Doğrusu siz israfı âdet etmiş bir kavimsiniz.”(Yasin/19) Nefsine yenilen insanlara bir hitap ..!
De ki: “Ey haddi aşarak nefislerine karşı israf etmişolan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah, bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.”(Zümer/ 53)
Yakınlarına, yoksula, yolda kalmışa haklarını ver, ama saçıp savurma. Saçıp savuranlar şeytanın kardeşleridir. Zaten şeytan da Rabbine karşı büyük bir nankörlük sergilemiştir!
Ey Âdemoğulları, her mescide gidişinizde temiz ve güzel elbiselerinizi giyin. Yiyin için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez (A’raf -31)
İktisat ile ilgili hadisler..!
Bir kimsenin hayatında orta yolu tutması, onun hem dünya hayatındaki selameti, hem de onun Kur’an’ın hükmü gereği akıl eden ,düşünebilen kullarından olmasının işaretidir..! Bununla ilgili olarak peygamber sav buyuruyor ki: İktisat eden geçim sıkıntısı çekmez (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/447)
Canının çektiği ve arzu ettiğin her şeyi yemen, şüphesiz israftır! (İbn-i Mâce, Et’ime, 51) Bir keresinde, çokça yiyen bir adam geğirmeye başlayınca, Efendimiz adamcağızı:Geğirmeyi bırak. Çünkü dünyada çok doyanlar, kıyamet gününde en uzun müddetle aç kalacak olanlardır” diye uyarmıştır. (Tirmizî, Kıyâmet, 37)
Bu âhirzamanda açlık ehemmiyetli bir rol oynayacak. ..!
Onunla ehl-i dalalet, bîçare aç ehl-i imanı derd-i maişet içinde boğdurup, hissiyat-ı diniyeyi ya unutturup, ya ikinci, üçüncü derecede bırakmağa çalışacak diye, pek çok rivayette Müslümanlar ikaz edilmişlerdir..!
Şükürsüzlük ve küfran-ı nimet..!
Bugünkü musibetin en ehemmiyetli sebebi;
Küfran-ı nimet, şükürsüzlük ve nimet-i İlahiyenin kıymetini takdir etmemeklikten gelen bir isyan olduğundan,
Şeytan HARS- tahıl’ı değiştirip nesli bozacak!
Âdil-i Hakîm nimetinin hususan gıda kısmının, hususan hayat noktasında en büyük nimet olan ekmeğin hakikî lezzetini ve çok ehemmiyetli kıymetini ve nimetiyet noktasında fevkalâde derecesini göstermekle, hakikî şükre sevketmek hikmetiyle, Ramazan gibi riyazet-i diniyeye riayet etmeyen şükürsüz insanlara bu musibeti verip, aynı hikmet için adalet etmiş.
Bugün uygulamakta olduğumuz yılda iki defa ilkbahar ve sonbahar ruh ve bedeni arınma programları aslında yılda altı defa yapılarak yedi günden 40 günlük riyaziyat yani hayvansal gıdalardan uzak yapılan bu uygulamalar ile insandaki gadab, şehvet ve nefsani duyguları yok etmenin bugünkü bir boyutudur..!
Ehl-i iman, ehl-i hakikat, hususan Risale-i Nur talebelerinin vazifesi!
Bu musibetli açlığı, Ramazan riyazet-i diniyesinin tarzındaki açlık gibi vesile-i iltica ve nedamet ve teslimiyet yapmağa çalışmaktır.
Aç fakirlere acımayan bir kısım zengin ve bazı ehl-i maaş dahi …bu mecburî açlık hissiyle açlara merhamete gelip zekatla yardımlarına koşmaktır.
Ve nefsini güzel yemeklerle şımartan, serkeş eden ve hevesat-ı rezile ve tuğyanlara sevkedip sarhoş eden gençler dahi, Risale-i Nur’un irşadıyla, bu hâdiseden merdane istifade ederek, fuhşiyat ve günahlardan ellerini bir derece çektiği ve nefislerinin zevklerini ve pisliklere karşı galeyanlarını kırdığı vesilesiyle taate ve hayrata girmektedirler ..!
Ve ehl-i ibadet ve salahat dahi, ekser insanların aç kaldığı bu zamanda ve çok karışmış ve haram ve helâl farkedilmeyecek bir tarza gelmiş ve şüpheli mal hükmünde ve manen müşterek olan erzak-ı umumiyeden helâl olmak için mikdar-ı zaruret derecesine kanaat ediyorum diye, bu mecburî belaya bir riyazet-i şer’iye nazarıyla bakmaktır.
Kader-i İlahiyeye karşı şekva ile değil, rıza ile bakılmalıdır!
Asrımızda Kur’an ve sünnet ışığında sağlıklı yaş almak!
Yukarıda Kur’an ayetleri ve onu bize izah eden kâinatın efendisi Allah’ın Nebi’sinin uyarıları yanında;
Bunları kendine şiar edinerek insanlığı uyaran asrın mücedditleri pek çok uyarılarda bulunmuş eserler vermişlerdir .!
Asrın idrakinde Kur’an anlayışı..!
Asrın idrakine söyletmeliyiz anlatmalıyız, dinletmeliyiz, öğretmeliyiz.. Kur’an’ı ve Sünnetullahı noktasında bugün bizler de insanlığın anlayacağı şekilde nasıl bir hayat tarzı yaşayarak Cenab-ı Rabbilalemin’in verdiği ömrü uzatamasak da; kaliteli yaşa almanın yollarını anlatan biri olarak bizler de yukarıda Kur’an ayet ve hadisleri ve içtihatlar noktasında yıllardır kozmik beden temizliği, ruhsal ve bedensel arınma ve sağlıklı yaş almanın yollarını sizlerle paylaşıyoruz..!
Bizim yani İslam’ın iktisat anlayışımızda öncelikle imanî bir analiz yapmak lazım! İktisat penceresinden bakarken bize aldığımızın “mal” değil, nimet; “besin maddesi” değil, rızk olduğunu düşünmeliyiz ve gelecek nesillere de öğretmeliyiz..!
“Mü’min insan” olarak iktisada bakışımız ve zamlar..!
Zam furyalarının cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesini bulduğu günümüzde hem siyasi iktidar hem de mümin insan olarak davranışlarımızı imanî bir temel üzere şekillendirmeye “İKTİSAT”ın imanî bir bütünün içinde ele alınması, özelde “İslam iktisadı”na çalışanların, genelde tüm mü’minlerin üzerinde durması gereken kritik çok önemli bir konudur .!
Asrımızın “ihtiyaçların sonsuz olduğu, israfın had safhaya çıktığı ve şükürsüzlüğün arttığı” bu dönemde anlaşılması ve anlatılması ve müminlerce hayatımıza şiar edilmesi gereken önemli bir konu başlığı ve insanlığa ve nefsimize imani bir uyarıdır..!
Yiyelim içelim ama asla israf etmeyelim..!
Vesselam.
Ahmet Maranki İletişim: maranki@maranki.com