28.08.2024 09:49:00

375

Mehmet ERDİL

 

HAKKINIZIN ÜZERİNE BİR BARDAK SU İÇTİNİZ Mİ!

 

2011 yılı geldiğinde, 6191 sayılı kanun maddesinin geçici 32. fıkrası (a) bendi kanunlaşarak resmi gazetede yayınlanmıştı!

 

Madde aynen şöyle;

 

 “Bu kişilerin ilişiklerinin kesildiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süreleri Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçmiş kabul edilir.”

 

Var mı anlamayan!

 

Açık ve net!

 

Hem öz Türkçe!

Hem ana dilde bir yazı!

Cümlede, bir tane yabancı kelime yok!

 

Kanun maddesi mealen aynen şunu anlatıyor;

 

Misal;

 

Yıl 1998, bir sabah kışlanıza gittiğinizde, Yüksek Askeri Şura kararlarıyla yani yargısız, sorgusuz, sualsiz, mahkemesiz, hakimsiz, mesleğinizden ilişiğiniz kesilmiştir! diyorlar ve sizi ihraç ediyorlar!

Sizde sivil hayata merhaba demiş oluyorsunuz ya.!

İşte o tarihten itibaren yukarıdaki kanun metninin çıktığı 2011 tarihi arasında geçen süre olan;

 

2011-1998=13 yıl.

 

İşte o kanun sizi, bu süreyi T.S.K da geçirmiş kabul eder. diyor!

 

Daha ne desin!

 

13 yılın maaşını hesap et ve mağdur olan personele öde, Oyak borcunu da kapat mı yazsaydı!

 

Bu daha nasıl anlaşılır!

 

Bir kanun maddesi daha ne kadar net olabilir!

 

Ama gelin görün ki;

ondört yıl oldu bu kanun maddesinin gereğini yapan yok!

 

Ne ödeyen var ne bir şey diyen!

Nede soran!

Asderi kastediyorum!

 

Hava kuvvetlerinden bir Yaşzede olan Recep Meral anlatmıştı;

-Aynı zamanda bir hukukçu ve ilçemin çocuğu olan Milletvekili Haluk İpek'in yanına giderek konuyu görüştüm, Kanun maddesine baktı okudu; Hiçbir şey yapmanıza gerek yok buna göre haklarınızı almanız lazım. Demişti!


 

Bir Başka arkadaş ta, Eski Bakanlardan Mehmet Muş'a seçim öncesi bir yerde rastlayarak konuyu açtım, Bakan biraz şaşırarak;-Ben verildi biliyorum almadınız mı! dedi. diyordu.

 

Yüksek Askeri Şura mağdurları derneği başkanı Emekli Yüzbaşı Yüksel Salter ise ( Devreleri general) mecliste çalmadığım kapı kalmadı. diyordu!

 

Adamlar meşgul!

Hepsi lisani üslupla bir güzel idare-i maslahat yaptılar!

 

Allah için bir çay ikram edip öyle güle güle dediler!

 

Başkan bu son senelerde işi akışına bıraktı!

Başaramıyorum! Demiyordu ama..!

 

Anlıyorduk ki bu iş ahirete,

Ulu divana kalacak..!

 

***

 

Her insanın, hayatında elde edemedikleri hakları olmuştur ve üzerine soğuk bir bardak su içmişliği vardır!

 

Ama Devletin yaptığı bir haksızlığın üzerine, mağdurun soğuk bir bardak su içecek olması var ya.!

İşte o çok ağır!


Hakan ŞİMŞEK
30.08.2024 11:27:59
Yüreğinize sağlık. 1998 yılında dönemin yüksek askerî şura kararları ile ihraç edilecek sine-i millete dönmüş eski bir asker olarak duygu ve düşüncelerimize tercüman olduğunuz için minnettarım. Maalesef davamız ulu divana kaldı. Darbe ve vesayet düzeni sözde son buldu ama mağduriyetlerin devam ettiği yetmiyor gibi yeni mağduriyetler oluşturmaya devam ediyor.

tayfun mirzabey
30.08.2024 11:44:40
28 şubatta kurumlarda kalan fetöcüler 27 yıldır ülkenin kaymağını yiyedursun, 15 temmuzda fetöden aklanan 17960 kişiden bir kişiye buğünkü kur ile 4.320.000 tl ödeme yapıldı. 28 şubat mağdurlarına 1 tl ödeme yapılmadı. Çevik bir'in rütbesini er yaptılar ama aylık 90 bin tl emekli maaşı veriyorlar. 28 şubatın darbeci tüm generallerinin emekli maaşları 90 bin tl. 15 temmuzun darbeci generallerinin emekli maaşı 90 bin tl. 15 temmuzda kirli alnına, temiz bir kurşun yiyen Semih terzinin emekli maaşı 90 bin tl. Ömer halisdemirin emekli maaşı içler acısı. 1960 darbesinin hayatta olmayan mağdurlarına 2020 yılında komisyon kuruldu ve tazminatlar ödendi. 28 şubatın kanlı canlı yaşayan mağdurlarına 1 lira vermeyen 1 dolarcılar...... daha ne söyleyeyim

Mehmet Yavuz
30.08.2024 15:22:11
Kararname mağdurları hiçbir hak alamadılar . Onları yokmu sayiyorsunuz

