18.11.2023 16:13:00

Mustafa KAPLAN

 

İSRAİL VE EKOLOJİK DENGELER 

Ekolojik dengeler üzerinde travmaların oluşmasında en büyük faktör kuşkusuz insanın kendisi olmakla birlikte bundan zarar görende odur. Bu aslında bir etki-tepki konjonktürünün canl cansız her kesime fatura edilmesidir.

Mesela İsrail-Filistin savaşı... Ölen onca masum, savunmasız insanlar, yıkılan evler, çevresel tahribat lar,ve tüm bunların mukabilinde doğadan alacakları olumsuz tepkimelerin tezahürü ...Bunun olması kaçınılmaz bir olgudur. 

Atılan bir el bombasının bir ağaca isabet ettiğini düşünün! Sadece verdiği tahribat salt o ağacı değil;o ağaç üzerinde yaşayan enva-i çeşit hayvanları da hedef tahtasına  almış demektir. Oysa Allah'ın boşuna yaratmayıp, insanların menfaatine sunduğu bu canlı türlerinin yok olması, yaşamsal alanda nasıl bir kayıp olduğu üzerinde kafa yorması gereken bir konudur.

Yapılan her hareketin her fiilin iyi veya kötü ; menfi veya müspet, insana geri iadesinin mutlaka olacağı unutulmamalıdır. Yüce Allah'ın var edip, kudret kalemiyle çizdiği bu sistemin kendisinden başka hiç kimsenin tahrif, tahrip ve bozmaya gücünün yetmeyeceği iki kere iki dört  derecesinde bir katiyyeti mevzu bahis iken;bir canlının velevki bu bir insan olsun, bunu yapmaya yeltenmesi veya bunda fail rol üstlenmesi hangi akla, mantığa, izana sığar, düşünmek lazım.

Bir kelebeğin kanat çırpmaları bile yer küresini titretecek kadar bir etkiyi üzerinde taşıyorsa;onca masumun, feryatları, gözyaşları,çığlıkları; kendilerini yoktan var eden Rableri katında karşılık bulmaz mı!

Mâide / 32. Ayet

مِنْ اَجْلِ ذٰلِكَۚۛ كَتَبْنَا عَلٰى بَن۪ٓي اِسْرَٓاء۪يلَ اَنَّهُ مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ اَوْ فَسَادٍ فِي الْاَرْضِ فَكَاَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَم۪يعًاۜ وَمَنْ اَحْيَاهَا فَكَاَنَّمَٓا اَحْيَا النَّاسَ جَم۪يعًاۜ وَلَقَدْ جَٓاءَتْهُمْ رُسُلُنَا بِالْبَيِّنَاتِۘ ثُمَّ اِنَّ كَث۪يرًا مِنْهُمْ بَعْدَ ذٰلِكَ فِي الْاَرْضِ لَمُسْرِفُونَ

İşte bundan dolayı İsrâiloğulları için şu hükmü koyduk: “Bir cana kıymanın veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmanın cezası olmaksızın kim bir kimseyi öldürürse sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir canı kurtarırsa sanki bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.” Şüphesiz peygamberlerimiz onlara apaçık deliller, mûcizeler getirdiler. Ne var ki, bütün bunlardan sonra onların pek çoğu hâlâ yeryüzünde taşkınlık yapıp durmaktadırlar. 

Dört din ve dört mukaddes kitapta insan katlini  yasaklayan onca İlahi emir ve yasaklar varken;İsrail Devleti öldürdükleri insanların, döktüğü kanların, faili oldukları vahşettin hesabını bu dünyada ve öbür dünyada Hak'kın huzurunda nasıl verecektir, doğrusu tahmin etmek zor..!

Allah kimseyi zalimlerden etmesin..!


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.