10.06.2023 09:24:00

Hacı Beytullah MUTLU

Ev Okul Müfredatı

 

Evde eğitim, ebeveyn ve çocuğun öğretime yönelik üç farklı yaklaşım arasından seçim yapmasına olanak tanır. Evde eğitim gören çocukların çoğu, bir noktada üç yaklaşıma da maruz kalır. Devlet veya özel okulda öğretmenler müfredatı her zaman ders kitaplarıyla planlarlar. Genellikle ders kitabını bölüm bölüm takip ederler, bazen atlarlar. Ev okulu öğrencilerine üç yol öğretilir: ders kitabı odaklı öğretim, tema odaklı öğretim ve ilgi odaklı öğretim.

 

Ders kitabı güdümlü öğretim, her konuyu bölüm bölüm takip eder. Çok yapılandırılmış ve organize edilmiştir, bu da bu yaklaşımı evde eğitime yeni başlayan ebeveynler için en kolay hale getirir. Farklı sınıflardaki birkaç çocuğun ailelerinde, bu tür bir öğretim daha zordur çünkü daha fazla zaman alır. Öğrenme konuları veya çeşitliliğinde fazla esneklik yoktur; daha çok geleneksel öğretim gibidir. Bu tür öğretim, anlamak yerine alıştırmalara ve ezberci belleğe odaklanır. Çocuğunuz bir çalışma kitabını takip etmekten ve ayrıntıları ve gerçekleri ezberlemekten hoşlanıyorsa veya görev odaklıysa ve uzun bir dikkat süresine sahipse, onun için yaklaşım budur.

 

Öte yandan, çocuğunuzun etrafındaki dünya hakkında meraklı bir yapısı varsa ve bol miktarda hayal gücü ve yaratıcılıkla çok sayıda "neden" sorusu soruyorsa, ilgi odaklı bir yaklaşım onun için daha uygun olabilir. Bu yaklaşım, yapıyı ve rutini küçümseyen ve çeşitliliği ve kendiliğindenliği tercih eden öğrenciler içindir. Bu yaklaşım çok az akademik planlama gerektirse veya hiç gerektirmese de belgelenmesi zordur. Çocuk doğal olarak ve anında öğrenir ve merakla öğrenmek istediğini seçer. Çocuk, tüm çevresini bir öğrenme deneyimi olarak bünyesine katarak, tercih ettiği konularda tam anlamıyla uzmanlaşır.

 

Tema odaklı yaklaşım, konulara ve konuların insanları ve hayatı nasıl etkilediğine odaklanır. Müfredat planlamak daha fazla zaman alabilir ve yaratıcılık gerektirir. Bu yaklaşım, farklı yaşlardaki bir grup çocuk için en kolay olanıdır. Konular gerçek hayattan bir şekilde entegre edilmiştir. Örneğin, Çin'i öğreniyorsanız, daha büyük öğrenciler ülkenin dilini ve tarihini öğrenebilirken, daha küçük öğrenciler kültürü, müziği ve coğrafyayı öğrenebilir.

 

Öğretime yönelik üç yaklaşımın tümü, genellikle evde eğitim sırasında birleştirilir. Bir çocuğun bireyselliği ve öğrenme merakı çoğu zaman kontrolü ele alır ve ebeveynler müfredatlarını ayarlayabilir. Bir ebeveynin asıl kaygısı, çocuğun yaşıtlarıyla görev yapıp yapmadığı değil, çocuğun her gün yeni konular öğreniyor ve anlıyor olmasıdır.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.