25.07.2018 19:54:23

Mahmut Ağar

 Kabul Edin, Erdoğan Büyük Liderdir!!

Recep Tayyip Erdoğan’ı liderliğe götüren serüven 14 Ağustos 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’ni  kurarak son 17  yıla damga vuran başarılara imza atmakla başlamıştır. Recep Tayyip Erdoğan, on yıl kesintisiz Başbakanlık yaparak Adnan Menderes’ten sonra en uzun iktidarda kalan isimdir. Bu başarısını her seçimde oylarını artırarak güçlenmiştir. Yetinmedi referandumunardından  halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı sıfatını kazanarak %51,79 gibi bir oranla Türkiye Cumhuriyetinin 12. Cumhurbaşkanı seçildi.Bu da yetmedi Türkiye’nin ilk Başkanı olma özelliğini gerçekleştirdi.
 

Lider olmak,  grubunu ortak amaçlara yönelten, kişilik ve ahlak bütünlüğü olan, kalıcı  fikirler orta koyan, kitlesini harekete geçiren, grubunun istek amaç ve beklentilerini şahsında toplayan kişidir. Siyasi çalkantı ve  belirsizliklerle baş etmesini bilen ve psikolojik modeller kurgulayan yapısı, onu klasik liderden ayıran bir özelliktir. Bunda her zaman başarılı oldu.

 
 Recep Tayyip Erdoğan’ı diğer siyasi liderler arasında öne çıkaran özelliği; kitleleri peşinden sürüklemesi, hitabet gücü ve konuşmalarında ses tonunu en iyi şekilde kullanmasıdır. Halkın dilini, beğenilerini, inançlarını, yöreselliğini en etkili şekilde kullanarak hitap edilen kitleyi harekete geçirmekte ve coşturmakta hiç zorluk çekmedi.
 
Bunun yanında Erdoğan’ın karizmatik siyasetçi kimliği, sözünü esirgemeyen, dobra ve halkın dilinden konuşması başka bir özelliğidir. Konuşmalarında özellikle toplumun önde gelen şahsiyetlerini, yazarlarını, sanatçılarını düşünürlerini örnek alarak onların sözlerine, şiirlerine yer veren Erdoğan, böylece insanların gönül tellerine de dokunmayı başardı.

 
Liderlerin en önemli özelliği bir siyasi hareket meydana getirmesi ve büyük kitleleri arkasından sürüklemesidir. Kurduğu siyasi partiyle kısa zamanda milyonlarca üyeye ve seçmene ulaşan, dört dönem iktidar olma başarısı göstererek büyük siyasi zaferlere imza atan Erdoğan, bir siyasi parti lideri olmaktan öte, büyük bir halk önderi pozisyonuna geldiği tartışılmaz gerçektir.
 
Gençliğinden beri siyasetin içinde olan Erdoğan, politikayı çok iyi okumakta ve devlet sorunları karşısında verdiği kararlar onun iyi bir siyaset adamı olduğunu göstermektedir. Erdoğan’ı farklı kılan genelde halka dönük samimiyet ve sevgi ile yaklaşımı, vesayet odaklarına karşı göstermiş olduğu vakur sergileyiş; Erdoğan’ı halkın gözünde değerli kılmıştır.
Lider, kriz dönemlerinde başarılı olan kişidir. Cesaret, kararlılık, olayları ölçme gücü, olumsuz şartları lehine çevirme yeteneği liderin karşılaştığı krizleri aşmasını sağlar. Hayatı boyunca zorluklarla mücadele eden, yılmayan, azimli, korkusuz sonuç alıcı başarılarıyla göz doldurmuştur.
Statükoya, geleneğe meydan okuyan protest karakter olma özelliği siyasi rakiplerine karşı üstünlük sağlamıştır. Muhaliflerinin bile saygı duyduğu bir lider olma özelliği taşıyan Erdoğan; kendi siyasi söylemlerini rakiplerine reklam aracı olarak ezberlettirerek sürekli gündemde olmayı muhalefet partileri sayesinde  başarmıştır.Bugün her kime sorsanız Erdoğan’ı alternatifsiz bir lider olarak görmektedir.Rakiplerine karşı ezici bir üstünlük sağlamasının nedeni rakiplerinin her yenilgi sonucunu başarı gibi göstermeleri,kurultaylarla ,hiziplerle, eleştirilerle, kopmalarla birbirlerine rakip olmakla ,ayrışmalarla kendilerine olan güvenleri sarsmakla Erdoğan’ı rakipsiz kılmıştır.
 
