Mustafa KAPLAN

Tarih: 11.10.2024 14:11

Çocuk Eğitimi Üzerine

Facebook Twitter Linked-in

Çocuk Eğitimi Üzerine

 

Her çocuk masum doğar,  eğitimle büyür, çevresel etkileşimlerle yaşamına yön verir... 

 

Bu Yönlenme veya yönlendirmeler, çocuğun toplumda menfi veya müspet , bir şekilde bir konum edinmesini  sağayan etkenkerdir. 

 

Bunda ebeyvenlere çok görevler düştüğünü söylemeye gerek yok sanırım. Her aile çocuğunun gerek aile içinde gerek çevrede ,sağlıklı ilişkiler yürütmesini;  arkadaş seçiminde mantıklı bir belirleyimci olmasını ister. 

 

 Çocuğunun arkadaş seçimi konusunda vereceği kararlarda; ebeveynlerlerinde katkı sunması gerektiği bilinmelidir. 

 

Öğüt verirken,çocuğun gururunu zedeleyici söz ve eylemlerden kaçınmalı  ,  sohbet havasında ona değer verdiğini his ettirerek, 

 yapacağı bir iş konusunda , o işin  riskli  yanları da öğretilmelidir. 

 

Yaptığı veya yapmayı planladığı bir davranışın nelere mal olabileceğini ,iyi mi kötü mü olacağı ile ilgili  frağmanlar gösterilmelidir. 

 

Her şeyden önce çocuğun, bir sıcak yuvası olduğunu, mutluğun yine bu evin içinde varlık arzettiğini  bilmelidir. 

 

Ebeveynler, gerektiğinde çocuklarını bir dedektif gibi izlemeli, arkadaş çevresini, okulunu araştırmalı, bunuda çocuğuna hisettirmeden yapmalıdır. 

 

Beğendiğiniz veya beğenmediğiniz bir davranış sergilemesi, çocuğun psikolojik yapısıyla ilgili bariz ipuçları verebilir. Önemli olan bu ipuçlarını değerlendirilip, ona göre bir strateji belirlemektir. 

 

Her ne yaparsa yapsın, velev ki çocuk bir hata yapmış olsun; bunu çocuğu  rencide etmeden, ona dolaylı veya dolaysız, bu hatasının ne gibi olumsuzluklara yol açağını anlatıp, gerektiğinde hafif cezalarla tecziye cihetine gidilmeli,ona, hatasını tamir etme fırsat verilmelidir . 

 

Fıransız ahlakl bilimci Joseph Joubert'in dediği gibi, 

"çocukların eleştirmenden çok doğru rol modellerine ihtiyacı vardır.” Bunlarda ebevenlerdir. 

 

Her çocuk kitap gibidir, okuyup ona göre bir paradiğma var etmek gerekir. 

 

Çocuğun nelere meyyilli olduğu, nelerden hoşlanıp, nelerden hoşlannmadığı , neler yapmak istediği, ne gibi konularda becerikli olduğu; hayattan ne gibi  beklentileri olduğu bilinse ,onu kontrol etmek daha kolay olur. 

 

Watson der ki ;"bana eğitmem ve büyütmek için sağlıklı, iyi yapılanmış bir düzine çocuk verin. Atalarının mesleği ve ırkı ne olursa olsun ben onların yeteneklerine, eğilimlerine, meziyetlerine, yatkınlıklarına aldırmaksızın, onlardan size, kendi seçimime göre doktor, avukat hatta dilenci ve hırsız yapayım."

 

 

Buda bize bir çocuğun iyi yetişmesinde ailenin verdiği eğitimin ne kadar  önemli olduğunu gösterir . 

 

Çocuğunu çilingir sofrasına oturtan bir ebeveyn , ilerde çocuğunun alkolik olabieceği ihtimalini de hesap etmelidir. 

 

Çocuğunuza anlatacağınız bir masal ile ; kulaklarına söyleyeceğiniz bir nini bile çocuk eğitimi ile ilgili , hatta ruhsal gelişim bakımından önemli şeyler olduğu göz önüne alınmalı, burada ibni Sinan'ın sözlerine kulak verilmelidir. 

'Çocukta ruh ve beden eğitimi ve gelişimi beraber yürütülmelidir.”


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —