24.06.2024 15:03:00

Mustafa KAPLAN

Son derece ikram sahibi biri tarafından serilen  bir sofradan yemeden kalkıp teşekkür etmek ; o  sofranın sahibiyle alay etmek gibidir ... 

"Şükür, daha çok verilen nimetlere, yapılan iyiliklere karşı bir teşekkür ifadesi olurken hamd, her zaman ve her durumda en güzel övgülere lâyık olan Yüce Allah'ı tazim ile yâd etmek, O'nun yüceliğini, Rab oluşunu, verenin de alanın da O olduğunu itiraf etmektir."

Yüce Allah'ın  dest-i kudrettinden gelen, gelişen, intişar eden her şeyin bir hikmet üzere olduğu; ve her bir hikmet'tın bir kudsiyyet derecesinde değerlendirmesi elbette onun kullarına düşer. 

Mesela tüm enva-i mahluk'a verilen bir yaşam hakkı vardır, ve bu hakkın herkes için geçerli olduğu ; bu kısacık dünyevi hayatta herkesin özellikle Eşref-i mahluk tahtında eline cüzi de olsa hükümranık verilen insan oğlunun bilmesi gerekir... 

Her canlı için yaşam kutsal olduğuna; bununda 99 ism-i şerif lerinden olan' HAK' makamından südur ettiğine göre, yaşama dair bir saygının olmaması , Allah'ın ; 'Hak'  ismine, yani o makama olan bir saygısızlığı ve o makamı tanımamayı husule getirmez mı..! 

Kuran'da mükerrer ayetlerde, "biz, sizi bazılarınızdan üstüm kıldık ki, sizde onlarla ellerinizde bulunanları paylaşınız diye. "

Şimdi bu günlerde alınan ekonomik tedbirlerin sırtlarına yüklenen külfeti altında ezilen çoğunluğun aksine, bazılarının bu tedbirleri dikkate almayıp, dilediğince bir yaşam sürmeleri sizce bu yaşam hakkına bir saygısızlığı vücuda getirmez mi! 

Bir yandan çoğunluğun açlık ve yoksullukla mücadelesi ; öte yandan bir kesimin, tüm zevkleri doğrultusunda bir  yaşam  sürmesi, doğrusu insanım diyen herkesi  tam anlamıyla rahatsız edici boyutlarda...Kimileri cevru- cefada; kimileri zevku-sefada..! Kimileri parasızlıktan memleketine gidemezken ; kimileri jetle Hacc'a gidiyor. Kimileri yazın sıcaklarında nafakası için ter dökerken; kimileri hınçahınç tatil beldelerini doldurup, diskoteklerde, eğlence mekanlarında orda,burda gününü gün ediyor... 

Oysa tabiat denilen sofra her kes için serilmiştir.  Bu yüzden Allah zaten övgünün sahibidir deniliyor. Şükür, o nimetlerden yiyen herkesin şuurlu veya şuursuz her canlının lisanı hal ile doyduktan sonra teşekkür babında söyledikleri sözdür . Şimdi düşünün, tüm misafirleri için serilen sofradan yemeyip, teşekkür etmek, o sofra sahibiyle alay etmek gibi menfi bir haleti söz konusu yapmaz mı..?

YanıtlaYönlendir

Tepki ekle


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.