3.03.2018 14:47:41

Mehmet Fatih YILDIRIM

 CHP ve İYİ PARTİ, NEDEN İTTİFAK KURMUYOR..?
 
Ak Parti ve MHP 2019 seçimleri için Cumhur İttifakını kurarak seçimlere girmeye karar verdiler. Bu karar sonrası başta ana muhalefet partisi olmak üzere bütün muhalefet partileri karşı açıklamalarda bulunarak özellikle Milliyetçi Hareket Partisi Devlet Bahçeli’yi hedef almaya başladılar. Fakat 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ile ittifak yapanlar bugün Ak Parti ve MHP İttifakını neden eleştiriyorlar anlamak mümkün değil. CHP Yöneticileri son dönemde oy düşüşlerinin farkında olup MHP’nin Ak Parti’nin yanında olmasını istememektedirler.
 
Neden Mi..?
 
Aslında Nedeni açık.2014 seçimlerini bir hatırlayın. CHP ve MHP birlikte olmasına rağmen Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Bugün ise Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bahçeli birlikteliği 2019 seçiminde bu ittifakın  galip gelebileceği gören ve bilen  CHP’nin hem İYİ Parti hem de HDP’den başka   ittifak kuracak partinin kalmamasından dolayı sıkıntı yaşamaktadır. HDP ve İYİ Parti ile kurulacak ittifakın Merkezi bir tablo oluşturmayacağı gibi MHP’nin İttifakta  olması Merkeziyetçi  bir tablo ortaya çıkaracaktı. Çünkü Hem Sağ hem de Sol seçmene hitap eden bir birliktelik olması sağlanabilirdi.
Bugün Saadet Partisinin de çok fazla oyu olmamasına rağmen kilit konumda gibi olmasının nedeni de budur. Mesele tamamen oy hesabı değil algı yönetimidir. Ak Parti, Saadet Partisini de İttifaka dahil ederek bir sağ blok yaratırken Milli İttifakı oluşturmuş olacak. Dikkat ederseniz  Meral Akşener CHP ile İttifak kurmadan biz adayımızı çıkarırız diyor ve İlk turda seçilemezse de ikinci turda CHP ve HDP seçmenin oyunu alabileceğini hesap ediyor.


Direk CHP ve HDP ile kurulacak bir ittifak CHP için yapılan Milli olmama eleştirisinin yapılmasına neden olacağından Akşener bu alternatife sıcak bakmıyor. Anlayacağınız şuan ki görüşmeler ve pazarlıklar tamamen bunlar üzerinden kurulmaktadır.
 
Ak Parti -MHP ve BBP arasında kurulan ittifakta ise gri çizgeler olmadığı gibi aday net anlaşmalar genel anlamda belirlenmiş  ve süreç  nerede ise tamamlanmış durumda.

Türkiye seçmen profiline ve geçmiş siyasi tarihine bakıldığında  sağ seçmenin  daha fazla  olduğunu da düşündüğümüzde 2019 seçim sonuçlarını tahmin etmek güçte değil.
Yapılan son araştırmalara bakıldığında şuan ki Cumhur İttifakının tercih edileceği ve seçimden galip çıkacağı görülmektedir.
 
İleri de bu hesaplarda nasıl bir değişiklik olacak onu zaman gösterecek ama Muhalefetin işi zor görülüyor.
 
Selam ve Dua ile,

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.