12.04.2023 09:46:00

Zuhal KİLER

İTİKAF ZAMANI

İtikaf: Bir mescitte ibadet maksadıyla Ramazan ‘ın son 10 günü  gece gündüz kapanmaktır. İtikaf; Bir bakıma dünyevi her şeyden elini eteğini çekerek inzivaya çekilmektir. 

İtikaf kökü eskilere dayanan kadim bir kulluk geleneğinin adıdır.

Kadir gecesini de ihya etme umuduyla yoğun ibadetle geçirilen tanımlanmış uzlet biçimidir.

Her belde için itikaf sünnet-i kifaye hükmündedir.

Maneviyatı yüksek bireylerin genel ruh sağlıkları diğerlerine göre daha pozitif olduğu da bilinen bir gerçekliktir. İtikâf da bireyin maneviyatına olumlu etkileri olan önemli bir sünnettir. İtikâf peygamberimizin her Ramazan ayında uyguladığı önemli ibadetlerdendir. İslam inancına göre itikâf, ibadetle meşgul olmak için tenha bir yere gitmek anlamına gelir. 

İtikâfın gayesi; dünyayla ilişkileri minimum düzeye indirerek kişinin kendisiyle baş başa kalması, daha fazla ibadet ve dua ile meşgul olarak Allah’a daha çok yakınlaşmasıdır.

Bunun yanı sıra bu yakınlaşma bireyi psikolojik sorunlardan uzak tutabilir. Bu sayede birey, ilişki içinde olduğu gerçek ve sanal çevresiyle yaşadığı sorunların muhtemel yorgunluğundan uzaklaşır. Böylece o, manevi dinginlik sürecine girmekle psikolojik sorunlarını da minimum seviyeye indirebilir.

İtikâf ibadeti yoğunluklu, nefse ağır gelen, zorlu bir süreçtir. Kişi namaz kılma, Kur’an okuma, tesbih, dua, zikir gibi ibadetleri yapar. Tefekkür ve murakabeye dalar. Zorunlu ve insani ihtiyaçlar için mescitten ayrılabilir. Bunların dışında yasaklanan davranışların yapılması ve dünyevi bir maksatla mekânın terk edilmesi durumunda itikâf bozulur. İnsanın bu zaman diliminde özellikle kaza namazlarını eda etmesi, kendisini hesaba çekmesi, tövbe ve istiğfarda bulunması, dünyalık koşuşturmalarla yorulan ruhunu ve bedenini dinlendirmesi gerekmektedir.

İtikâf için belirlenen şartların ağır olmasının nedenleri yapılan ibadetin önemi, maksadın tam olarak hâsıl olması, nefse meşakkat vermesi ve rutin hale gelen günlük davranışların terk edilmesidir. Ancak böyle yoğun bir ibadet ve manevi atmosfer sonrası insan, yeni tutum ve davranışlar kazanmış olarak hayatına farklı bir şekil ve düzen verme imkânıyla başlayabilir.

Her ibadette olduğu gibi niyet itikafta şarttır. Niyet edilmeden yapılan itikâf geçerli olmaz.

Kişinin beş vakit cemaatle namaz kılınan bir yerde itikafa girmesi gerekir. Oruç, vacip olan itikaf ibadeti için şarttır. Yılın her hangi bir döneminde itikaf ibadeti yapılmaz. Sadece Ramazana has bir ibadettir.

Kadınlar da evlerinde sadece belli zamanlarda niyet ederek de bu çok faziletli ibadetten mahrum kalmadan istifade edebilirler.

Birkaç gün, birkaç saat bile olsa itikafa niyetlenelim. Ramazanı değerlendiremedim diyenlere işte fırsat 

Bol bol tefekkür edelim, yaratanımızla hasbihal edelim her bir günahımızı dökelim, dökelim ki tövbe ’sinide ekleyelim,

Nefsi tezkiye etmek için kaçırılmayacak bir şans. Günahlarımızı terk edip nefse ve şeytana muhalefet etme zamanıdır. Artık kalbimizi ehlîleştirelim, nefsimizi dizginleyelim bu fırsatı kaçırmayalım. Gün tezkiye ve tavsiye zamanıdır. Gaye Allah Resulünü örnek almak değil ‘midir, İşte tam da zamanı.

İtikaf; Sıcak yatağı, yastığı terk etmek seccadeye rıza demektir.

İtikaf; Dünyevilikten ayrılan gönüllere rahmet yağmurları yağdırmaktır.

İtikaf, Dilinle zikir, kalbinle huşu, aklın ile tefekkür, bedenin taatle dolup taştığı rahmettir.

İtikaf; Kulun dünyaya sırt dönüp gönlünü Allah’a açmasıdır. Vuslat vaktidir. Nefsin hürriyetine kavuşmasıdır.

Ramazan hayatınıza bir şey katsın ve bir şeyler götürsün.

Rahmet kapıları kapanıyor mahrum kalmayalım istifade eden kazanır.

En mühimi bol bol zikredelim ‘’Allahümme inneke afüvvün kerimün tuhibbül afve fa’fu anni’’

(Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle)

Herkese hayırlı Ramazanlar. Gaflet siz duası makbul gün ve geceleriniz olsun.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.