18.12.2021 18:00:50

Zuhal KİLER

Kaos Kuşağında

Türkiye’de ve dünyada uzun bir süredir baş döndüren gelişmeler yaşanıyor. Ve bu yaşananlardan yeni jenerasyon farklı etkileniyor. Özellikle ekonomik kriz ilk sıralarında yer alıyor.

Kendinden önceki nesillerden çok daha farklı teknolojik ortamlara ve imkânlara aşina olarak yetişen yeni neslin davranışsal kodları kendinden önceki nesillerden farklılaştı. Kuşkusuz bu farklılıklar tüketim tercihleri ve davranışlarında da karşılık buldu. Bir taraftan hürriyetlerinin kısıtlandığını özgür birey olmaları gerektiğini savunurken öteki tarafta bir türlü ergenlikten çıkamıyorlar.

Bu konu üzerine çalışan Kent Üniversitesi’nden sosyolog Profesör Frank Furedi “Bugün toplumumuz, ergenlik çağında takılıp kalmış kayıp oğlanlar ve kızlarla dolu” diyor.

“Geçmiş yüzyılda da birçok ekonomik sıkıntı yaşandı ancak asıl mesele, bu jenerasyonun kendi içinde sıkışıp kalmış olması. Ekonomik zorluklarla karşılaşıldığında, parasız kalırsın ve tüketimin azalır, yapmak istediğin yaşamak istediğin hayat lüksünden taviz verirsin. Bugün ise insanlar sadece bahaneler buluyor. İnsanlar kendilerini yetişkin olarak görmekten korkuyorlar. Yetişkin olmanın iyi bir şey getirmediğini düşünüyorlar. Tüm kültürel değerlerimiz gençlikle ilişkili ve bundan uzaklaştıkça, daha gergin bir hale geliyoruz.”İnsanların gelecekten ve risk almaktan korktuğu bir kültürün içindeyiz. İnsanlar incinmekten korktukları için başkalarına söz vermekten kaçınıyor. Özellikle Y ve Z kuşağı dediğimiz jenerasyon daha farklı beklentiler içinde, bu beklentiler Y ve Z kuşağının sorumluluk konusundaki bilincini arttırdı. Z kuşağı için de işsizlik ve gelir eşitsizliği aynı Y kuşağında olduğu gibi öncelikli kaygılar olarak öne çıkıyor.

  1. ve Z kuşağı kendilerini siyasal belirsizlikler, sınıfsal ve ırksal ayrımcılık ve iklim olayları nedeniyle sorumlu hissediyorlar. Bu kuşağın üyeleri uzun zamandır toplumsal değişim için bir şeyler yapılabileceğini savunuyor ve artık bunun için dünyanın önemli bir noktada olduğunu düşünüyor. Daha eşitlikçi ve sürdürülebilir bir dünyayla sonuçlanacak değişimi yönlendirmek için sorumluluğun kendilerinde olduğunu düşünüyor ve üzerlerine düşen görevi yapmak istiyorlar. Siyasi katılımı artırmak, harcamaları ve kariyer seçimlerini değerleriyle uyumlu hale getirmek ve kendileri için önemli olan toplumsal konularda söz sahibi olmak istiyorlar. Buraya kadar her şey mükemmel ama geçmişini, tarihini, örfünü, değerlerini kaybederek ülkesini kötüleyerek sürekli eleştiri çanını çalıp gezerek bunları başaramazlar. Bu günlerde çok dikkatli yazmak ve konuşmak en doğru karar sanırım. Hürriyet naraları atarken, gerçekte azılı İslam düşmanları o sihirli, tılsımlı, cezbedici kelimelerle bizden olan gençlerimizi avlayarak kelimenin altında yatan gerçeği göstermiyorlar.

Tılsımlı kelime “hürriyet” şu an için en büyük vurucu noktalarını kullanıyorlar. Namık Kemal, Hürriyet Kasidesi’ndeki beytinde hürriyetin insanı esaretten kurtaran fakat sonunda kendine esir eden bir güzel olduğunu vurgulamakta idi.

Ancak kimden ve neden kurtuluyorlardı?

Hep karanlık ve kötü haberlere vurgu yapılarak

Hukuksuzluğun ve adaletsizliğin tavan yaptığı haberleri verecek ya da öğrenecek değiliz ya...

Zaten Ekonomi felç,

Yoksulluğun perişan ettiği insan hikâyeleri artık dayanılmaz boyutta.

Müslümanların özellikle gençlerin üzerinde oynanan oyunlar etkisini göstermeye başladı. Gençliğin kafasını karıştırıp duruyorlar.

Şimdi bunların nedenini, niçinini nasıl anlatacaksın o genç dimağlara.

Son yıllarda artan bunca felaket hala bizlere ders olmuyorsa artık söylenecek hiçbir şey kalmamış demektir!!!

Gaflet uykusundan uyanma vakti, bugün değilse ne zaman???

Bir millet kendini değiştirmezse,Allah onların üstündeki nimetlerini değiştirmez...!

Değerli okurlar “Dini ve Toplumsal Boyutlarıyla Kadın” adlı kitabım D&R, Kitapyurdu, BKM, Kitedga’daki raflarda yerini aldı. İnşaallah kalemimiz hak ile yazmış dili kavi olmuştur.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.