31.01.2022 15:36:22

Canan ZEYTİNCİ (Elena MANTU)

Gurbette Yaşamak

Dünya'ya gelen her çocuğun çocukluk hayali, doğduğu topraklarda büyümek yaşamak ve ölmek. Benim hayalim de buydu. Üstelik küçüklüğümde polis veya yazar olma hayalim vardı. Komşu köylerden de bir genç ile evlenip yuva kuracaktım. Ama çocukluk hayaliyle gerçekler arası dağlar kadar fark varmış. Hayallerimden bir tanesi gerçekleşebilir sadece oda gurbette yaşadıklarımı kitap hale getirmek.

Gurbet kolay mı sanıyorsunuz? Asla! Hayatınız biraz güzelleşir ümidiyle bu adımı atarsınız lakin birde bunu gurbette yaşayanlara sorun. Gün gelir o doğdunuz toprağa kokusunu içtiğiniz ilk suyunu o güzel tadını öyle bir özlersiniz ki her şey burnunuzda tüter. Vatan toprağında kalan ailenizle belli bir zamanlarda kavuşabilirsiniz ancak. Aileniz ve çocuklarınız o gurbette olduğunuz yerde bulunuyor. Onların büyüdüğü ve alışmış olduğu bir yaşam var. Onlar için biraz daha, biraz daha kalayım diyorsunuz. Yalnız olmasınlar evlendiler yuva kurmuşlar destek lazım.

Az bir yardım edeyim sonra giderim dersiniz. İşte bu seferde torun gelir şimdi de anne babaları biraz rahat olsunlar diye yardım etmeye çalışayım diyorsunuz. Ne de olsa gurbet elde biz yardım görmedik onlara olsun. Yaş gelmiş gideceğim burada görevim bitti derken bakmışsınız ki amansız bir hastalık aniden vücudunuzu ziyaret etmiştir. Öğrendim artık çabuk gitmem gerek diyorsunuz. Ama her şeyi yasaklamış doktorlar uzun yolculuğu dâhil.

Ne yapalım canım iyileşince giderim derken bir gün temelli bu dünyadan gitmişsiniz. Neye yaradı gurbette kalmak, son nefesimde bile ana vatanıma gitmeye nasip olmadıysa. Keşke 5 veya 8 yıl önce gitseydim. Ama işim bitmedi düşünerek kaldık. Ah burnumda tütüyor memleket havası. Onun için canım kardeşlerim geç olmadan ana vatanı ve o güzel kokusuna zamanında dönün. Ne güzel kokuyor o ana vatanının toprağı. Dünyada nerede olursanız olun doğduğun yerin acısıyla tatlısıyla kıymetini bilin. Evlatlarınıza da o güzel vatanınızın kokusunu almasını öğretin. Gurbet çok zorlu geçen günlerle doludur. Allah gurbette olan herkese bir an önce kendi vatanına kavuşmasını nasip etsin.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.