Sabri DUMAN
30.08.2024 18:12:39
2004 yılı Kasım ayında yapılan YAŞ. toplantısında TSK. ile ilişiğim kesildi. Cumhurbaşkanımız o dönem taze Başbakandı ve kendisi geçtiğimiz yıllarda "Hiç kimsenin atılmasında imzasının olmadığını" söylese de YAŞ. kararında kendisinin de imzası vardı. Nerden biliyorum? Bana gönderilen belgede "Oy Birliği" yazıyor da oradan biliyorum. Aradan yıllar geçince unutulmuş belli ki. O yıllar herkes için zor yıllardı. Devletin tepesinde kavga olmasın diye Başbakanımızın buna rıza gösterdiğini biliyoruz. O dönem için şahsen hakkım helaldir. Ama aradan 20 yıl geçti ve biz halen baki kalan haklarımızın peşindeyiz. İsminde "Adalet" olan bir siyasi partinin, kendisi de 28 Şubat mağduru olan bir Başkanının hükümet ettiği bir ortamda halen "Hak, hak, yâ Hakk!" diye ortalarda dolaşmak reva mıdır? Hak nedir? Bana yapılan haksızlığı dava edebilmemdir. Hak nedir? Geriye dönük tüm özlük haklarımı almaktır. Hak nedir? Elimden zorla alınan üniformamı geri vermektir. Daha sayalım mı? Halen aklı başında olan devlet büyüklerine tavsiyemiz; mahkeme-i kübrada sizler de sanık sandalyesine oturmak istemiyorsanız artık bu meseleyi kökten çözünüz. Çünkü nerdeyse çeyrek yüz yıldır iktidardasınız ve artık hiç bir mazeretiniz kalmadı. Ben şahsen baki kalan haklarımı helal etmiyorum. Somut onerimizi de yapalım: 28 Şubat mağdurları için tez elden "yasa ile, gücünü doğrudan yasadan alan" bir Komisyon kurunuz. Tüm mağduriyetleri tespit etme, haklarını verme konusunda bu Komisyona yetki veriniz ki bürokrasinin engelleri aşılsın. Komisyon mağdurları gruplasın, somut hak kayıplarını tespit etsin, telafisi için ne gerekiyorsa kurumlara emretsin, kurumlar da uygulasın. Yoksa daha çook soğuk su içeriz. Selam ve dua ile...

Şerife CENGİZ
31.08.2024 00:03:33
Biz 28 Şubat mağduru öğretmenler çeşit çeşit 99 Nisan'dan önce istifaya zorlandıysam hiçbir hakkını alamıyorsun 2014 yılında göreve başladık sanki yeni öğretmenmiş gibi muamele görüyoruz fetö'den geri dönenler çatır çatır maaşlarını faizi ile beraber aldılar asker kardeşlerimizin de bizim de hakları maalesef görmezden geliniyor duygularımıza tercüman olmuşsunuz teşekkür ederiz Ama konu sadece askerlerle sınırlı değil devletin Adaletine güveniyoruz Bu davanın ahirete kalmaması için komisyonlar kurulması gerektiğini ilgili yerlere iletiyoruz İnşallah hayırlısı sonuçlar hepimiz için

Yakup Baykan
31.08.2024 06:01:41
28 Şubatın üzerinden tam 27 yıl geçmiş , neredeyse 28 nci seneyi devriyesine girdiğimiz şu günlerde , sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarı İle 28 Şubat kafası hortlamaya başladı diye yazıları sıkça görmeye başladık. Bir başörtülü kızımızı kongreye almazlar diğerini sosyal tesis havuzuna , bunuda çekinmeden yaparlar. Cesareti nereden alıyorlar derseniz, bence cesarete gerek yok derim Çünkü 28 Şubat bitmedi. Sonrada Dilara kızımıza Özel’den davet çıkar sözüm ona sahiplenmek adına, müslümanların oyunu alacak ya. Bizde inandık. Elbette inanmadık ancak inanacak çok insan var. Peki sorumlusu kim, Tabiki 27 yıldır yüzlerce 28 Şubat mağdurlarını görmeyen , ancak onları mağdur edenleri bir söz İle hapisten çıkaranlar. Ortada suç var, suçun cezası kesilmiş , hatta af edilmiş , hapisten çıkarılmış, ancak 27 yıldır bu hapisten çıkarılanlar yüzünden hayatları tarumar edilmiş insanların hakları iade edilmez. Kimse bilmiyorduk diyemez, çünkü bu mağdurların kurdukları STK başkanları , kamuda çalmadık kapı bırakmadı , herkes üç maymunu oynuyor. Hiç kimse kusura bakmasın, mağdur kesim eğerki CHP zihniyetinde olsaydı , hali hazır hükümetimiz mağduriyetleri çoktan fazlası İle gidermişti. Şimdi soruyoruz bizler bu ülkenin evladı değilmiyiz . Ey başörtülü vekiller, bakanlar Bunun vebali ahirette üzerinize yapışıp kalacak, aklınızı başına alın, 28 Şubat mağdurları sizler TBMM ne giresiniz diye geçmişte bunun bedelini kararan hayatları İle ödediler. Şimdi sıra sizde 28 nci seneyi devriyesine girmeden bu işi çözün yoksa hakkımız helal değildir sizlere , bilesiniz vesselam

Şükran Taşdelen
31.08.2024 10:33:08
28 Şubat darbesinde mesleğinden atılan bir öğretmenim ben de. Hiçbir maddi manevi haklarımız verilmediği gibi sanki verilmiş gibi bir algı yaratıldı kamuoyunda. Maalesef söyledikleriniz çok doğru. Ve fakat haklarımızın üzerine yatanlara hakkımı helal etmiyorum.

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.