9.10.2023 09:30:00

Önder GÜZELARSLAN

 

ÇİZGİSİYLE YAŞADIĞI ZAMANA ANLAM KATAN SANATÇI HASAN AYCIN

 

Çizerek düşünen ve çizgisiyle yaşadığı zamana anlam katmaya çalışan önemli bir isme bu yazımda yer vermeye çalışacağım. Kuvayi Milliye şehri Balıkesir’in yetiştirdiği bu önemli sanatçı kişilik camiamıza çok değer katmış olan Hasan Aycın ağabeyimiz. 

 

20 Eylül 1955 yılında Balıkesir'in Aslıhantepecik köyünde dünyaya gelen Hasan Aycın, ilk öğrenimine köyünde başlamıştır. Orta ve lise eğitimini Balıkesir İmam Hatip Okulunda tamamladıktan sonra yüksek öğrenimini için Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne kaydolmuş, buradan 1980 yılında mezun olmuştur. Üniversite eğitimi sonrasında Bursa’da yedi yıl bir fabrikada grafikerlik ve bir süre de pazarcılık yaptıktan sonra İstanbul’a yerleşmiştir. İstanbul’da kendisine ait grafik ajansında çalışmalarını sürdürmüştür.

 

Çizgi hayatına 1978 yılında başlamış ve karikatürcü olarak ilk çizgisi 3 Şubat 1978 yılında Yeni Devir gazetesinde çıkmıştır. Sonrasında Yeni Devir, Millî Gazete, Yeni Şafak gazeteleri ile Mavera, Yönelişler, Aylık Dergi, İslâm, Kadın ve Aile, Gül Çocuk, Inquiry (İngiltere), Kardelen, Hece, Yedi İklim ve Kayıtlar dergilerinde çizgileri yayımlanmıştır. Bir grup arkadaşıyla 1990’lı yıllarda Kayıtlar Dergisi’ni yayınlamış ve burada çizgilerine devam etmiştir.

 

Hasan Aycın, çizgileriyle, yazdıklarıyla, söyledikleriyle, düşüncesiyle ve duruşuyla çağının sanatkârane tanığı olmuştur. Birçok insan Hasan Aycın’ını çizerek düşünen insan olarak tanımlamış çizgisiyle de yaşadığı zamana anlam ekleyen bir sanatçı pozisyonunda olduğunu vurgulamıştır. Hasan Aycın Müslüman bir sanatçı olarak yaptığı çizgilerinde olay ve olgulara nasıl bakmamız ve onları nasıl değerlendirmemiz gerektiğini bizlere anlatmaya çalışmıştır. Onun sembolik dilini çözmenin ve onu anlamanın yolu mümince bir tefekkürü gerektirir. Hasan Aycın çizgisiyle hakikati keşfe çıkarken, bir yandan da çizgisini estetiğin aracı haline getirmiştir. Hasan Aycın’ın kalkış noktası çizgi ve çizginin imkânlarını yoklamak değil, çizginin arkasında kalmış kişi ve kişilikle bağlantıyı aramak olmuştur.

 

Ömer Lekesiz Hasan Aycın için şu ifadelere yer verir. “İnsan serüveninden beslenen çizgileri, kaynak bakımından orijinal; hareket, durgunluk, ışıkla gölgenin yansıtımı, çizgisel softluk gibi teknik kuruluş bakımından da özneldir. Onun bilincindeki simgeler, ilk insandan bugüne atılan köprüler; geniş bir zaman dilimine yayılmış engin kaynaklardır.” 

 

Sanat Hasan Aycın için yaşamanın ta kendisidir. Hasan Aycın’ın çizgilerini birer metin olarak da okuyabiliriz. Hasan Aycın çizgilerinde hikemî bir bakışı ortaya koyarak insanları derin bir tefekküre davet etmeye çalışmıştır. Bu tefekkürün özünde ve merkezinde tevhit vardır. Genel olarak çizgilerinde hak/batıl savaşında, insanın nerde ve nasıl durması gerektiğini vurgulama çabası içinde olmuştur.    

Hasan Aycın’ın son yıllarda çizerliğinin yanı sıra Keloğlan üst başlığı altında yazdığı masalları ve Müşahedât genel başlığı altında yazdığı otobiyografisinin sekiz bölümü Yedi İklim dergisinde yayımlanmıştır. Hasan Aycın’ın çizgilerinin yanı sıra kaleme aldığı birçok eser ve çalışma olmuştur. Yayınlanan eserleri karikatür alanında, Bocurgat, Gece Yürüyüşü, Âsâ, Kulbar, Kırk Hadis Kırk Çizgi, Azhan, Nun ve Zılal dır.

Masal alanındaki çalışmaları, Alpembecik Gülpembecik, Ayna, Billur Sürahi, Elmas Yüzük, İncili Çevre, Keloğlan Masalları, Esrarnâme, Sahipkıran, Kudüs Ey Ey ve Bin Hüseyin dir.

 

Söyleşi alanında Müşahedât, Güneşin Altında Söyleşiler dir.

Eleşrirel yanında dahi uzlaşmacı bir tavır ortaya koyan Hasan Aycın çizgi alanında bir karikatürcü olarak önemli hizmetler ortaya koymuş bir büyüğümüzdür. Kendisini yakinen tanımış olmaktan dolayı kendimi çok mutlu addediyorum. Zira böylesine değerli insanlar çok az yetişiyor. Yaptığı çalışmalar ile insanı derin bir yolculuğa götüren, tefekkür dünyasına daldıran son derece zarif ve naif bir beyefendi olan Hasan Aycın büyüğümüzü acizane bu yazımla tanıtmaya gayret ettim. Her çizgisiyle bizleri ayrı bir kültürel etkinliğin içine atan Hasan Aycın büyüğümüze nice sağlık ve mutluluk dolu bir hayat diliyorum.  


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.