30.05.2019 15:12:35

Lütfiye AYDIN BİKE


Bayram insanları kaynaştırıp bir araya getiren en güzel vesilelerden biridir. Öyle ki, bayram da şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhu yalnızca hayatta olanlara bağlı kalmaz, dünyadan gidip kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır.

Kimi Bayram bir kaç saat hissedilir. Ufak bir lezzet, ufak bir mutluluk kaynağıdır. Hemen geçip gidiverir. Şeker tadı gibidir, ağzında olduğu vakit hissedilir, şeker bitince hissiyat da biter. İnsanlar bilmeden gayri ihtiyarı bu bayrama ŞEKER BAYRAMI derler.

Kimi Bayram üç dört gün hissedilir. Otuz günlük orucun neticesidir. Günlerce öğün azaltılır, kahvaltı terk edilir, öğle yemeği terk edilir. Lakin akşam yemeği mükelleftir. Geceleri ise oklava sesleri tüm aileye huzur verir, sahuru hissettirir, gayri ihtiyarı bu bayrama da ORUÇ BAYRAMI denir.

Kimi Bayram bir ay hissedilir. Kulaklarda taze Kur'an nağmeleri, Gecelerde bir aylık secdeler saklıdır. Mukabeleler, Teravih namazları, manevi bereketler ile dolar günler, geceler. Ramazan'ın iklimine girer tüm gönüller, gayri ihtiyari bu bayrama da RAMAZAN BAYRAMI denir.

Kimi Bayram bir yıl hissedilir. Kendisi için bir lezzet bir iftar sofrası bir manevi hazzın dışına çıkılmıştır. Kardeşlik, Kul hakkı, İnsan hakkı, Merhamet devreye girer. BEN'den, BİZ'e geçilir. Gönüller paylaşmanın huzurunu hisseder. Elinden ikram, malından İnfak eder. Garib gurabanın duasından nasiplenir. Peygamber Efendimiz, bu bayrama da FITIR BAYRAMI demiştir.

Bayram adı için tartışmak nafile, herkes kendi Bayramı'nın adını koyar. Kiminin ki Şeker, kimininki Oruç, kimininki Ramazan, kimininki Fıtır bayramıdır. Ne güzel söylemiş şair.

Hüzn ü keder def ola
Dilde hicab ref ola
Cümle günah af ola
Bayram o bayram ola

Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler: 'Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsan da bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ediniz, mükâfatınızı alınız.

Bazen bütün bayramlar gönüllerdeki Hüznü, Kederi hafifletmez, bilakis yaşanmışlıklar düşünülür, ayrılıklar hissedilir. Bütün şekerler anlamını yitirir, bütün topluluklar yalnızlık olur. Sol yanınız içten içe sızlar. Bayram sabahının heyecanı, yürek titremesine, göz terine dönüşür.
Sonra hissedersiniz gerçek bayramın dünyada değil ukbada olduğunu.

Kulaklara düşen bir ses anlatır hakikati. “Bilin ki, dünya hayatı ancak bir oyun, bir eğlence, bir süs, aranız da karşılıklı bir övünme, çok mal ve evlât sahibi olma yarışından ibarettir. (Nihayet hepsi yok olur gider). Tıpkı şöyle: Bir yağmur ki, bitirdiği bitki, çiftçilerin hoşuna gider. Sonra kurumaya yüz tutar da sen onu sararmış olarak görürsün. Sonra da çer çöp olur. Âhirette ise (dünyadaki amele göre ya) çetin bir azap ve(ya) Allâh’ın mağfiret ve rızası vardır. Dünya hayatı, aldanış metâından başka bir şey değildir” der. İnceden inceye şiirleşir duygular. Duaların dili olur mısralar.

Can bula cânânını
Bayram o bayram ola
Kul bula sultânını
Bayram o bayram ola

MÜBAREK BAYRAMLARIMIZ OLSUN
Lütfiye Aydın Bike


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.