27.06.2023 17:49:00

Zuhal KİLER

Kardeş..!

Bayram gelir neyimize diyesim  var.Şöyle bir çevreme baktım da köprülerin altından çookkkk sular akmış çok değerler yozlaşmış.Dünya korkunç bir hal almış görmesini bilene.Meta canın tek yongası olmuş kardeşlik,dostluk,akrabalık bir hiç olmuş.Aile mevhumu yok olmuş , birbirlerini tanımayan insancıklar olmuş.Biz Müslümanlar ne zaman kaybettik bu değerleri ne zaman bu kadar maddiyatçı olduk bilemiyorum.

Aile; “Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik, aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü. Birlikte oturan hısım ve yakınların tümü.Birbirleri için özveride bulunan her darlarına yetişen bireylerdir .

İnsanın mensubu olacağı aileyi seçme yoksunluğu aynı zamanda anne ve babasını seçme tercihinin de olmaması birbirlerine karşı zorunlu  rollerin temelinde yer almaktadır.Tabiî ki aileye dayalı bu zorunlu rollerden birisi de kardeşliktir. Bir ailenin çocuğu olmak insanının hayatta üstleneceği rollerin başlangıcı olup tercihten çok  bir zorunluluktur.Ve biyolojik ,sosyolojik ve kültürel bir olgudur.

Kardeş:Aynı aile içindeki çocukların birbirileriyle olan kan bağını ve ilişkilerini ifade eden biyolojik bir kavramdır.Aynı karını paylaşan karındaşlardır. Aynı aile içindeki çocukların birbiriyle olan kan bağı veya sıhrî bağdır.

Dünyada ve bir çok kültürde,din ve inançlarda  olduğu gibi Türk kültür dünyasında da çok önem atfedilmiştir kardeşliğe. Paylaşımcı, sosyal sorumluluk bilinci yüksek, karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı bir toplum yapısı özelliği göstermesine katkı sağlamaktadır.

Kardeşlik ve ona bağlı olarak karşılıklı güven, yardımlaşma, düşeni ayağa kaldırma,beklentisiz maddi manevi destek vermektir.Benim olan diğeri için de olmaktır.

Toplumsal yapı ve değerlerin anlaşılması için oldukça önemlidir. İnsanoğlunun dünyadaki varlığıyla yaşıt olgulardan biri olan kardeşlik, aynı zamanda onun hayatta üstlendiği zorunlu roller arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

İslam dini kardeşliğin önemini vurgulayan hadisler ve ayetlerle bezenmiştir.

 “Her iyilik, bir sadakadır. Kardeşini güler yüzle karşılaman, kovandan ihtiyacı olan bir şeyi kardeşinin kovasına boşaltman da bu tür iyiliklerdendir.” (Tirmizî,) dememiş miydi Allah Resulü

Türk kültüründe,öz -üvey kardeş, erkek-kız kardeş aynı aile içinde yetişen çocukların birbirine yakınlık durumunu ifade eden kavramlar iken yetmemiş süt kardeşliği, kan kardeşliği,ahiret kardeşliği, din kardeşliği, kirvelik, dil-tarih ve kültür kardeşliği gibi kavramlar kardeşliğin dinî, sosyal ve kültürel boyutlarına katkılar sunmuştur.

Kardeşler arasındaki ilişkilerin sevgi, saygı, vefa gibi değerlere bağlı olmasının yanında bir sosyal müessesenin hak ve sorumlulukları ile de karşımıza çıkmıştır.

Tarihimiz ayet-hadis ve çeşitli mitlerle bu kavramın önemini vurgulamış değer yargılarımızı kardeşliğin kutsalı üzerine kurmuştur.Dünya metasının gelip geçiciliğini hatırlatıp en büyük acının kardeş kaybı olduğunu ifade etmiştir .

Orhun Abideleri’nde Bilge Kağan’ın hislerini yansıtan  “… Küçük kardeşim Kül Tigin vefat etti. Kendim düşünceye daldım. Görür gözüm görmez gibi, bilir aklım bilmez gibi oldu…” Türk kültüründe kardeşliğe verilen değeri gösteren tarihî bir kayıt durumundadır.

Yine  Dede Korkut Kitabı’nda, ağabeyi Kıyan Selçuk’un Tepegöz tarafından öldürüldüğünü öğrenen Basat’ın söylediği “Karşı yatan kara tağum yükseği kartaş, akındılu görklü suyumun taşkunı kardaş, güçlü bilüm kuvveti, karangulu gözlerimün aydını kardaş” mısraları ile kardeşinin Alınça Kalası’nda esir olduğunu öğrenen Seğrek’in “Kardaşım sağ imiş kayurmazam, kardaşsuz Oğuz’da turmazam, karangulu gözüm aydını kardaş” mısraları Oğuz Türklerinin hayatında kardeş sevgisi ve kardeşliğe verilen değerin göstergesi niteliğindedir.

Yaşadığımız her olayda bir sürü tecelliler vardır  ve bize düşen bunlardan hikmetler  çıkarıp kulluğun üzerimize terettüp ettiği tefekkürümüzü çoğaltmaktır.

Kardeşi olanlar şanslı bir bağı olanlar dikkat etmeli bunun bir lütuf olduğunu görmeli gelip geçici dünya için heba etmemeli ,elinden tutup kocaman yürekle sevmeli bir gün toprak olacağını her şeyi ardında bırakacağını unutmamalı.

Bayramın ailesiyle birlikte menfaatsiz karşılıklı sevgi ve saygıyla geçirilmesi dileğiyle 

Bayramınız Bayram Ola…

 

 

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.