ki arsalar gelecek yatırımlar doğrultusunda her zaman daha karlı olmaktadır.
5- Arsanın Yatmasına İzin Vermeyin
Yatırım sadece yabancı dövizleri, arsa ve gayrimenkul gibi değerleri alıp kar elde etmek değildir. Her durumdan kendisi için bir pay çıkarmak yatırımcının en önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Yatırım için alınan bir tarlayı, satılacağı ve değerleneceği güne kadar bekletmek yerine farklı sektörler adına, değer kazanacağı güne kadar işletmek oldukça karlı olacaktır. Bu konuda arsayı kiraya vermek ,veyahut ekip biçmek gibi durumlarından yaralanmak gerekir.
6- Hukuksal İşlemleri ve Yasaları Dikkatle Takip Edin
Yatırım amacı ile arsa almak sadece bir toprak parçası alıp, değerleneceği güne kadar o bölgeyi başıboş bırakmak değildir. Günümüzde devamlı olarak yeni yasalar ve yaptırımlar yapılmaktadır. Bu anlamda alınan arsanın tüm hukuksal ve kanunsal takipleri yapılmalı ve dikkatle takip edilmelidir. Özellikle Yurt dışında yaşayan yatırımcıların en çok yaptığı şeylerin başında geliyor arsa alınıp unutuluyor sahipsiz arsalar Belediyeler emlak vergisini vermeyenleri ve arsasına sahip çıkmayanların arsalarını uygulama yaparak arsayı aldığınız yerden çok farklı yere ve çok küçük metre kara olarak bulabilirsiniz.

7- Satıp Zengin Olmak İçin Acele Etmeyin
Arsa alımında olduğu gibi arsanın değerlendiği gün satımında da aceleci olmak, büyük anlamda zararlara yol açmaktadır. Uzun süren bir bekleyiş sonrasında hızlı ve düşünmeden yapılan bir hareket tüm bu dönem içerisinde ki birikimin ve bekleyişin boşa gitmesi ile sonuçlanabilir. Bu anlamda arsa satışında yatırımcının oldukça dikkatli ve sakin olması hızlı kararlar vermemesi gerekmektedir. Satarken bu konuda uzun zaman araştırmalar yapıp arsanızı değerinde satmanıza yardımcı olacaktır.

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.