8.03.2021 09:13:38

Aynur YAVUZ

Her Kadın Bir Elmastır…

Takvimin her yaprağını doldurmak için saçma sapan günler icat etmeleri bana çok saçma geliyor.

Durun! Hemen kızmayın! Neden saçma olduğunu hemen anlatayım .

Bugünü 8 Mart Dünya Kadınlar günü ilan etmişler. Kim etmiş hangi niyetle etmiş zaten herkes biliyor .

Bugün, her platformda kadınlar konuşulacak bu belki iki gün belki de üç gün sürecek .

Peki ya sonra ki diğer günler ...

Konuşmakla kadın cinayetleri çözülüyorsa ki daha işe yaradığı görülmedi buyrun gece gündüz konuşalım .

Daha iki gün önce Samsun'da beş yaşındaki kızının gözü önünde boşandığı eski eşinden öldüresiye dayak yiyen kadın, iyileşip kaldığı yerden hayata tekrar tutunabilecek mi?

2020 yılı istatistiklerine göre öldürülen 300 kadının 97'si evli olduğu erkek,

54'ü birlikte olduğu erkek,

38'i tanıdık birisi,

21'i eskiden evli olduğu erkek,

18'i oğlu,

17'si babası,

16'sı akraba,

8'i eskiden birlikte olduğu erkek,

5'i kardeşi,

3'ü tanımadığı birisi tarafından öldürüldü.

23 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.

Kadınların 181'i evinde, 48'i sokak ortasında, 15'i işyerinde, 14'ü de arazide, 11'i arabada, 5'i otelde, 4'ü ıssız bir yerde, 1'i odun deposunda, 1'i kuaförde öldürüldü. 20'sinin öldürüldüğü yer tespit edilemedi. Yüzde 60'ı evlerinde öldürüldü.

Konuşmak! çare ise buyrun konuşalım...

Peki yaşarken her gün ölen kadınları da yanlızca bir gün mü konuşacağız.

Sürekli sahalardayım ve hergün birçok telefon alıyorum. Gelen mesajların haddi hesabı yok .

Kadınların yardım çığlıkları arşa yükseliyor, duyan var mı ?

'Berdel'i' bilirmisiniz? (ailelerin karşılıklı olarak kızlarını birbirine gelin vermeleri ya da evlenecek iki erkeğin, ailelerinde ki kızları karşılıklı olarak kendilerine eş olarak seçmeleri ile gerçekleşen bir evlilik yöntemidir.)

Kısaca anlatmak gerekirse sizi evleneceğiniz kişiye verirken görümceniz'i ağabeyiniz'e, ya da kardeşiniz'e alıyorlar. Bir nevi değiş tokuş tur berdel .

Siz; şizofren teşhisi konulmuş hasta bir genç'in kız kardeşini oğullarına gelin olarak almak karşılığında, kendi kızlarını bile bile kurban verip, kızlarından vazgeçen aileler ile karşılaştınız mı?

Akıl sağlığı bozuk adamdan olan iki çocuğuna bakmak için çırpınan ve bu çocukların hasta babalarından gördükleri darp ve işkence sonucu küçük bedenlerinde ve ruhların da derin yaralar açılırken o annenin çaresizliği ne şahit oldunuz mu ?

Türk ceza kanununun 46.maddesine göre 'Aklı mukavemeti yoktur 'raporu olan biriyle ayni evde bir ömür geçirmenin, şizofren eş tarafından uykuda öldürülme korkusu ile her gün defalarca ölüp ölüp dirilmenin nasıl bir duygu olduğunu tehayyül edebiliyor musunuz ?

Daha iki gün önce altı yaşındaki kızının boynundan tutup yere fırlatmak üzere iken, yavrusunu koruma içgüdüsü ile akıl sağlığı yerinde olmayan kocasının üzerine atlayan ve yediği dayaklarla hastanelik olan kadının, cezai ehliyeti raporu olan kocasının evine dönmenin ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyor musunuz?

'Öyle hasta ki! Abla afedersin kendi pisliği ile oynuyor ' diyen bu kadının vasi tayin edildiği için kocasından aldığı bakım parası ile geçinmeye çalıştığını ,çocuklarını babalarına emanet edip çalışmaya gidemediğini,

ailesinin; kaderin çekeceksin' diyerek sahip çıkmadıklarını, töre gereği baba ocağına dönerse ağabeyininde eşinden ayrılmak zorunda kalacağını bildikleri için baba evinin yüzüne kapandığını biliyor musunuz.

8 Mart Kadınlar günüymüş!

Kadınlar, senenin yanlızca bir gününde hatırlanıp, 'Kadınlara kalkan eller kırılsın ,Kadın cinayetleri son bulsun' diye haykırarak pankartlar açılacak, ve bu kadınlar diğer 364 gün kan kusup ,kızılcık şerbeti içecekler.

Yok böyle bir dünya...

İşte bu yüzden ben takvimin her yaprağına eklenen bu günlere karşıyım .

“Kadınlarınız, Allah’ın size birer emanetidir. Onlara yaptığınız muamele hususunda Allah’a hesap vereceksiniz.” (Veda hutbesi )

Ez cümle ; Ölümün var olduğunu, Ahiretin ve hesap gününün geleceğini bilerek Allah c.c emanetlerine sahip çıkalım.

Selam ve dua ile


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.