16.07.2015 11:51:08

İnci Yeşilyurt

 EVLİLERE; AŞKI
TAZELEME ÖNERİLERİ


Evlenmek sevgisizlik değil, tam tersi aile olarak aynı zamanda sevgiyi yeni nesillere taşıma kurumudur. ‘Biz evlendik bize her gün sevgililer günü’ demek çiftlerin kendini kandırmasından ve aşkı taze tutma yolunda çabasızlığından başka bir şey değildir. O durumda, deliye her gün bayram misali yaşanması gerekirdi. Siz hiç böyle evli çift gördünüz mü? Flört edenlerde bile yok. 
 
Dünya’da ilk uygulamalara baktığımızda sevgili olanların kutladığı gün olarak görünmektedir. Ne var ki; günümüzde özellikle sağlıklı mutlu ilişkilerin yaşanmasının güçlüğü nedeniyle kişiler artık bu günü aşkı tazeleme yolunda kutlamasına olanak taşımaktadır. Böylece günümüz koşulları artık evli çiftlerin motivasyonunu arttırmak içinde çaba sarfedilmesini zorunlu hale getirmiştir.  
 
Gittikçe artan sevgisizlik ve aşka ihtiyaç çelişkisini en azından bir gün için bile olsa ortadan kaldırma yolunda atılacak küçük adımlar farklı yarınlar getirebilir. Anı defterinize gülümseyen bir sayfa açabilir.
 
Sevgililer günü evli çiftler içinde olumlu duyguların aktarılması ve aşkı tazelemek açısından önemli bir iletişim günüdür. Unutmayalım ki; eşimiz en değerli sevgilimizdir.
 
Haydi bugünü fırsat bilelim. Aşağıda sizler için sunduğum önerilerimden en az birini sevdiğinize uygulayarak aşkınızı tazeleyin. Unutmayın her tazelik güzelliktir.
 
1) EL EMEĞİ SOFRALAR:  Yıllardır hemen her gün eşinize hazırladığınız sofrada yediğiniz yemekler sıradanlaştı mı? Haydi bugün sofranızı değişik bir yere kurarak başlayın. Rutin değil, sıradışı ve sanki onunla ilk kez yemek yiyecekmiş gibi hazırlanalım. Her zaman mutfakta yiyorsak bugün salonda, cıvıl cıvıl neşeli bir örtü. Ağır olmayan yemekler (çünkü yemek ve sonrasında hatıralar konuşulursa uyumayın), ve üstüne ikinizin ismi yazılan bir tatlı veya pasta olabilir. 
 
2) HATIRLAYIN: Evlenmeden önce onu aradığınızda ses tonunuz konuşmalarınız nasıldı? Kavuşmak için özlem dolu değil miydiniz? Ömür boyu birlikte olmak için neler yapmaya razıydınız? Hatırlayın. Bugün o günleri hatırlayarak geçmişe dönmek için en iyi fırsat. Özlem dolu bir telefon açın. Yanınızdaysa sarılın. 
 
3) NOTLAR: 'Çoluk çocuğa karıştık. Ne gerek var?' dediğiniz her an kendi ellerinizle aşkı öldürürsünüz. Çocuklar sizin aşkınıza tanık oldukça mutluluk ve güvenleri artar. Gerekirse onlardan da destek alarak, küçük notlar hazırlayın. Bugün yatağınıza, ceplerine, çantasına koyun. En azından 'iyi ki varsın' yazın. 
 
4) KIRGINLIKLAR: Yarına çıkacakmış gibi kırılıyoruz. Onu kaybettiğimizde ise yaşanmış mutlulukların özlemi ile yanıyoruz. Huzur ise her çiftin özlemi. Bugün kendinize 'Ona huzur vermek istiyorum. Ne yapabilirim? diye sorun. Cevabı uygulayın. Bugüne kadar dillendirdiği, istediği beklentilerinden yapabileceklerinizi hayata geçirin. 
 
5) AFFEDİN: İyi veya kötü her koşulda ömür boyu birlikte yürümek üzere evlendiniz. Maddi manevi sıkıntılarınızda oldu. Sıkıntıları kimin yüzünden yaşadığınızı değil, kiminle yaşadığınızı kendinize sorun. Aşk affetmenizi bekliyor. Aşkı bekletmeyin. Affedin. Bunu ona söyleyin. Kara defterleri bir daha açmamak üzere kapatın. 
 
6) KONUŞUN: Televizyon veya bilgisayar yokken insanlar yaşamıyor muydu? Belki aşkı daha dolu yaşıyorlardı. Bugünlük teknolojinin sunduğu nimetleri bırakın. İster havadan sudan, ister geçmişten konuşun. O anlatırken sözünü kesmeden dinleyin. Siz anlatırken gözlerinizi gözlerinden kaçırmayın. Sizden kendisine zaman ayırmanızı belki defalarca dile getirdi. Olmadı. Yapamadınız. Fırsat bu fırsat. 
 
7) DEĞERLENDİRME YAPIN: Eşinizle geçen yıllarınızı birlikte değerlendirin. Sıradanlık mı, motonluk mu, günlük problemler mi bazı heyecanlarınızın üstünü örttü?  Örtüyü kaldırmak için eşinizle birlikte neler yapabilirsiniz kararlaştırın. Belki küçük kaçamaklara ihtiyacınız var. Belki baş başa kalmaya. Ortak kararınız ne olursa tarih belirleyin. Planlayın. Uygulayacağınıza söz verin.
 
8) BİRAZ İTİNA: Özellikle biz kadınlar eşimizden hediye ve sürprizler beklerken ona aldığımız hediyelerin paketlerine bile çoğu zaman dikkat etmiyorsak yanlış yapıyoruz. Kalp kadın ve erkekte aynı hisseder. Özenin. Sürprizlerinizi size sunulmasını beklediğiniz şekilde eşinize sunun.
 
9) HEDİYELEŞİN: Hediyeleşmek iletişim aracıdır. İlla bütçenizi zorlamanız gerekmez. Onu düşünerek hazırladığınızı anlaması yeterli. Belki hediye almaktan nefret ediyorsunuz. Olabilir. Eşinizi memnun edecekse, yüzünü güldürecekse bencil düşünmek yerine aşkı tercih edin.
 
10) SEVGİ SÖZCÜKLERİ: İçten söylenen 'seni seviyorum' sözünün mucizesini yaşayın. Daha önce söylemekten geri durduysanız bugünü milad kabul edin. Söyleyin. Çünkü aşk davranış ve dil bütünlüğünde anlam kazanır. Sadece davranışlarla gösterilen sevgi eksiktir. Yarım kalır. Dillendirin. Çünkü o, hiç kimseyle yapamadıklarınız yaptığınız, başardığınız tek eşiniz. Mutlu edin.    

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.