19.11.2023 16:39:00

Mustafa KAPLAN

 

Türkçe Okunuşu * Lekad ḣalaknâ-l-insâne fî ahseni takvîm(in)

Muhakkak ki biz insanı en mükemmel biçimde yarattık

CEMİL'DEN,CEMAL'E

Güzellik; Allah'ın, kullarını yöneltmek istediği asıl hedeftir,bu hedefe doğru bir yolculuğa  muhabbetini kılavuz yaparak,gaflet çöllerinde helak olmamaları adına melekki kuvveleri yardımcı kılmıştır.

 Her gönül çağlayanı ona akar,ona yönelir. O olması gerekendır. Her canlı ona müptelâ ,her canlı ona tabidır. Ki o Allah'tır.Lehül Hüsn'dır.Yani güzelliğin orjinali,aslı,bizzat kendisi.

Görünen her güzellik,onun güzelliğini yansıtan birer aynadır. Mevlevi semazen'leri gibi  dönen Kelebeğin, nuruna ermek için narına  yanıp tutuşması boşuna mıdır sanırsın? 

İlahi güzelliğin çekici pırıltı'ları olamaz mı,onu o küçücük cismiyle yokluk içindeki ebedi var oluşa uğurlayan... Atılır çekince siz   alevlerin kollarına... Doyasıya tadına varır nura doğru yolculuğun  hazzını ... Gitmek dileği'dır ışıklar diyarına...Onun için hedef belidir.

İman'ında suret-i vuslatın tüm cilveleri nakış nakış işlenmişse dert değil Hicran ateşini alev alev yudumlamak. Yanarken titremesi duyduğu acıdan değil, bilakis;İlahi aşktan tevellud eden bir cezbe halidir. Mecnûna çölleri gezdiren Leyladır diyenler büyük bir yanılgı içindeler.Ne bilsinler, Leyla'nın Mevla'ya açılan sadece bir kapı olduğunu...

 O Hüsn-ü peyker'de  açığa çıkan güzelliklerin asıl kaynağı, Allah'ın Cemil isminden Cemal ismi Arasındaki alışveriş'in nurani cilveleri'dir. Leyla bu güzellikleri yansıtan bir aynadır sadece. Sabah -Akşam, terennümlerine kulaklarımızın aşina olduğu Bülbülün, asıl serenat ettiği Gülden öte bir Güle olduğu söylense ehl-i fikriyat'ın buna evet diyeceğini duyar gibiyim.  Tüm güzellikler bir güzelin güzelliğini işaret eder.Tıpkı zere'den küreye,her ışık,farklı kimlikler'de,söz birliği etmişçesine,Güneşe  aidiyet arz etmeleri gibi... Kula düşen,bu güzelliklerin asıl kaynağına erişebilmek için,tesis edilecek bir bilincin oluşumuna katkı sunacak bir İstidadd-i  tefekkür' elde ede'bilmesidir.  Bir nakışt'an nakkaş'ı bulmak nasıl mümkünse;Cemal'den Cemil'e erişmek te  o denli mümkündür.


 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.