Erdoğan kişisel olarak manevi ve mistik bir cazibeye de sahiptir.Toplumun kültürel ve manevi değerlerine saygı duyarak onlarla birlikte olmasını bilmiş yerine göre bir devlet adamı yerine göre bir din adamı yerine göre iyi bir aile reisi yerine göre doğu – batı sentezi içerisinde bir misyon üstlenmiş giderek mitolojik bir efsaneye dönüşen liderler arasına girmeye hak kazanmıştır.Ulvi hedeflere kilitlenen, idealleri peşinde koşan bir dava adamlığının yanı sıra kendisine acımasız eleştiriler gösterenler bile onun tartışmasız savunucuları durumuna getirmiştir.O yüksek siyaset anlayışıyla, paradigmayı değiştiren bir devrimcidir de aslında..Halkla bütünleşen gerçek bir halk önderidir. Halk hiçbir koşul atında ondan vazgeçmemiş aksine giderek daha çok bağlanmıştır.

 
Bir liderde bulunması gereken özelliklerinden birisi de ciddiyet ve vakar sahibi olmaktır. Kariyerine, güvenirliliğine zarar verecek söz ve davranışlardan kaçınarak halkın  güvenini kazanmayı bilmiştir. Erdoğan, ciddiyetsizlikten, boş işlerden uzak duran bunu bir yönetim gerekliliği değil, bir karakter, prensip haline getirdiğini insanların her seçim döneminden kendisini desteklemesinden çok rahat bir şekilde anlayabiliriz. Çünkü devlet adamlılığı kararlılık ve ciddiyet gerektirmekte ve bu özelliği onu daha uzun yıllar lider olma özelliğini koruyacağı da kuşkusuzdur.


Erdoğan, sözün gücünü en iyi kullanan siyasetçilerin başından gelmektedir. Bu etkiyi, güzel ve etkili konuşmasıyla, farklı stratejiler deneyerek topluluk üzerinde etki yaratmıştır. Bu nedenle Erdoğan, siyasette çok etkili sözler sarf eder. Sözün gücünü en iyi kullanan liderlerden biridir. Bu etkiyi söz tasarrufu yaparak gereksiz cümleler kurmaktan kaçınır asıl söylemek istediğini etkili, vurucu bir şekilde kitlesine aktarır. Üzerine basa basa sözlerini iki üç kez tekrarlayarak topluma da bunları tekrarlatmıştır.

 
Özetle; etkili bir söylem ortaya koyamayan, gündem oluşturmayan liderler, kamuoyu oluşturamaz ve sürekli kendisini tekrar ederek siyasi arenadan kısa zamanda silinip yok olmasına sebep olur.
 
Türk siyasetinde 'ortak akla' en fazla vurgu yapan ,devletin ve partinin kurallarını etkili bir şekilde çalıştıran, istişare kültürünü hem teşkilat çalışmalarında hem de ülke yönetiminde kural edinen bir lider olarak Erdoğan Türk siyasetine yön vermiştir.Seçim çalışmalarına dikkat edilirse siyasi bir ekol yaratarak toplumun her kesimine inilmiş ; seçimlerde tüm sandıklar doldurulmuş ; seçim biter bitmez de bir sonraki seçim için start verilmiş ve bunlarda da başarılı olmuşlardır. 

 
Erdoğan’da popülizm, adalet, meşruiyet, Fetö ile mücadele, Terör, Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri, Dış Politika, Gençlik ve Kadın, Laiklik, Asker ve Sivil İlişkileri, Atatürk, Milliyetçilik üzerine derin analizlere başvurarak etkili adımlar atmıştır. Eleştiriyel bakış açılarına mantıklı cevaplar vererek halkın güvenini kazanmayı bilmiştir.
 
O halde kim ne derse desin saplantısız, dönüşümsüz bir realite var ortada. Erdoğan bir liderdir ve lider olarak da kalacaktır. Hem de tarihe malolacak, uzun yıllar adından söz ettirecek bir lider. Çoğu liderler 5- 10 yıllık süreçlerde unutulurken Erdoğan yüzyıllara imza atacak bir formülü bulmuştur. Burda demem odur ki ‘’Yiğidi öldür ama hakkını yeme’ Her ne kadar kendisine bugüne kadar oy vermemiş olsam da Sayın Erdoğan a olan bakış açım kişisel egolarımın önüne geçmiş fikir ve düşüncelerimin esiri olmadan düşüncelerimi yöneten realiter bakış açımla onu bir lider olarak görüyor ve Sayın Erdoğan’ı bu başarılarından dolayı kutluyorum.          

25.07.2018
Mahmut AĞAR
.

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.