Fahri SAĞLIK

Tarih: 03.07.2024 18:13

Hacı Kalabilmek…

Facebook Twitter Linked-in

 

Hacı Kalabilmek…

Hac, Müslümanlar açısından, hayatının en önemli değişim, gelişim ve belki de dönüşüm duraklarından biridir.

Bir Hadis-i şerifte şöyle buyurulur: “Allah tarafından kabul edilmiş haccın karşılığı ancak cennettir.” Hac, müminin hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Hacca gidebilmek ve bu ibadeti yerine getirip hacı olabilmek bir nasip işiyken hacı kalabilmek büyük bir sorumluluk ve gayret gerektirir.

Hacı olmak, bir bakıma Müslüman olmanın sorumluluklarını hakkıyla yerine getirme taahhüdüdür. Hacı kalmak ise bu taahhüde bağlı kalmaktır.

Halkımızın “haccı tutmak” olarak dile getirdiği husus, aslında “hacı kalmayı” anlatan bir deyimdir. Haccın mebrur (hayırlı, makbul) olmasının asıl anlamı da budur. 

Hacı kalmak hacca gitmek kadar önemlidir.                                                                             

Hacı kalmak demek, kutsal hac yolculuğu vesilesiyle elde edilen manevi kazanımların korunması demektir. Hac yolculuğu sona erse de Hak yolculuğunun devam ettiğinin bilinciyle Allah’ın hoşnutluğunu kazandıracak ibadet ve hayırlı işlerle meşgul olmaktır.                                                                                                                                

Hacı kalmak demek, Müminin, hac sonrası hayatının hac öncesinden olumlu anlamda farklı olmasıdır. Hacdan annesinden doğduğu günkü gibi arınarak dönen kulun, bu tertemiz sayfayı koruyup günahlarla kirletmemek için elinden gelen gayreti göstermesidir.                                                                                          

Hacı kalmak demek, aile, akraba, komşu, arkadaş başta olmak üzere tüm insani ilişkilerini Rabbin rızası doğrultusunda yürütmesidir. Her canlının hukukuna riayet etmesidir. Örnek Müslüman olma sorumluluğu ile sözüne ve davranışlarına daha da özen göstermesidir.

Hacı kalmak demek, insanın dünya menfaatleri için sergilediği olumsuz tutum ve davranışları ile İslam’a ve Müslümanlara zarar vermemek, başka bir deyişle münafıkların eline koz vermemek demektir.

Hacı kalmak demek, hacda yakinen gördüğü Müslüman kardeşlerinin çektikleri sıkıntıları unutmamak, bu sıkıntıların giderilebilmesi için elinden gelen gayreti göstermesi demektir.

Hacı kalmak demek, Müslümanın Müslüman kardeşlerini zalimlerin eline bırakmaması, bu konuda elinden geleni fazlasıyla yapma gayreti içerisinde olması demektir.

Hacı kalmak demek, tövbeyi bozmamaktır. Allah’a verdiği sözü daima hatırında tutarak kötülüklerden, İslâm’ın onaylamadığı her türlü söz, fiil ve davranışlardan uzak durmaktır.

Hacı kalmak demek, bir azim ve kararlılıkla çıkılan kutsal yolculuktan bazı kötü huyları terk etmiş ve bazı iyi nitelikler elde etmiş olarak dönebilmek ve bunları devam ettirmektir.

Hac, bir arınma sürecidir. Bu süreci yaşadıktan sonra tekrar kirlenmemektir hacı kalmak.

 Hacı olmak kolay değildir. Fakat asıl önemli olan, hacı olduktan sonra hacı kalmaktır.

Hacı olma süreci kısa, ancak hacı kalma süreci uzun ve sınavlarla doludur. Bu süreçte şeytan, kişinin kazanımlarını elinden almak için çok uğraşır. Şeytanın bu gayreti, aslında hacda ne büyük kazanımlar elde edildiğinin de bir göstergesidir.

 

Fahri SAĞLIK

Emekli Müftü


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —