1.07.2024 15:55:00

Ayhan BAYRAM

 

HER SOHBET SONRASI ESKİDEN NE GÜZELDİ DER ANLATMAYA BAŞLARIZ....


-Dil bunu sık sık ikrar etmeye başladı mı, Zinnen ve Ahlaken (tutum,davranış,iyi,güzel, saygı,sevgi,şeref, haysiyet,değer v.s) derin bir çöküş başlamıştır.

NEYDİ BU ESKİ GÜNLER? ANLATAYIM O ZAMAN.
Eskiden kredi kartı nedir bilmezdik O yıllar . 
O yüzden bakkala falan borç yazdırırdık. Bakkallar süpermarket olmadığı için haciz falan gelmezdi.
Öğretmenler saygı görürdü. Ana baba gelip höt zöt edemezdi. Onlar da(Ahlaksız tipler)öğrencilere tecavüz etmezlerdi.
Öğretmenlerden gizli sigara içmek cesaretti ama, okul önünde uyuşturucu satmak akla hayale bile gelmezdi!...
Komşunun çocuklarını istediğin gibi öper koklar oynardın.. Kimse "ulan çocuğu taciz mi edecek" diye seni kollamazdı.
Semtlere göre okul farkı yine vardı ama kimsenin anası babası "benim çocuğum onunla, bununla aynı sınıfta olamaz" diyemezdi.. Ayıptı, günahtı, gerçekten Allah’tan da kuldan da utanırdı insanlar.
* Sokaklar böyle boş ve ruhsuz değildi, herkes sokaklardaydı aksine kimse eve girmezdi, büyükler çay, kek, börek sohbete dalarken, çocuklar sokaklarda tipi tip, gazoz kapağı, misket, yakar top, çelik çomak, uzun eşşek, saklambaç oynar, gençler mahalle maçları yapardı.


* O zamanda televizyon vardı ama her evde bulunmazdı, siyah beyazdı herşey ama yaşamımız renkliydi. Böreğimizi, çekirdeğimizi alır Tv olan komşumuza sinemaya gider gibi giderdik.
* Herkesin televizyonu yoktu, filmler diziler kısıtlıydı ama bizim Teksas, Tommiks, Zagor, Mandreke gibi KOLLEKSİYONLARINI yaptığımız çizgi kahramanlarımız vardı.
* Ya komşuluk? Bayramlar da başkaydı, öyle seyahatler, tatil vs yoktu. Ayırım, ötekileştirme, öteleme yoktu. Gayrı müslim komşularımızla bayramlarımızı ve bayramlarını beraber kutlardık.
* Sabah evden çıkar akşama kadar sokakda oyun oynar, komşu evinden su içer, yemek yer yine oyuna koşardık. Şimdi üç çocuğum var bırakın sokakta oynatmayı kapımın önündeki bahçemizde bile tek başına bırakıp da oynatamıyoruz
* Aynen anlatıldığı gibi gelecek korkumuz yoktu. kin, nefret nedir bilmezdim. öteki, beriki bilmezdik evet eski TÜRKİYE çooooook güzeldi
* Acılarımızı paylaşırdık, ya bana birşey olursa diye bu kadar dertlenmezdik, birimizde cenaze olsa yasını bütün sokak tutardık.
*Hepimizin dolabı yiyecek doluyken, şimdiki gibi ben ne yiyeceğim demezdik. 
*Dışardan gelir, yufka ekmeğine salça sürerek, sarar afiyetle yerdik ve asla yemek seçmezdik. 
*Mahallemizden geçen bir insanı gözlemler, ikinci kez geçtiğinde, hop birader kime bakıyorsun derdik tıpkı mahallenin bekçisi rolünde. 
*Bizim zamanımızda kadınlar modern bir şekilde Açık giyilirdi, LAKİN çıplak değillerdi. 
*Hele hele ki; yanında bir erkek varsa, (Baba, kardeş, abi, koca) namus duyguları bir horozun yelesi gibi şişik gezerdi, kimse dönüpte kolay kolay bakmazdı yanındaki kadına... 
*Şimdiki gibi çıplaklığıyla gurur duyup yürümezdi. 
Sahi ne oldu bize böyle geniş olduk? 
DMZ...etimi yedik acaba.

#İşte eski günler böyleydi.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.