18.09.2024 13:14:00

55

Murat YILDIRIM

 

Fitne 2...

Bu denemenin amacı: Hz. Huzeyfe ra, dan ‘Kırılacak kapı’ işareti ile aktarılan zatın kim olabileceğidir.

Kırılacak kapıdan, genelde celaliyle münafıkları sindiren Hz. Ömer ra, efendimizin şehit edilmesini anlıyoruz. Acaba işaret edilen kapı Hz. Osman ra efendimiz ve onun şehadeti olabilir mi?

Olay ile ilgili iki bilgiyi arz ederim:

1- ..... (öncesi hadis-i şerif uzun olup konumuz dışı) Bu rivayette Huzeyfe Radıyallahu Anh der ki: "(Ey Ömer!) Seninle o fitne arasında kapalı bir kapı vardır kırılması yakındır!" Hazreti Ömer atıldı: "Ey babasız kalasıca! O kırılacak mı? Keşke açılsaydı. Böylece tekrar (kapatılarak eski normal hale) dönülürdü!" Huzeyfe der ki: "Ben ona bu kapı ile öldürülecek veya ölecek bir şahsın kinaye edildiğini bildiren bir hadis söyledim. Mugalata (ve efsane anlatıp boş laf) etmedim." Kaynak: Müslim, İman 231, (144)

Hazret: -Seninle o fitne arasında kapalı bir kapı vardır. Ve,

Ona öldürülecek bir şahsı bildirdim, buyurmuş, “Sen” i kastettiğini doğru mu yorumlamışız?

Eğer kapıdan kastı Hz.Ömer ra şehadeti olsa idi, fitne olayları hemen sonrasında başlamaz mı idi?

Fakat iç kargaşanın başlangıcı dikkate alındığında ve aşağıdaki 2.bilgiden, (hadis değil) kırılan kapının Hz.Osman ra, olabileceği de düşünülebilir. Allahualem.

2-Abdullah b. Selam’dan ra, amcası naklediyor:

"Hz Osman Ra, öldürülmek istendiği zaman yanına geldim. Osman bana: "Sen niye geldin?" diye sordu. "Sana yardım edeyim diye geldim" dedim. "Öyleyse halka çık. Onları benden uzaklaştır. Zira sen bana hariçte olursan, yanımda olmaktan daha faydalı olursun!" dedi. Ben de çıkıp:

"Ey insanlar! Bilirsiniz. Resulullah (SAS) beni Abdullah diye tesmiye buyurdu. Benim hakkımda Kitabullahta bir kısım ayetler nazil olmuştur. Şu ayet hakkımda nazil olanlardan biridir: "De ki: "Söyleyin bana, eğer bu Kur’an Allah tarafından gönderildiği halde, onu inkar ettiyseniz ve İsrailoğullarından bir şahit de Tevrata dayanarak onun hak kitap olduğuna şahitlik edip iman ettiği halde siz iman etmeyi büyüklüğünüze yediremezseniz, zalim olmaz mısınız? Muhakkak ki, Allah zalimler güruhuna yol göstermez" (Ahkaf 10). Keza şu ayet de hakkımda nazil oldu: "İnkar edenler "Sen Allah tarafından gönderilmiş bir peygamber değilsin" diyorlar. De ki: "Sizinle benim aramızda şahid olarak Allah ile Onun kitapları hakkında bilgi sahibi olanlar yeter" (Rad 43).

Allah’ın size karşı kınına konmuş bir kılıcı var. Resulullah’ın (SAS) inmiş olduğu bu beldenizde melekler size komşu oldular. Öyleyse bu adamı öldürmekten Allahtan korkun! Allahtan korkun! Allaha yemin olsun eğer onu öldürürseniz, komşularınız olan melekleri buradan tardetmiş olacaksınız ve Allahın size karşı kında tuttuğu kılıcı kınından çıkartacaksınız ve artık o kıyamete kadar kınına girmeyecek!" Bu sözlerim üzerine:

"Şu Yahudiyi öldürün! Osmanı öldürün" diye bağrıştılar."

Tirmizi,Tefsir, Ahkaf.
 

Hz. Ömer ra, efendimiz İranlı hrıstiyan tarafından şehit edildi.

Hz. Osman ra efendimize kıyılması ile Kında olan kılıcın çıkacağının söylenmesi, kırılacak kapıyı ve sonra çıkan olayları çağrıştırdı.(yanlış da olabilir)

İki şekilde de, her şey iki büyüğümüzün ra, buyurduğu gibi vuku buldu.

Peki bu bilgiler bize ne anlatabilir?

Biri, bu başlangıç Gazze’ye vd, yerlere yardım edemeyişimizin nedeni sayılabilir.

Biri, Osmanlı’nın Padişahının kanını dökmemeye çalışmasının nedenini anlatabilir.

Biri, olay çıkarmanın sonuçlarının tahmin edilebilir olmadığı.

Diğeri, cihadın terki ile oluşan ekonomik sıkıntıların vardığı nokta...

Bakın Seyyid Seyfullah'ın hâline

Cân u bâşı verdi Allah yoluna

Sakın aldanmayın dünyâ mâline

Hakk'ı isteyenler tevhîd eylesin…


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.