6.02.2015 15:53:55

Mustafa Turan

 Dünkü yazımdan da hatırlayacağınız gibi engelli kardeşlerimizin birçok sorunlarla karşılaştığını yazdım. Tanıdığım birçok tanınmış ve bir yerlere gelmiş insanlar engeli aşarak bir şeyler başardı.
Engelli olması onu birçok proje yazmaktan alıkoymadı. İleri düzeyde kolları tutmayan Adıyamanlı ressam Ayşe IŞIK beş yaşında bir kaza sonucu buğday erezyon makinasına kollarını kaptırmış. O Şimdiye kadar yapılmamışı yaptı. Bunlardan en güzelini yapmış engelleri aşmış bir insan ayaklarıyla yüreğini resimlere yansıtan Ayşe kollarının olmaması onu en güzel resimleri bestelemekten alıkoymadı. Ayşe aynı zamanda İstanbul Ak Parti Milletvekili Aday Adayı olmaya karar vermişti. Yaptığı güzel resimler ve engellilerin önünü açma yolunda uğraşlar veren ressam Ayşe Işık milletvekili olduğunda engelli kardeşlerim için çok güzel ilklere imza atacağını belirtti.
Farklı bir örnekten daha bahsetmek istiyorum, Merkezi Adıyaman’da bulunan Anadolu Engelliler Derneğinin çalışmalarını sonuna kadar destekliyor ve tüm Türkiye’nin desteklemesini istiyorum. Dernek kurucu başkanı Abidin HARPUTLUOĞLU bu konularda çok hassas bir insan ayakları tutmaması ona engel olmadı, aksine birçok insanın yapamadığını yaptı. Derneğini en güzel şekilde tanıttı tüm Türkiye’ye yaydı ve projeleri çalışmalarını takdir ediyorum. Gerekli olan aslında yapılması gereken derneği kurdu şimdilerde yepyeni bir proje hazırlayan Abidin HARPUTLUOĞLU’nun bu projesi için kampanya başlatmaya karar verdim.  Engelsiz Hayata Merhaba diyorum.  Hayata küsmüş, kendi kabuğuna çekilmiş, sözde engelli ama aslında engeli yürekle aşabilen arkadaşlarımı da hayata kazandırıp, o dünyadan engelsiz yenidünyaya geçmelerini sağlamak en büyük hayalimdir. Bu hayalimi gerçekleştireceğime inanıyorum. Nasıl ki sokakta yaşayan ve madde bağımlısı gençler konusundaki araştırmalarımı çalışma ve projelerimi tüm Türkiye’ye tanıttıysam bu engelsiz hayata merhaba projemizi de duyuracağım.
Ben koşuyorum, istediğim şeyi uzanıp alabiliyorum kollarımla, istediğimi görüyorum, duyuyorum ve konuşabiliyorum. Yani kestirmeden bakarsanız onlar da engelli değiller. Evet, onlar engelli değiller.
Çünkü sevmeyi de biliyorlar, anlamayı da. Oysa bir sürü sağlam insan var engelli olan, yapması gerekeni yapmayan, duyarsız duygusuz kibirli bakan.  Engel; elde, ayakta, gözde, dilde, kulakta ve zihinde değildir. Her ne kadar engelliler denilse de onlara, asıl özür onları göremeyen gözlerde, onlara koşamayan ayaklarda ve uzanmayan kollardadır. 
Engelsiz Hayata Merhaba projemize destek bulacağımıza inanıyorum. Sayın valimiz Mahmut DEMİRTAŞ’IN sayın belediye başkanımız F. Hüsrev KUTLU’NUN ve bir vesileyle tanıştığım Adıyaman Üniversitesi Rektörü Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’NÜN de bu konuya duyarsız kalmayacağına inanıyorum. 
Bu arada…

Engelli kardeşlerimize balık yedirmeyin, onların balık tutmasına ihtiyacı var. Bırakın balık tutmasını öğrensinler. Ayrıca esnaflarımıza da çok iş düşüyor. Esnafların iş yerlerinin engellilere göre fiziki düzenlemesi gerekmektedir.  örneğin 'engelli rampası ve engelli tuvaleti' yapılması.
Herkese bir soru sormak istiyorum. Bir kör, sağır, ya da tekerlekli sandalyede birini gördüğünüzde içimizden geçen ilk duygu nedir?
Acırız… İçin için vah vah çeker, yazık yazık diye mırıldanırız. Halbuki o anda engellilerin sizden bekledikleri acıma değil, anlamadır! Ama kendini anlamayan insan başkasını nasıl anlasın ki? Şimdi herkesten beklentim; 
Engelliler için bir şeylerin yapılması. Sizlerden ricam 'vah vah'ların yerine Engelsiz Hayata Merhaba Projesine ve Anadolu Engelliler Derneğini yapacağı bu gibi projelere destek verilmesi.
Bu sayede hayattan kopmuş birçok insana yeni bir hayat, yeni bir dünya, engelsiz bir hayat sağlamak hepimizin elinde.
Kör olmak Aşık Veysel'in 'Güzelliğin on para etmez, şu bendeki aşk olmasa' gibi ölümsüz eserler vermesinin önüne geçemedi. Ve yine başka bir örnek İleri düzeyde sağır olan Beethoven'ı şimdiye kadar yapılmış en güzel müziklerin birçoğunu besteleyip yayınlamaktan alıkoymadı. 
Yazarın notu: Engelliye acımak, ona yardım etmek suç değil; ama toplumların onları bünyesinden ayırması, kenara itmesi suçtur.
Saygılarımla…

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.