BDA Dans Hıdırellez şenliğinde
Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.
Halk huzura kavuşmak ve türlü dileklerde bulunmak için kışın sona erdiği tabiatın uyandığı Hıdırellez gününde çeşitli çarelere başvurur. Anadolu'da halk, gün doğumu öncesi tercihen beyaz elbiseler giyerek yeşil ve bol sulu kırlara gider ve eğlenir.
Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler "Aziz George" günü olarak kutlamaktadırlar.
Hıdırellez'in UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.
Çok sevgili Ümit Keskin (Dans Eğitmeni) ile yaptığımız röportajda bizlere Hıdrellez için BDA Dans okulunun etkinliklerinden bahsetti, "Firüzköy'de ikincisi yapılan Uluslararası Hıdırellez Festivali yapıldı. Yurt dışından gelen kardeş derneklerimizle yapmış olduğumuz bir festival içinde Firüzköy Vakfıcda vardı. Altmış kişilik BDA Dans Okulları öğrencisinin gömleğinin arkasında Mustafa Kemal Atatürk yazılı özel taşlarla dizili fotoğraflarda görmüş olduğunuz yazı vardı. O esnada sırtlarını döndükleri anda insanlar bunu gördüklerinde büyük sürpriz oldu ve binlerce kişi ayakta alkışladı. Özel Yöresel Danslar etkinliği mükemmel geçti. Hıdırellez herkese şans getirsin dilerim" diyerek sözlerini noktaladı.
Baharın gelmesi ile tüm milletimize şans ve bol bereket diliyorum.
Sevgilerimle
Yasmin Çetin