14.10.2013 11:45:41

Oğuz Gülay

 Güvenlik sektöründe bekâr arkadaşlarımız olduğu kadar, evli, çoluk çocuk sahibi olanlar da vardır. 2013- 2014 Eğitim yılı başladı. Bu yazımın konusunu hem davranış biçimleri hem de iletişimleri yönüyle tüm anne ve babalara faydalı olacağı düşüncesiyle ele aldım. Çocuğun en önemli duygusal ihtiyacı sevilmektir. Bu ihtiyacı ne kadar çok karşılanırsa ruh sağlığı da o derece iyi olur. Unutmamak gerekir ki bütün çocuklarda sevgide ve ilgide odak olmak gibi bir özellik vardır. 
Çocuk, anne- babasının sevgisini hiçbir zaman başkalarıyla paylaşmak istemez. Buna çok dikkat edilmeli ve çocuğu olumsuz etkileyecek davranışlardan kaçınılmalıdır.  Anne-babalar çocuklarını en iyi tanıyan ve onlarla en yoğun ilişkide olan kişilerdir. Onların kendilerine güvenleri olan, kendi kendini ifade edebilen,  beşeri ilişkilerde başarılı birer birey olarak gelişmeleri; aile ortamında anne ve babanın tutumlarına ve aynı zamanda tepkilerine bağlıdır.
Aile ortamının kendine ait özelliğinden yola çıkarak her çocuğun kendine has bireysel özelliklerinin olabileceğini de unutmamak gerekmektedir. Çocukların bir kısmı yaşlarına göre daha çocukça davranabilecekleri gibi bir kısmı da fazla olgun olabilirler.  Dolayısıyla çocuk için standart bir davranış ve faaliyet tayin etmek mümkün değildir. 
Yaş esasına göre hazırlanan faaliyetleri, bütün çocukların öğrenmesi ve uygulaması beklenmemelidir. Bu noktada çocuğun kişisel özellikleri devreye girer. Siz sevgili anne ve babalar, bu özelliği her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Unutmayınız ki çocuk ailenin bir parçasıdır. Ona ilk etki ve tepkiler bu küçük toplumdan gelir. 
Çocukluk yıllarında karşılaşılan olumsuz bir durum, yalnız o dönemle sınırlı kalmaz; gençlik yıllarında ve yetişkinlikte zaman zaman ruhsal gerginliklere ve davranış bozukluklarına sebep olabilir.
Çocuk için, anne-baba model olma özelliği taşır. Dolayısıyla aralarındaki sağlıklı ilişki, sağlıklı nesiller ve güvenli bir gelecek demektir. Çocuğa model olacak anne-babanın ise çocuk tarafından beğenilen, sevilen saygı duyulan, çocukla özdeşleşen tutum ve davranışlara sahip olmaları gerekir.
Bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden sağlıklı çocuklar yetiştirmek onlar için iyi model olmakla doğru orantılıdır. Bu da doğru iletişim ile mümkün olabilir.

Doğru iletişim kurabilmeniz dileği ile…

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.