25.11.2015 21:45:16

Behiye Şengöz

 Geçen Yıl Ben De Teog Annesiydim….

İnanın bana, bu cümle, okunduğu kadar kolay değil.

Bir oğlum olduğunda, her anne gibi ben de, kimi sevinçli kimi endişeli heyecanların günbegün yer değiştirdiği farklı ve yeni bir dünya ile tanışmıştım. İlk banyosu, ilk çorbası, ilk dişi, ilk adımı, ilk sınıfı gibi pek çok “ilk”i çoşku, sıkıntı, merak, endişe, sevinç, üzüntü gibi çok çeşitli duygu durumu eşliğinde geçtim. Bir büyüme serüveni için gerekli her tür sorumluluğu, bir anne olarak sorgulamadan üstlendim.

okul ve eğitim sisteminin çetrefil yollarında ustalıkla ilerlediğimi düşünüyordum. Ta ki oğlum 8. sınıfa gelip, TEOG sınavı hayatımıza girene kadar.

Yakınınızda 8. sınıfa giden bir çocuk yoksa ve TEOG sınavı da nedir diye merak ederseniz kısaltmayı hemen açayım: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı. Sınavlar cenneti olan ülkemizde, son 10 yılda LGS, OKS ve SBS olarak adlandırılan liseye geçiş sınavının yeni adı, yeni formatı. Her biri farklı bir sisteme ve uygulamaya dayanan sınav sisteminde bizim payımıza düşen liseye geçiş köprüsü.

Ebeveyn olarak yaratıcılığımızın yanı sıra fiziksel kondisyonumuzun da çok önemli olduğunu, okul-dershane-deneme sınavı-ev arasındaki sonsuz lojistik için zaman, insan ve ayrı bir ajanda ile büyümeye elverişli bir bütçe gerektiğini öğrendik. Tüm bunları yaparken hâlâ aile olarak kalabilmenin sırrının, anne-baba-çocuk ilişkisinde hoşgörüyü uç noktalara taşıyan bir sabır sınavından geçmek olduğunu keşfettik.

Çocuklar kadar ebeveynlerin de sınav stresine maruz kaldığını, aile ve arkadaş sohbetlerinin lise-sınav-kayıt üçgeniyle sınırlanan yeni rotasıyla anladık. Hangi okulun kaç puan olacağı, sıralamanın puana göre mi yoksa yüzdelik dilime göre mi yapılacağı, hangi dersten hangi üniteyi işledikleri, dershanenin çok hızlı gittiği için hangi derslerden özel takviye yapılması gerektiği, yoksa öğrenci koçluğu için geç mi kalındığı, bu yüzden de sınav stresiyle başa çıkamayan çocuğun sınavda başarısız olacağı gibi uzayıp giden endişe yüklü sorular, biz ebeveynlerin günlerini ve gecelerini ele geçirdi…

Bu satırları okurken eğer çocuğunuz bu yıl bu sınava girecekse aynı biz dediğinizi duyar gibiyim.. Yapmayın ne olur sizler anne baba olarak elinizden geleni tabii ki yapın fakat daha ileriye gitmeyin ne olur bırakın çocuklar öğretmenleri ile elele vererek üstesinden gelsinler…

Salı günü okul çıkışı alın çocuğunuzu mümkünse ailece vakit geçirin..Ona onun sizin için ne kadar önemli olduğunu hissettirin..

 

Yazımın sonuna gelirken bizlerin çocuklarımızın yetişmesinde emeği olan tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutluyor başta baş öğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hayatta olmayanları şükran ve rahmetle anarken her birinin önünde saygı ile eğiliyorum..

Eğitimle ilgili en sevdiğim söz şudur  ‘’Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum..’’ HZ.ALİ

 

Hepinize saygı ve sevgilerimle sağlıkla kalın mutlu kalın hoşçakalın….


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.