12.11.2015 10:10:37

Behiye Şengöz

 HER ŞEY DEĞİŞİR ATA'YA SAYGI DEĞİŞMEZ.

Eskiden 10 Kasım’lar Kasımpatı kokardı.

İlkokuldayken, sabah hepimiz bir buket Kasımpatı alır, okulun girişindeki, Atatürk’ün heykelinin dibine bırakırdık. 10 Kasım’lar buram buram, o rengarenk Kasımpatılardan kokardı.

Biz Atatürk’ü severek büyüdük. Sadece kitaplardan, şiirlerden, marşlardan öğrenmedik onu sevmeyi. Evde ailelerimizin, okullarda öğretmenlerimizin seslerinde, yüreklerinde, yüzlerinde gördüğümüz, sevgiyi hissedip büyüdük. Nefretiyle büyüyenler olduğunu bilmeden büyüdük.

Her sabah çığlıklar atarak girdiğimiz okul bahçesinde, akıllı uslu dolanır, törenin yapılacağı alanda toplanırdık. Tüm sınıflar iki kişi yan yana tek sıra olur, merasime katılırdık.

Dokuzu beş geçe, sirenler çalar, saygı duruşuna geçilirdi. Yürüyenler yürümezdi. Sokaklar ki tüm arabalar durur, içindeki herkes iner, arabasının yanında katılırdı. Dururduk. Sadece 10 Kasım’larda, gülme krizine girmez, kıkırdamazdık. Sirenin sesi ruhumuza işleyene kadar sessizce, saygıyla dururduk.(ben bir de anneciğimin tavsiyesi ile saygı duruşunda fatiha okurdum hala da okurum..:(( .. )

Haftalar öncesinden çalışmaya başlar, günün anlam ve önemine ait, kompozisyonlar yazardık. En duygulu olanı seçilir, merasimde herkese okunurdu.

Şiirler o kadar içten, o kadar kendini vererek okunurdu ki, ağlardık.

O zamanlar 10 Kasım yas günüydü. Türk milletinin ATATÜRK’ü, Gazi Mustafa Kemal Paşamız o gün ölmüştü. Acımız büyüktü...

Halada öyle her 10 Kasım anıt kabir dolup taşıyor saygı zincirleri yapılıyor 9.05 te sirenler ise cabası.Ve bütün bunları herkes kimsenin zoru ile değil Ata'sını sevdiği saydığı için yapıyor.. Ben her 10 Kasım yaklaşırken ilkokuldayken ezberlediğim şiirin dörtlüğünü sürekli mırıldanıp dururum.

Mustafa Kemal'i düşünüyorum; Ölmemiş bir Kasım sabahı! Yine bizimle beraber her yerde, Yaşıyor dört köşeside vatanın, Yaşıyor damar damar yüreklerde...(Ümit Yaşar Oğuzcan)

Yazımın sonun da demek istediğim şudur;

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

ve NE MUTLU BÜYÜK DÜNYA LİDERİNE SAHİP OLAN TÜRK MİLLETİNE..

Saygı ve Sevgilerimle..


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.