11.08.2022 12:27:00

Zuhal KİLER

 

Eyvah Tercih Süreci!

Bir ebeveyn ve bir eğitimci  olarak yine stresli bir dönem geçiriyorum bu arada tecrübe ettiklerimizi sizlerle paylaşmak istedim.Eminim ki şuan  birçok kişide benimle aynı durumu yaşıyor.Evet 12 yıl gibi uzun bir eğitim sürecini bitirip bundan sonraki yaşamlarını kuracakları ,hayata atılacakları,belki yıllarca olmak istedikleri hayallerine kavuşacakları ya da istemedikleri hayatın mecbur ettiği ,sistemin dayattığı meslekleri seçme zamanları geldi çattı,Biz anne-babalar bir taraftan çocuklarımız bir taraftan kaygılarımızla beraber araştırma dönemine girdik.Çocuklarımız ilk önce büyük emekle hazırlanma süreci geçirdiler akabinde hemen hemen her yıl değişen bir sınava tabii tutuldular sonrası zehir zemberek bir bekleyiş bu arada komşu ,arkadaş çocukların net sayılarıyla kıyaslamaları da ihmal etmedik. Ve o yıllar geçmiş gibi uzun süren bekleyişimiz sona erdi şimdi kazandık,Kazandık ama netlerimizle sıralamamızın  arası uçurum .

HAYDA!!!

 Çoğunluk hayal kırıklığı hadi bunuda hazmettik şimdi ne bölüm yazıcaz hangi mesleği istiyorduk ama elimizde hangisi var korkunç bir hayal kırıklığı dersaneler,tanıtım günleri derken daha da çıkmaza girdik.

Son yıllarda sistemde yapılan değişiklikler üniversite hazırlık sürecindeki öğrencilerin adaptasyonunu güçleştirmiştir.
Tercihlerimiz yaparken bu ilk aşamada; ailenin sosyo-ekonomik statüsü, öğrencinin akademik yeteneği, ebeveylerinin  eğitim seviyesi, ailenin teşviği, arkadaşların yükseköğrenime ilişkin planları, öğretmenlerin teşviği, öğrencinin eğitim hedefleri gibi faktörlerin ön planda olması gereklidir.

Tercih listesinin niteliği çok önemlidir. Lise mezunlarının çalışma hayatına dair çoğunlukla herhangi bir deneyimleri bulunmamaktadır. Dolayısıyla çoğunluk açısından net bir meslek tercihi de oluşamamaktadır. Bazı öğrencilerin net bir mesleki hedefleri bulunsa dahi tercih edebilecekleri üniversiteler içerisinden, puan faktörünü geri plana iterek, farklı olanaklar sunanlara yönelebilmektedirler.Bizim çocuklarımızla beraber önce bir sıralama yapmamız gereklidir.Okulların bizim için yeterlilikleri için;

*Üniversitenin bulunduğu şehir
*Akademik İtibar
 * Üniversitenin Konumu
*Eğitim Kalitesi
* Tercih Edilen Bölümün Mevcudiyeti
*Fakültenin İmaj ve Marka Değeri
* Maliyetler
* İtibarlı Bir Bölümde Okumak
* Finansal Yardım
* Mezunların İş Bulma Oranı
* Verilen Derslerin Çeşitliliği
* Kurumun Büyüklüğü
* Öğrenciyi Çevreleyen Topluluk
* Yüksek Lisans Programlarının Mevcudiyeti
* Sınıfların Büyüklüğü
* Sosyal Hayatın Yeterliliği
* Kampüs Olanaklarının Çekiciliği
*Öğretim üyelerinin kalitesi
*Okulun akademik itibarı

 

Yükseköğretim alanında devlet üniversitelerinin sayısı çoğunlukta iken son yıllarda yeni açılan vakıf üniversiteleri ile lisans ve lisansüstü seviyede eğitim veren kurum çeşitliliği de artmıştır. Devlet üniversiteleri kadar tanınır olmayan genç vakıf üniversiteleri bilinirliklerini arttırmak için adaylara yönelik çeşitli tanıtım faaliyetleri düzenlemektedirler.

İşte burada öncelikle ailenin sosyo- ekonomik durumu devreye girecektir.Kimi aile başka bir şehirde okutmanın getirdiği maddi –manevi yükle kendi şehrinde vakıf üniverisitesinde okutmanın maliyetini eş bulurken kimi aile bunun altından kalkamayacağı endişesiyle  kara kara düşünmektedir.

Bir taraftan diplomalarını aldıklarında hayatlarını kazanmalarında ne derece etkin olacağını düşünmek, bir taraftan da okudukları sürece yaşadıkları üniversite sürecini iyi değerlendirmeleri ve kendilerini değiştirmeleri çok önemlidir.O yüzden tercih sürecini hedeflerini belirleyerek okunacak bölümün dışında okulun sunduğu imkanları da oldukça çok önemsemelisiniz.

Haklı olarak biz ebeveynlerde çocuklarımızla aynı kaygıyı güderken biraz kendimizi frenlememiz onlarla iletişim kurarken daha dikkatli ve daha bilinçli davranmamız gerektiğini unutmamalıyız. Çünkü onlar bizden daha fazla endişe ve belirsizlikle başa çıkmaya çalışıyorlar.

Sonuçta bir fakülte kapısını açacak esas olan emeklerin heba olmadığı ticari kaygılarla zayıf akademik tablosu olan,çocuklarımızın yanlış yönlendirildiği ,zamanlarının ve değerlerinin asimile edildiği ticarethanelere gitmemesini  yani  nitelikli mezunlar yetiştiremeyen ve onlara iş imkanı sağlayamayan okulların kısa dönemde tercih edilebilirlik seviyelerinin azalmasını diliyorum.

Bütün bu zor sürecin içinde olan tüm ailelere ve sevgili çocuklarımıza haklarında hayırlı olan mesleklere yönelmeleri sevgiyle keyifle okumaları temennisiyle

Alllah’a emanet olsunlar.

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.