13.07.2015 10:52:22

İnci Yeşilyurt

Evlenmek kadar evlenmemek de doğal. Tercih meselesi. Kimi aile olmak ister kimi aile olmaktan uzak durur. Hayat görüşü farklı farklı olabilir.

Ama ben bugün kafayı Devlet’e taktım. Devlet kim mi?

Bi tanıdık.  Tanınmasın, alınmasın diye ismini değiştirdim. Cenazede karşılaştık.

Kaç yaşına geldi, adeta kemale erdi, ama hala bekar bizimkisi.

Yaşım ondan küçük,  bana abla der,

Saygısından mı? Anadolu erkeği imajından mı? bilmem.

Pek kabadayı halleri vardır çoğunlukla, sözünün eri imajı çizmeye çalışır. Resti boldur. Bence hepsi külliyen hikaye.

Bu tespitlerimi de benden başka kimse farketmez. Aman canım bana ne? Benim derdim başka

‘Niye evlenmez bu adam?Nedir bu hali diye eşime sordum.

-          Ne kadar yoğun olduğunu bilmiyor musun hayatım? Kendini işine adadı.Bence uyumaya vakti yok. Hangi kadın dayanırdı buna? Hem yaşıda geçti. Alan kadın turşusunu mu kuracak? Nerden çıktı şimdi bu?

Sakince dinledim. Ara ara gülümsedim.

-           ‘Devlet kadınlardan korkuyor’ desene dedim.

Eşim adeta dondu, öylece kalakaldı. Sadece;

-          Ne korkusu diyebildi? Niye korksun?

Bak, Devlet,muhafazakar görünümlü bir adam. Genç oldu, delikanlı oldu. Olgunlaştı ve bu yaşa kadar evlenmedi. Bizim toplumda evlenmeyen erkek için ne düşünülür bilirsin. Ama bence, ya gençliğinde birini çok sevip ayrıldı, ya da kadınlardan korkuyor. Çünkü bulunduğu ortama kadın bile almak istemiyor. Çalıştığı, toplandığı her yerde erkekler olsun istiyor. Elalem ne der diye birkaç göstermelik kadına katlanıyor. Ama aslında kadını görmek bile istemiyor. Kendini erkeklerin yanında daha güvende hissediyor.

-          Bunu nereden anladın? Neden korkuyor sence?

Konuşmaları aşırı erkeksi.  Toplum karşısında tutuk. Kendini hiç geliştirmemesinden anladım. Sadece onun dediğinin olmasın istiyor. Gülerken bile zorlanıyor aşkım ya. Oysa, gülmek ayıp değil. Kabul etmese de Anadolu erkeği gülmekle cıvımaz. Devletse kapalı hayata aslında. Eh bu durumda hangi kadına kolay kolay yaklaşabilir? Kadın çiçektir. Ama sen koklarsam nezle olur muyum? Dersen hangi aileyi kurabilirsin ki?

Ha, unutmadan onun gibi konuşmalarında tehditi bol erkeklere kadınlar hiç güvenmez biliyor musun? Bence, bugünden tezi yok, çevresine, çalışma hayatına olabildiğince kadın mesai arkadaşı toplamaya bakmalı. Onlara yükselmelerinde köstek değil destek olmalı. Gör bak, korktuğu kadınlar ona hayatın ne kadar güzel olduğunu anlatacak.

Demem şu ki; aile olmak güzeldir. Olabilene. Yaşamasını bilene.

Dedikoduyu sevmem ama eşimle Devlet’i konuştuk sadece.

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.